Δημοσίευση 3/1/2018 στο inside story.
Όσο τα κόμματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν στην αντιπολίτευση, ασκούσαν έντονη κριτική για το θέμα της διαφάνειας και ειδικά της διαχείρισης των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, απαιτώντας λεπτομερή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τρία χρόνια τώρα όμως, η κυβέρνηση ακολουθεί και στον τομέα αυτό την πεπατημένη, ξεχνώντας τις καταγγελίες και τις υποσχέσεις της.
Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή άλλος ένας προϋπολογισμός, της κυβέρνησης Τσίπρα, που δεν άλλαξε τίποτα από όσα υποσχόταν να αλλάξει. Και μπορεί στα δημοσιονομικά να επικαλείται συνεχώς ως δικαιολογία, την πίεση των δανειστών και το αυστηρό πλαίσιο της τρόικας που δεν μπόρεσε να αποφύγει, αλλά η δικαιολογία αυτή δεν καλύπτει διόλου τα θέματα διαφάνειας των απόρρητων δαπανών.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, ασκούσε πολύ έντονη κριτική για το θέμα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων και απαιτούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο και διαφάνεια. Τρία χρόνια τώρα όμως, που κυβερνά, ακολουθεί και στον τομέα αυτό την πεπατημένη, αγνοώντας τόσο τις καταγγελίες του, όσο και τις υποσχέσεις του.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ψηφίστηκε ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός με τον οποίο προσδιορίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, με τρόπο, υποτίθεται, λεπτομερή και δεσμευτικό. Μεταξύ των ποσών αυτών κάθε χρόνο διατίθενται και κάποια εκατομμύρια ευρώ ως απόρρητες δαπάνες στο Υπουργείο Εξωτερικών, τα περιβόητα μυστικά κονδύλια. Αυτά, οι εκάστοτε υπουργοί μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν, όπου θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και χωρίς να υποχρεώνονται να αποδείξουν τίποτα. Όχι ότι και στις υπόλοιπες δαπάνες υπάρχει ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά εδώ η αδιαφάνεια είναι και τυπικά επιτρεπτή.
Τα αποκαλούμενα μυστικά κονδύλια προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων της χώρας και σημαντικά ποσά είθισται να κατευθύνονται και σε πληροφοριοδότες, οργανώσεις, δημοσιογράφους, διάφορες ομάδες ή πρωτοβουλίες κ.α., χωρίς την υποχρέωση να καταγράφονται τα ονόματα και τα στοιχεία τους σε κανένα επίσημο αρχείο. Μόνο κάποια πρόχειρα παραστατικά τα οποία καταστρέφονται.
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων -και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές υπόνοιες και ψίθυροι, ακόμα και καταγγελίες- είναι τα χρήματα αυτά να μην προορίζονται τελικώς για την εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων, αλλά των προσωπικών συμφερόντων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και της αυλής πέριξ αυτής.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε απαίτηση για διαφάνεια, καθώς πλήθος υποθέσεων που ήρθαν στο φως, κατέδειξαν μη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Το αίτημα αυτό επιχείρησε να το εκφράσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά το θέμα των απόρρητων δαπανών ήταν ένα θέμα στο οποίο είχε εστιάσει ιδιαίτερα ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την – βουλευτή τότε- Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Νίκο Παππά που ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφτηκαν τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη για το θέμα των απόρρητων δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κατάληξη μιας σειράς ενεργειών του Αλέξη Τσίπρα που είχαν ξεκινήσει από το 2011. Εκεί, κατέθεσε ένα υπόμνημα πέντε σελίδων, με το οποίο ισχυριζόταν ότι είχαν περιέλθει σε γνώση του έγγραφα “που καταδείκνυαν την επιβάρυνση των κρατικών δαπανών με ιλιγγιώδη ποσά εκατομμυρίων ευρώ, ως υποτιθέμενες «απόρρητες δαπάνες»”, υποστηρίζοντας ότι είχε “ κατ’ επανάληψη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις για το πώς τα ποσά αυτά δικαιολογήθηκαν και εκταμιεύθηκαν ως «απόρρητες δαπάνες», παρότι, όπως φαινόταν από το ίδιο το σώμα των σχετικών αποφάσεων, αλλά και “όπως προκύπτει από την μέχρι σήμερα αιδήμονα σιωπή των υπευθύνων, πρόκειται για πακτωλούς χρημάτων που προφανώς δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας και της νομιμότητας”.
