Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο Βενιζέλος αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τέλος Εποχής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε στη δευτερολογία του πως θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι το συνέδριο και στη συνέχεια θα αποχωρήσει.
Ως πιθανοί διάδοχοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται οι Φώφη Γεννήματα και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτά των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Νίκου Ανδρουλάκη. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα του τρόπου εκλογής του νέου προέδρου, αν δηλαδή αυτό θα γίνει από τη βάση ή σε
συνέδριο. Μάλιστα η Φώφη Γεννήματα στη σημερινή της τοποθέτηση εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για εκλογή προέδρου στο συνέδριο του Μαΐου.
«Βαγγέλη αυτό που προτείνεις ουσιαστικά στέλνει το ΠΑΣΟΚ να σέρνεται επί 4,5 μήνες με μια ηγεσία υπό αίρεση» τόνισε η Φώφη Γεννήματα και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου και να τις ανακοινώσεις. Είτε είσαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος είτε όχι. Οι αποφάσεις σου θα γίνουν σεβαστές». Παράλληλα επεσήμανε ότι συνέδριο Μάιο χωρίς εκλογή νέας ηγεσίας σημαίνει μόνο έκτακτο το οποίο όπως προειδοποίησε, θα έχει «συγκεκριμένα όρια και νομιμοποίηση».
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από την πλευρά της Γεννήματα εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή προσπάθεια των Βενιζελικών να αλλάξουν το καταστατικό, ώστε ο πρόεδρος να εκλεγεί σε συνέδριο και όχι από τη βάση. Εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε υποψηφιότητες όπως του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι Γεννήματα και Λοβέρδος φέρονται να υποστηρίζουν την εκλογή από τη βάση, όπως ισχύει από το 2004.
Στην τοποθέτηση χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «βαριά ήττα για το ΠAΣOΚ και για τον ίδιο προσωπικά». Προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο λέγοντας ότι το μικρό μέγεθος απαιτεί πειθαρχία, ενότητα και αυτογνωσία. Υποστήριξε ότι το κόμμα θα προσανατολιστεί δυναμικά προς το μέλλον κι όχι προς τη «ρουφήχτρα του παρελθόντος». «Δεν θα το επιτρέψω» πρόσθεσε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στην περίοδο του μέλιτος και της «εύκολης επικοινωνιακής διαχείρισης». Αναφερόμενος στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «αξιακή και πολιτική τερατογένεση». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες και μετεκλογικά με «εντυπωσιακή άνεση». «Αποφύγαμε να σχολιάσουμε τα πρόσωπα που συγκροτούν την Κυβέρνηση και ευρύτερα το μηχανισμό εξουσίας. Οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι και αντιφατικοί» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα συμπράξει σε παλαιοκομματικά παιχνίδια» προσθέτοντας «ότι είναι άλλο οι συναινέσεις και άλλο ο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους χώρους». Τα κριτήρια που έθεσε είναι συναίνεση, εθνική διαφάνεια και προσωπική αξιοπρέπεια. Η τοποθέτησή του εκτιμήθηκε ως άρνηση να στηρίξει μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

* Φωτογραφία αρχείου από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)