Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ


---000_Stratoulis_Dimitris
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*  
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ  
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποχωρώντας κατά κράτος στις απαιτήσεις των Δανειστών (ΕΕ – ΔΝΤ), όχι μόνο αποδέχεται εκτός από τα μνημονιακά μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ, που είχε αρχικά συμφωνήσει, επιπλέον 3,6 δις σε βάρος του λαού, αλλά προωθεί μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων, ακόμα πιο επώδυνα και ανθρωποκτόνα από τις αρχικές συμφωνίες και μνημονιακές δεσμεύσεις της. Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατάθεσε και αρχίζει να συζητιέται στη βουλή, θα γίνει χειρότερο μέχρι την ψήφισή του, γιατί θα μεσολαβήσουν νέες παρεμβάσεις των δανειστών και υποχωρήσεις της δεδομένης γι’ αυτούς κυβέρνησης. όνια.
Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που προωθούν η κυβέρνηση και οι δανειστές, δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίθετα, αυτά τα μέτρα είναι καταστροφικά, γιατί εξαντλούν την κοινωνία και φέρνουν περισσότερη οικονομική δυσπραγία.  Προωθούνται μόνο και μόνο, για να εκπληρωθούν οι αυθαίρετοι και υφεσιακοί στόχοι του τρίτου μνημονίου, να αφαιρέσουν από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 1,8 δις ευρώ το 2016 και να τα δώσουν στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, μαζί με το προωθούμενο από κυβέρνηση και δανειστές γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάθεση προς αρπαγή της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τη νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οδηγούν σε νέα λεηλασία των συντάξεων, των μισθών και συνολικά των λαϊκών εισοδημάτων, σε μαζική φτωχοποίηση, ξεκλήρισμα, ανεργία και μετανάστευση όλα τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Γι΄ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να τα αποτρέψει. 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ  
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εγγυημένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό, αλληλέγγυο, υποχρεωτικό και καθολικό. Για την κατάργηση όλου του μνημονιακού αντιασφαλιστικόυ πλαισίου, για να σταματήσουν να μειώνονται οι συντάξεις και για την σταδιακή αποκατάστασή τους, σε συνδυασμό με την προώθηση ενός μεταβατικού αντιμνημονιακού, αναπτυξιακού, προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Για τη ΛΑΕ ο χαρακτηρισμός «δημόσιο» δεν βασίζεται μόνο στο τυπικό κριτήριο οργάνωσης και νομικής μορφής της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά έχει την έννοια, πως το κράτος υποχρεούται να μεριμνά για την εκπλήρωση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών της, στα πλαίσια της θεσμοθετημένης τριμερούς χρηματοδότησης και της συνταγματικής επιταγής (Άρθρο 22 παρ.5).

Ο εγγυητικός ρόλος του Κράτους στην κοινωνική ασφάλιση οφείλει να συνδυάζεται με διαδικασίες ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου, ενεργή ενημέρωση και συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων στη Διοίκηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση.  
Η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια της λιτότητας, που έχουν υπονομεύσει τα έσοδα και την οικονομική βάση της, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, δηλαδή εάν:
  1. Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και με άλλους τρόπoυς όπως περιγράφονται παρακάτω, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την μεγαλοεργοδοσία.
  2. Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού.
  3. Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.
  4. Σταματήσουν οι μειώσεις των μισθών και αρχίσουν να αυξάνονται, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  5. Επαναρρυθμιστούν και αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις και περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής, δηλαδή του κανονικού οκταώρου.
  6. Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότησή της.
  7. Αξιοποιείται με ασφαλή και εγγυημένο τρόπο και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.
  8. Γίνει διακοπή αποπληρωμής και διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να στηριχτεί και με νέους συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για να καλυφθούν σταδιακά οι απώλειες των αποθεματικών της από τη διαχρονική λεηλασία τους.
Τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται από το 1950 μια συνεχή λεηλασία από κυβερνήσεις, τράπεζες και μεγαλοεργοδοσία (μειωμένες έως μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεών τους, χρηματιστηριακή κρίση 1999-2002, σκάνδαλο δομημένων ομολόγων, κούρεμα ομολόγων δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI+, ανακεφαλαιοποίησεις τραπεζών), με συνολικές απώλειες περίπου 120 δις ευρώ.
