Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ: Ισχύει πάντα η αρχή «αλληλεγγύη έναντι προσπάθειας»

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ανέφερε πως επιδίωξή της είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο πως «βάση όλων των ευρωπαϊκών προσπαθειών είναι η αρχή της αλληλεγγύης έναντι ιδίας προσπάθειας και ευθύνης».
«Όλη μου η δουλειά σε σχέση με την ευρωκρίση είχε και έχει ως στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης ως συνόλου, με όλα τα μέλη της, άρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», δήλωσε. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Μέρκελ ανέφερε πως ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης έναντι προσπαθειών, επισημαίνοντας ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει για μας στην συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση».
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη το ζήτημα της Ελλάδας συζητήθηκε και στο γερμανικό κοινοβούλιο μετά από σχετική αίτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξε το δημοσίευμα του Spiegel που επικαλούταν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σημειώνεται πως το δημοσίευμα διαψεύστηκε, ενώ και τα σενάρια περί
ενός Grexit έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, των δύο κυβερνητικών εταίρων, τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.
Κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες υποστήριξαν στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι χάρη στο πρόγραμμα η χώρα σημείωσε προόδους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομική άνοδο και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτή την πορεία. «Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται κομμουνιστές ή όχι. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η Ελλάδα ακολουθήσει την επιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων με μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων ή θα διακοπεί αυτή η πορεία με συνέπεια να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες. Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα και αυτό θα το συζητήσουμε με ηρεμία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση», είπε.
Την πρόθεση για συνεργασία με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τονίζει και ο υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης». Ωστόσο όλοι οι ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης τόνισαν, σε σχέση με τις συμφωνίες των δανειακών πακέτων, ότι αυτές θα ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τις τηρήσει.
Τις εκλογές περιμένει και το ΔΝΤ
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αναμένει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Με το που θα συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα, όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα επιδιώξουμε να συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», ανέφερε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, μετά τη σημερινή ομιλία της στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες για κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις».
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η σχέση με την Ευρώπη έχει δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο πλαίσιό τους. Το γεγονός ότι υπάρχει ESM, ώστε αν αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η τρέχουσα δουλειά που γίνεται για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες, επίσης βοηθά».
«Αλλά, στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα κοινό πεπρωμένο» σημείωσε η ίδια.
Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται «το ανθρώπινο κόστος που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ειδικά στην Ελλάδα», είπε:
«Πολύ, σας διαβεβαιώνω. Πρέπει να σκεφτείτε ότι το ΔΝΤ ερωτάται να πάει σε μία χώρα όταν η χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες που δεν μπορεί πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνες που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Όταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δαχτυλοδείξω κανέναν, αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει, με το ΔΝΤ».
Τέλος, τόνισε ότι «όταν σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανακτηθεί η θέση της χώρας πάντα σκεπτόμαστε τους φτωχούς ανθρώπους και το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται. Πρακτικό παράδειγμα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος, όπως στη Γερμανία, όχι ίδιος ακριβώς σε σχέση με το ΑΕΠ ή το κόστος ζωής. Αλλά, όταν προτείναμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπαμε ότι κάτω από ένα όριο δεν μπορείτε να αλλάξετε το όριο, δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Έχουμε αυτό στο μυαλό μας, και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουμε ενισχύσει αυτό το σημείο λέγοντας ότι χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις τους».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)