Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα δείγματα ανυπακοής της κυβέρνησης σε εταίρους και τρόικα

Την διάθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια νέα πολιτική που θα βασίζεται στις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε ότι αφορά μείζονος σημασίας ζητήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έδειξε από τις πρώτες κιόλας ώρες ανάληψης της εξουσίας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρώτα δείγματα ανυπακοής της κυβέρνησης σε εταίρους και τρόικαΕξωτερική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις στο δημόσιο, ήταν τα πρώτα θέματα, που οι νέοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι σκοπεύουν να συγκρουστούν με τους εταίρους στην ΕΕ.
Όπως έγραψε νωρίτερα το tribune.gr η πρώτη κόντρα της κυβέρνησης με την ΕΕ αφορά την εξωτερική πολιτική και την στάση στο Ουκρανικό ζήτημα.
Με αφορμή την καταδίκη της Ρωσίας επήλθε η πρώτη μικρής κλίμακας ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την με αφορμή την τη δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία.
«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή
εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ», αναφέρει ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Δημήτριος Τζανακόπουλος.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία καταδικάστηκε η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη.

Εθνική κυριαρχία και χρέος

Λίγη ώρα αργότερα καυστικός για ορισμένες συμπεριφορές των εταίρων μας εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Ορισμένα δείγματα, ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Σαφές μήνυμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , δίνοντας έτσι και το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί σ αυτόν τον τομέα , έδωσε , ο νέος αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για την Ναυτιλία Θοδωρής Δρίτσας.
Λίγο πριν την ορκωμοσία του ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού».
Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο Reuters.
«Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.
H Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, έχει επιλέξει το 2014 την κινεζική Cocso και άλλους τέσσερις υποψηφίους για την πώληση του 67% του ΟΛΠ μετά το σχήμα ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές.

Απολύσεις στο δημόσιο

Κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας σκοπεύει να πάει η κυβέρνηση και στον «προαπαιτούμενο» των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
«Όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει αντισυνταγματικά θα ανακληθούν», δεσμεύθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «θα ανακληθούν όλες οι πράξεις διαθεσιμότητας» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι πώς θα μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Μανώλης Γλέζος

Τέλος, κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί την φωνή της ιστορικής ηγετικής μορφής της Αριστεράς του ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε τρόικα και Βερολίνο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπακούσει σε εντολές της Μέρκελ και της τρόικας αλλά στον ελληνικό λαό.
«Αν τα σπάσουμε θα χάσουν οι Γερμανοί» υποστήριξε ο κ. Γλέζος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA προσθέτοντας ότι «είμαστε σε μια εντελώς νέα εποχής».

tribune.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)