Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Καλά κάνουν και γκρεμίζονται οι αγορές


Καλά κάνουν και γκρεμίζονται οι αγορέςΤην ουσιώδη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης που επιχειρείται στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τώρα οι αγορές, προβλέποντας σκληρές και ενδεχομένως μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. Οι δηλώσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης δίνουν το στίγμα αλλαγής γραμμής πλεύσης, εγκατάλειψης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της λιτότητας, προκαλώντας σοκ στις αγορές, το πολιτικό σκηνικό και ανησυχία στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρά τη διακηρυγμένη βούληση της νέας κυβέρνησης να αναζητήσει συναινέσεις τόσο εντός της χώρας όσο και στα διεθνή φόρα κάτι τέτοιο …………

………..
δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

Του Χρήστου Φράγκου
Ο σχηματισμός επιμέρους συμμαχιών είναι μεν θετικός δεν εξασφαλίζει την πολιτική αταραξία που επιθυμούν οι αγορές. Συνεπώς, η στήριξη Ομπάμα, ο ανοιχτός δίαυλος με Πούτιν, η προοπτική σύμπλευσης με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων στην Ευρώπη, μόνο που αυτό θα έρθει μετά από πολιτικές συγκρούσεις, εκβιασμούς και εν τέλει συμβιβασμούς. Η πορεία αυτή μπορεί να
είναι πολιτικά και κοινωνικά ελπιδοφόρα είναι όμως «credit negative» για τις αγορές.
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου, ήταν για πρώτη φορά δικαιολογημένη, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία με την τρόικα, όπως αυτές της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο συνέβη και στην αγορά ομολόγων, από την οποία η Ελλάδα αποκλείστηκες ότν ο προηγούμενος πρωθυπουργός απείλησε να διώξει την τρόικα. Τώρα οι αγορές κατάλαβαν ότι η τρόικα δεν επιστρέφει.  Όπως αποκαλύπτουν οι νέοι υπουργοί η χώρα αντιστρέφει ήδη το Μνημόνιο:
-Οι αποκρατικοποιήσεις παγώνουν. Η ΔΕΗ μένει στο Δημόσιο, όπως ο ΟΛΠ, ενώ επανεξετάζονται και άλλες όπως του ΟΠΑΠ, των αεροδρομίων, του Ελληνικού.
– Η πολιτική υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους αντιστρέφεται. Ο ρόλος του κράτους στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση ενισχύεται.
– Νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προαναγγέλονται και αναμένονται.
– Επανέρχονται στην προτεραία κατάσταση οι νόμοι στην αγορά εργασίας: Πλαφόν και προστατευτικές ρυθμίσεις για τις απολύσεις, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 730 ευρώ
– Βέβαιη θεωρείται η αλλαγή μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια, η αντικατάσταση διοικήσεων στις τράπεζες και η ουσιαστική πολιτική καθοδήγησή τους.
Εκτός όμως των ανατροπών που έρχονται στην οικονομία η νέα κυβέρνηση διαφοροποιείται ουσιωδών και από άλλες Ευρωπαϊκές γραμμές, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
– Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, φαίνεται έτοιμος να μπλοκάρει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, κίνηση που –όπως επισημαίνει και ο Guardian- αναμένεται να συμπαρασύρει σε αλλαγή γραμμής την Ιταλία, τη Γαλλία και αρκετές κεντροευρωπαϊκές χώρες.
– Τέτοιες όμως κινήσεις συνοδεύονται και από οικονομικά ανταλλάγματα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα επανακτήσει πατήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υψηλής σημειολογίας κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από κάθε άλλον, τον Ρώσο πρέσβη, ο οποίος του μετέφερε επιστολή του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία είχε επαφές στη Μόσχα λίγους μήνες νωρίτερα.
– Ακόμα και η συμβοική κατέθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα στους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή αποτελεί σαφές και ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο, δίνοντας την αίσθηση ότι θα ακολουθήσουν μάχες χαρακωμάτων
Οι αγορές διαβάζοντας πλέον προσεκτικά τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο το άγριο σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αποκαλύπτει από τη μια φόβο για το άγνωστο, αλλά και τη διάθεση αντίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στις προωθούμενες από τη νέα κυβέρνηση αλλαγές.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία αποκαλύπτει νέο σχέδιο εξόδου του εφοπλιστικού κεφαλαίου από τη χώρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει ότι θα το φορολογήσει.
Σκληρές θα είναι οι μάχες με τα επιχειρηματικά συμφέρονται και για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και για τις ανατροπές στα εργασιακά.

sofokleousin

tolimeri.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)