H καταλήστευση των αποθεματικών κεφαλαίων της κοινωνικής ασφάλισης δεν τα εξαφάνισε. Αποτελούν μέρος του σημερινού κοινωνικού και ιδιωτικού πλούτου. Πρέπει να αποκατασταθούν και να αναζητηθούν κατά βάση από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από αυτές που κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.
Συμπληρωματικοί δημόσιοι πόροι χρηματοδότησης, επιπλέον της τριμερούς και τακτικής, της κοινωνικής ασφάλισης και επιπλέον των εσόδων της από εισφορές και αποδόσεις της κινητής και ακίνητής περιουσίας της μπορεί να προκύψουν από:
  • Σταμάτημα και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και επανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου σε ήδη ιδιωτικοποιημένες, στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας, Δημόσιες Eπιχειρήσεις και σταθερή ετήσια αξιοποίηση σημαντικού τμήματος των κερδών τους για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ποσοστό στα κέρδη των τραπεζών, που πρέπει να εθνικοποιηθούν, για αναπλήρωση των απωλειών της από ανακεφαλαιοποιήσεις.
  • Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου, που θα επιβαρύνει τον εργολήπτη στις συμβάσεις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών.
  • Ποσοστό επί των κερδών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνο).
  • Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή.
  • Όλο το ποσό των προστίμων που επιβάλλονται για εισφοροδιαφυγή και για ανασφάλιστη εργασία.
  • Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.
  • Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για παραβιάσεις του ΚΟΚ.
  • Τμήμα των προστίμων που επιβάλλουν οι ανεξάρτητες αρχές (ΑΑΔΑΕ, ΕΕΤΤ, ΡΑΕ, ΕΣΡ).
  • Από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
  • Μέρος των πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
  Για να βρεθούν επαρκείς πόροι, πρέπει να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν εκείνες οι μορφές πλούτου που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από τη ληστεία της περιουσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΛΑΕ προτείνει θεσμούς διαφανούς οικονομικής διαχείρισης, αλλά και πολιτικής λογοδοσίας, και θεωρεί ότι το διαρκές σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πρωτίστως πολιτικό - ταξικό ζήτημα, αλλά ότι πρέπει εκτός από τις πολιτικές να εξεταστούν και να αναζητηθούν και οι όποιες αστικές και ποινικές ευθύνες.
Η αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και θα εγγυώνται την τήρηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απόδοση της αξιοποίησης θα είναι εγγυημένη από το κράτος, ώστε τυχόν ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τα Ταμεία και το κράτος) όριο.  
Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ  
Οι παραπάνω προτάσεις μας για στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, των εσόδων της και για την αναβάθμιση των συντάξεων στα πλαίσια ενός αντιμνημονιακού, φιλολαϊκού, προοδευτικού προγράμματός είναι αδύνατον να εφαρμοστούν μέσα στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανική Ευρωζώνη δεν θα μας αφήσουν. Θα μας εκβιάσουν με εργαλείο την ΕΚΤ με πιστωτική ασφυξία.
Επομένως, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το συνολικό πρόγραμμά μας, αλλά και την εναλλακτική πρότασή μας για το ασφαλιστικό πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη. Για να επιβιώσει ο λαός μας, επειδή οι δανειστές σε μία τέτοια περίπτωση θα μας κόψουν τις πιστώσεις, χρειάζεται εθνικό νόμισμα.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με τη συνεπαγόμενη ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό, αναπτυξιακό, προοδευτικό πρόγραμμα, θα δώσουν σε μία φιλολαϊκή, αριστερή πατριωτική και δημοκρατική κυβέρνηση την δυνατότητα παροχής οικονομικής ρευστότητας στην οικονομία για την παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού αλλά και έκτακτης συμπληρωματικής δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να μπορέσει να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να κάνουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα αδύνατα δυνατά, ώστε εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να συνενωθούν σ’ ένα παλλαϊκό μέτωπο συντονισμένων και κλιμακούμενων αγώνων, που θα σαρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ που τα ψηφίζει και τα στηρίζει.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και οι γνήσιες αντιμνημονιακές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν με συνέπεια και ειλικρίνεια για την κοινή δράση και συνεργασία τους και για να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός ευρύτατου πολιτικού αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπο,υ που θα προωθήσει την εναλλακτική πρόταση που προανέφερα για θετική διέξοδο και επιβίωση του λαού σήμερα και εδώ στην Ελλάδα και όχι σ’ ένα αόριστο μέλλον στη χώρα του ΠΟΤΕ.
*Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της προσωρινής Π.Γ. της ΛΑ.Ε και πρώην Αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)