“Δεν ρωτήσαμε που πάνε οι απόρρητες δαπάνες, ούτε ζητήσαμε να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά. Ζητήσαμε να μάθουμε το ύψος τους” έλεγαν. “Αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε αυτές έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και την ευρύτερη νομοθεσία διαδικασίες».
Εύλογα ερωτήματα. Τα ίδια ακριβώς έθεσε και το insidestory στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά απάντηση δεν πήρε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στο θέμα των απόρρητων δαπανών σταθερά για χρόνια, από το το 2011 ως το 2014. Τον Ιούλιο του 2013 η Ρένα Δούρου, ως βουλευτής τότε, μαζί με τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το πού κατευθύνονται οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι “από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2013, δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της πιστώσεως που προορίζεται για δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών (σ.σ όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα) και κατέληγε ως εξής:
“ …Δεδομένου ότι η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σήμερα σκληρά από περικοπές δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που καταβαραθρώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών,
Δεδομένου ότι η πραγματοποίηση των όποιων κρατικών δαπανών δίχως ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο συνιστά πρόκληση προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες, Δεδομένου τέλος, ότι η διάθεση οποιουδήποτε ποσού από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών διενεργείται με απλή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του άρθρου 39 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:
- Ποιο ακριβές ποσό έχει προϋπολογιστεί για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ για το έτος 2013; Ειδικά την περίοδο που η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης;
- Τι ποσό παρέλαβε ο κ. Υπουργός, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του προσφάτως, στον σχετικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο καταχωρείται η ειδική πίστωση και τι ποσό εκταμιεύθηκε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, καθώς και εις ρευστό στο ταμείο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, γνωστό ως “μαύρα ταμεία” του ΥΠΕΞ και τι ποσό βρήκε διαθέσιμο;
- Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να αναζητήσει την τύχη της δικογραφίας, η οποία είχε συνταχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, την στιγμή κατά την οποία στο παρελθόν υπήρξαν διαρροές (εκ μέρους του κ. Υπουργού) για τα πρόσωπα κλειδιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων, τα οποία και εκλήθησαν να καταθέσουν, αφού διέθεταν άμεσα και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσης του χρήματος από τις απόρρητες δαπάνες;
- Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 164, προκειμένου να διασφαλιστεί, έστω στοιχειωδώς, ο έλεγχος των ποσών που διακινούνται ανεξέλεγκτα ως απόρρητες εθνικές ανάγκες από συγκεκριμένα πρόσωπα διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ποσά ιλιγγιώδη, για την σπατάλη των οποίων δίδεται συχνή απάντηση για τους προκατόχους η επίκληση “δεν υπάρχουν παραστατικά” ;
- Ποιες εγγυήσεις μπορεί να παράσχει στη Βουλή των Ελλήνων ο κ. ΥπουργόςΕξωτερικών ότι τα ποσά που δαπανώνται άνευ αποδόσεως λογαριασμού από την ειδική πίστωση του άρθρου 164, καλύπτουν πράγματι απορρήτου χαρακτήρα εθνικές δαπάνες και όχι δαπάνες προσωπικών παροχών προς υπαλλήλους ή όργανα του κράτους, ταξίδια, αμοιβές και αποζημιώσεις τρίτων και όλα αυτά “χωρίς παραστατικά”, στο όνομα της διαφάνειας και της διαύγειας;”
Σήμερα, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα περισσότερα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί να παραμένουν αναπάντητα, ουδείς από τους ερωτώντες ή άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν δείξει να ενδιαφέρονται πλέον για το θέμα. Την ίδια αδιαφορία (εξακολουθούν να ) επιδεικνύουν και τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.
Τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, κ. ΝίκοςΚοτζιάς, είχαν δεσμευτεί ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου θα σταματούσαν. Βεβαίως οι απόρρητες δαπάνες δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναφέρονται δημοσίως αναλυτικά και ονομαστικά πού κατευθύνονται. Μπορούν όμως οι αρμόδιοι να ενημερώνουν εμπιστευτικά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κάτι τέτοιο ήταν που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έκανε.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, παρά την μαχητικότητα του για το θέμα της διαφάνειας και τις καταγγελίες του όσο ήταν στην αντιπολίτευση, τα ξέχασε όλα αυτά εντελώς με το πού έγινε πρωθυπουργός .
