Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το μυστικό όπλο των τραπεζών και οι εκποιήσεις

Η απάντηση είναι κρυμμένη σε αυτό που οι τράπεζες αποφεύγουν να συζητήσουν και φοβούνται -ως ο διάβολος το λιβάνι- μήπως και γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου και ονομάζεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Είναι γεγονός ότι:
Α) Πολλά ενυπόθηκα δάνεια παρουσιάζουν μη επαρκείς εξασφαλίσεις για τρεις βασικά λόγους:
1) Τη μείωση της αξίας των περιουσιών.
2) Τις υπερχρεώσεις των τραπεζών.
3) Την αδυναμία πολλών δανειοληπτών να πληρώσουν δόσεις μειώνοντας την οφειλή, λόγω της κρίσης και της ύφεσης που κλείνει πενταετία.

Β) Αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις, τότε οι αξίες των υποθηκευμένων ακινήτων θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των τραπεζών στα δάνεια αυτά να αυξηθεί. Με βάση τα πιο πάνω, το
ερώτημα είναι γιατί οι τράπεζες πιέζουν τους δανειολήπτες και τους οδηγούν στα δικαστήρια αντί να επιδιώξουν να κάνουν αναδιαρθρώσεις;

Η απάντηση είναι κρυμμένη σε αυτό που οι τράπεζες αποφεύγουν να συζητήσουν και φοβούνται -ως ο διάβολος το λιβάνι- μήπως και γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου και ονομάζεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ!

Μια καταχρηστική πρακτική που εφάρμοζαν οι τράπεζες και εξανάγκαζαν τους δανειολήπτες, ενώ η υποθήκη κάλυπτε πλήρως τον δανεισμό στον ουσιώδη χρόνο, να υπογραφούν επιπρόσθετα στις δανειακές συμβάσεις!

Αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις, ακόμα και αν μειωθούν οι αξίες των ενυπόθηκων ακινήτων, δεν θα χάσουν, διότι θα κινηθούν στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών και των εγγυητών, με τελικό αποτέλεσμα οι τράπεζες να ξεπουλήσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Κύπριων πολιτών, να ανεβάσουν τη μετοχή εκεί που θέλουν και να ξανακερδοσκοπήσουν. Αυτό θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου αλλά και τη δυνατότητα επανεκκίνησης.

Αν δεν υπήρχαν οι προσωπικές εγγυήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια, ή αν με την εκποίηση της υποθήκης διαγραφόταν η οφειλή, όπως έγινε σε πάρα πολλές χώρες, τότε οι τράπεζες θα ήταν πολύ προσεκτικές στην αξία διάθεσης των ενυπόθηκων ακινήτων για να μεγιστοποιήσουν το λαβείν τους, και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να δούμε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων με τα τραγικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν για την οικονομία του τόπου και τους πολίτες!

Ας μην ξεχνάμε επιτέλους ότι οι τράπεζες με δικούς τους εκτιμητές καθόριζαν την τιμή της υποθήκης στον ουσιώδη χρόνο και δάνειζαν στην τιμή καταναγκαστικής πώλησης, αφήνοντας περιθώριο για την πιθανή διακύμανση των τιμών των ακινήτων! Ξεκάθαρη είναι η θέση της Γενικής Εισαγγελίας ότι η ευθύνη σε σχέση με την ενυπόθηκη εξασφάλιση του δανείου στον ουσιώδη χρόνο ανήκει στην τράπεζα.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι εν πολλοίς τα προβλήματα στην οικονομία τα δημιούργησε η ασυδοσία των τραπεζών και των τραπεζιτών, που δυστυχώς ακόμα και τώρα σκέφτονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Δυστυχώς, και οι εποπτικές Αρχές φαίνεται να παρουσιάζουν αδυναμία στο να ελέγξουν τα φαινόμενα κακών και επικίνδυνων πρακτικών των τραπεζών.
Τόσο για τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco όσο και για τα stress tests των τραπεζών, οι προσωπικές εγγυήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη και σωστά!

Όταν κάποιος δανειζόταν ενυπόθηκα ήξερε το ρίσκο που αναλάμβανε, σε περίπτωση που για τον όποιο λόγο αδυνατούσε να πληρώσει την οφειλή του (calculated risk)! Ήξερε ότι μπορούσε να χάσει αυτό που υποθήκευε! Ποτέ όμως δεν περίμενε και δεν θα έπρεπε να περιμένει ότι υπάρχει η πιθανότητα με τις συμπεριφορές των τραπεζών να υποθηκεύσει το μέλλον της οικογένειας και των παιδιών του! Με την ίδια λογική άλλοι εγγυητές, που υπέγραφαν εγγυήσεις σε συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους κλπ., γνώριζαν επίσης ότι εκεί που υπέγραφαν ως επιπρόσθετοι εγγυητές υπήρχαν ενυπόθηκες εμπράγματες εξασφαλίσεις που κάλυπταν το δάνειο.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μην αφήσει στα χέρια των τραπεζιτών και των οποιωνδήποτε άλλων κερδοσκόπων το ΟΠΛΟ που ονομάζεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος όλες οι περιουσίες των Κύπριων πολιτών, ενυπόθηκες και μη ενυπόθηκες, να θυσιαστούν στον βωμό τυχοδιωκτικών τάσεων, με τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)