Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

27 Αυγούστου 1922: Η αρχή του τέλους για την από αιώνων ελληνική Σμύρνη



Σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου 1922 με το παλαιό ημερολόγιο, αφού το νέο, που έχουμε και σήμερα άρχισε να ισχύει στην Ελλάδα από το 1923, οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τη χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη.
Στις 11:00, μία εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας καταφθάνει στην πόλη και μία μεραρχία
πεζικού. Η πυρκαγιά συμφώνως με όλες τις μαρτυρίες θα ξεκινήσει μερικές ημέρες μετά την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και αφού αυτή έχει καταληφθεί από τους Τούρκους του Κεμάλ του τακτικού στρατού και τους άτακτους Τσέτες.

Συμφώνως με το wikipedia.org: «…Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας
του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους. Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά. Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο). Σήμερα η επέτειος αυτή στην πραγματικότητα είναι η 13η Σεπτεμβρίου, καθώς την επόμενη χρονιά εισήχθη στην Ελλάδα το νέο ημερολόγιο».

Στις 26 Αυγούστου είχε αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ο Ύπατος Αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης και από εκεί κατέφυγε αυτοεξόριστος στη Γαλλία, από όπου δεν επέστρεψε στην Ελλάδα ούτε νεκρός.

Στις 27 Αυγούστου στην αρμένικη συνοικία ξεσπά πυρκαγιά που επεκτείνεται και στη γειτονική ελληνική συνοικία. Την ίδια ημέρα λιντσάρεται από τις ορδές του φανατικού τουρκικού όχλου ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος ο οποίος έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να φύγει, εγκαταλείποντας έτσι στην τύχη του το ποίμνιό Του. Στην προκυμαία της Σμύρνης, την περίφημη «Κε» (γαλλιστί: αποβάθρα) περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στη φωτιά και στη θάλασσα χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής αφού τα ελληνικά πλοία έχουν αποχωρήσει νωρίτερα μεταφέροντας τον Στρατό στην Ελλάδα, τα δε συμμαχικά αρνούνται να διασώσουν πρόσφυγες (πλην δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών κατόπιν εντολής του παντρεμένου με Ελληνίδα, Αμερικανού προξένου Χόρτον).

Διαβάστε το θέμα πατώντας ΕΔΩ

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)