Όσο για την αντιπολίτευση, που δεχόταν βροχή τις καταγγελίες, όσο κυβερνούσε, δεν δείχνει να την απασχολεί το θέμα, ούτε να έχει τη διάθεση να ελέγξει την κυβέρνηση Τσίπρα για το αν εφαρμόζει όσα έλεγε. Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν καν εικόνα για το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις απόρρητες δαπάνες κατ’ έτος αυτά τα τρία χρόνια, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε κανείς τους να το μάθει. Αν η αντιπολίτευση είχε ζητήσει επισήμως τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τις δώσει.
Σε ερώτηση που απευθύναμε στον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Αλ. Γεννηματά, για το ύψος των ποσών που διατέθηκαν από το υπουργείο για απόρρητες δαπάνες κατά το 2015, το 2016 και το 2017 απάντησε ευγενικά ότι το υπουργείο δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά.
Πέρσι ωστόσο, αρκετές μέρες μετά την ψήφιση του γενικού προϋπολογισμού, υπήρξαν κάποια ελάχιστα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι για το 2017 ο προϋπολογισμός του υπουργείου για τις απόρρητες δαπάνες ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν 17 εκατομμύρια ευρώ. Κανένας δεν μπορεί να μας πει όμως, αν αυτό ήταν και το τελικό ποσό που δαπανήθηκε για απόρρητες δαπάνες ή έγινε υπέρβαση του και μεταφορά ποσών και από άλλους κωδικούς.
Η τριμελής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που… αγνοείται
Ο κ. Κοτζιάς από τους πρώτους μήνες του 2015 είχε προτείνει να ανατεθεί στη Βουλή ελεγκτικός ρόλος, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιευθεί σε όλα τα ΜΜΕ πριν από τρία χρόνια, είχε προτείνει τη σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα έλεγχε και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην είναι χωρίς άλλο έλεγχο, πλην του υπηρεσιακού, από τους ανθρώπους του ΥΠΕΞ, που συνήθως πρόκειται για έμπιστα πρόσωπα των υπουργών.
Τα έγγραφα εκείνα του κ. Κοτζιά είχαν διαβιβαστεί μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων “53 plus” οι οποίοι στο παρελθόν ασκούσαν σφοδρή κριτική στον νυν υπουργό κατηγορώντας τον ως “εθνικιστή”, ενώ αντίστοιχα η πατριωτική πλευρά που έβλεπε με συμπάθεια τον κ. Κοτζιά, τους κατηγορούσε ως “εθνομηδενιστές”. (Παρόλα αυτά μετά την τακτοποίηση των εσωτερικών κομματικών και κυβερνητικών ισορροπιών, οι αλλληλοκατηγορίες αυτές υποχώρησαν).
Ο κ. Κοτζιάς τότε, είχε απαντήσει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών και ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ για απόρρητες δαπάνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον κ.Καραγιαννίδη για τα στοιχεία που ζητούσε για τις χρήσεις των κονδυλίων, ανέφερε απλώς ότι βάσει του άρθρου 39 του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών (η οποία δεν έχει καμία σχέση με την σύσταση τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες). Η επιτροπή αυτή είναι εκείνη που αποτελείται από έμπιστα πρόσωπα, υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, όπως είχαν και οι προηγούμενοι υπουργοί. Βάσει του ίδιου άρθρου, όλα τα παραστατικά έγγραφα για απόρρητες δαπάνες που κατέχει η εν λόγω Επιτροπή Ειδικών Δαπανών καταστρέφονται το αργότερο, ένα χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ““το αργότερο μετά ένα χρόνο” στην πράξη σημαίνει ότι τα παραστατικά καταστρέφονται συνήθως εντός 24 ωρών νομοτύπως”. Όσο για την “τριμελή Επιτροπή Ειδικών Δαπανών, αυτή διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό και είναι υπάλληλοί του”. Κάποιοι διπλωμάτες μάλιστα, με σκωπτική διάθεση την αποκαλούν “επιτροπή εκκαθάρισης”, αφού όπως λένε, έτσι λειτουργεί, ή αλλιώς “Επιτροπή καταστροφής στοιχείων και συσκότισης”.
Πάντως, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει τον λογαριασμό απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικός έλεγχος σημαίνει ότι αυτός θα αφορά και τις εισροές από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού (κοινώς φούσκωμα των απόρρητων δαπανών, όταν η εξουσία θέλει να να ξοδέψει ποσά αδιαφανώς) αλλά και τις αναλήψεις μετρητών.
