Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αδιανόητο χαράτσι 5,5 ευρώ στον φόρο για το τσίπουρο



Ανακοίνωση-βόμβα από Β. Αποστόλου! Από 0,55 στα 6 ευρώ το χαράτσι ανά λίτρο
Αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και τους αποσταγματοποιούς της χώρας μας έχει προκαλέσει η δήλωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στον Τίρναβο περί αύξησης της φορολόγησης του τσίπουρου από το 0,55 ευρώ στα 6 ευρώ το λίτρο, ως ισοδύναμο μέτρο για να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Πάντως, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου δεν επιβεβαιώνουν επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του παράλογου αυτού μέτρου,

καθώς αρκούνται να θυμίσουν ότι η ιδέα για υψηλότερο φόρο στο τσίπουρο είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όταν συζητήθηκε ο ΕΦΚ στο κρασί και τότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών αρνήθηκαν ότι μπορεί να αποτελέσει επαρκές ισοδύναμο μέτρο ώστε να αποφευχθεί ο ΕΦΚ στο κρασί.

Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος υπόσχεται την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί επί περισσότερο από έναν χρόνο, έκανε τη δήλωση-βόμβα την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια επαφών με τη δημοτική Αρχή του Τιρνάβου και με το προεδρείο του συνεταιριστικού οινοποιείου. Επιχείρησε, μάλιστα, να δικαιολογήσει την εκτόξευση του φόρου στο τσίπουρο, προβάλλοντάς τη ως μέτρο υπέρ της υγείας των καταναλωτών και της πάταξης της φοροδιαφυγής με το χύμα τσίπουρο!

Ωστόσο, το μόνο που θα πετύχαινε η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα ήταν να βγει το εμφιαλωμένο τσίπουρο εκτός ανταγωνισμού από τα άλλα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κ.λπ.), τα οποία όμως είναι χημικά και δεν προέρχονται από απόσταξη σταφυλιών. Πολλοί αμπελοκαλλιεργητές θεωρούν ότι πίσω από τον φόρο στο κρασί και τον ακόμη πιο σκληρό φόρο στο τσίπουρο κρύβονται πολυεθνικές του «σκληρού» αλκοόλ που θέλουν να θέσουν εκτός ανταγωνισμού το τσίπουρο, όπως το έπραξαν και με τη φορολογία στο ελληνικό κρασί. «Η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά» τόνισε η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.


dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)