Ο πρέσβης και γ.γ του υπουργείου, κ. Παρασκευόπουλος (πρώην έμπιστος και τουΓιώργου Παπανδρέου) που έχει το καθήκον της ενημέρωσης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κάθε έξι μήνες, ενημερώνει γενικά, δίχως στοιχεία και δίχως να επιδεικνύει κανένα παραστατικό κίνησης του λογαριασμού απορρήτων δαπανών στην Τράπεζα της Ελλάδας, που να δείχνει πόσα λεφτά διαχειρίζονται ως απόρρητες δαπάνες στην διάρκεια του οικονομικού έτους (ιδίως πόσα πέραν των αρχικώς προβλεφθέντων ,μέσω μεταφορών από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΥΠΕξ ή και άλλων υπουργείων και πότε τα εκταμιεύουν.
“Το πότε αναλαμβάνουν μετρητά είναι άκρως διαφωτιστικό και ενδιαφέρον” αναφέρει πρώην σύμβουλος αρχηγού κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. “ Το πού τα ξοδεύουν είναι μάταιο να το αναζητά κανείς” προσθέτει, “ αφού στο 90% των περιπτώσεων ουδείς υπογράφει αποδείξεις”.
Εν ολίγοις, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε οι διαδικασίες, ούτε καν οι άνθρωποι, αφού από το 2009, επί Γιώργου Παπανδρέου στο στενό επιτελείο του υπουργού εξωτερικών δέσποζε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σχετικά με τη σύσταση της τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες του ΥΠΕΞ και την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός από το το 2015, το insidestory ρώτησε τον βουλευτή, τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Κουμουτσάκο, για το εάν αυτή έχει συσταθεί και απάντησε ότι δεν έχει συσταθεί καμία τέτοια επιτροπή, καθώς και ότι ουδέποτε αυτά τα τρία χρόνια έλαβε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις απόρρητες δαπάνες.
Την ίδια ακριβώς απάντηση μας έδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της ΔΗΣΥ και επίσης μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. “Ποτέ δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό, ούτε εμπιστευτική, ούτε άλλη”.
Ελλιπής η ενημέρωση του ΥΠΕΞ λέει η διάσκεψη των Προέδρων
Το insidestory είχε ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών από τις αρχές του Δεκεμβρίου και για το κατά πόσο έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Βουλή η τριμελής επιτροπή ελέγχου δαπανών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γεννηματάς, απέφευγε ευγενικά κάθε φορά να απαντά επί της ουσίας και ξεκάθαρα, αλλά στο μεταξύ κι ενώ περιμέναμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε να ενημερώσει τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για το θέμα των απόρρητων δαπανών.
Εκεί ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι δόθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ σε δύο συγκεκριμένους σκοπούς εθνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο η διάσκεψη των προέδρων βρήκε (ομοφώνως) ελλειπή την ενημέρωση του κ. πρέσβη και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να ζητήσει περισσότερα στοιχεία. “Η ενημέρωση ήταν εντελώς προσχηματική και δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να γίνεται με αυτόν τρόπο. Διαφορετικά συνιστούμε άλλοθι για τον κάθε υπουργό Εξωτερικών” ανέφερε ένας από τους αποδέκτες της ενημέρωσης που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Ρωτήσαμε αν δίνονται και πόσα χρήματα σε δημοσιογράφους. Δεν μας απάντησε, αλλά δεν μας είπε και ότι δεν δίνουν”. “Κάθε φορά συντάσσεται πρακτικό. Εκεί αναφέρεται ρητά αυτό που είπαμε, ότι την άλλη φορά θέλουμε περισσότερα στοιχεία”.
Τελικά, η απαίτηση διαφάνειας για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι ήταν ένας τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης, όπως και τόσα άλλα, που ξεχάστηκαν αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία πίεση ή εξαναγκασμός από την τρόικα για αυτά. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή αποδεικνύει μία (αρνητική) συνέπεια στη στάση της, καθώς ούτε όταν στην εξουσία, αλλά ούτε και τώρα στην αντιπολίτευση, δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα της διαφάνειας των απορρήτων δαπανών και της χρηστής διαχείρισης τους, αφού τρία χρόνια τώρα, είτε σκοπίμως είτε από παράλειψη, αποφεύγει κάθε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)