Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Γιάννης Βρούτσης: «Έτσι στιγμάτιζαν χιλιάδες εργαζόμενους»



Από «πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων» έως «σοβαρούς ιατρικούς λόγους», μέχρι και «πόνους στη μέση που εμποδίζουν τον εργαζόμενο να ανταποκριθεί στη δουλειά του», επικαλούνταν οι εργοδότες ως «βάσιμο λόγο» για να δικαιολογήσουν τις απολύσεις, σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα καταχωρήσεων από το σύστημα Εργάνη που παραθέτει στο liberal.gr ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να αναδείξει τις επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Διαβεβαιώνει ότι κάθε τέτοιο αρχείο κατεβαίνει άμεσα από το Εργάνη, αμέσως μετά την σημερινή από τον ίδιο υπογραφή της εγκυκλίου με την οποία ακυρώνεται και αναδρομικά η επίμαχη διάταξη, που σημαίνει ότι θα "σβήσει" κάθε στοιχείο για το σύνολο των δεκάδων χιλιάδων εργαζομενων, μερικής και
πλήρους απασχόλησης που απολύθηκαν κατά το δίμηνο ισχύος της διάταξης Αχτσιόγλου.

Αναφορικά με την μείωση των εισφορών αναφέρει ότι αυτή θα γίνει σε βάθος 5ετίας, θα είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες, και θα έχει ως γνώμονα η αύξηση της απασχόλησης και η θετική επίπτωση στην ανάπτυξη να εξισορροπήσουν την όποια απώλεια εσόδων στα ταμεία. Όσο για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου, και τις οποίες αποφάσεις επιστροφής χρημάτων σε συνταξιούχων, απαντά ότι θα γίνουν απολύτως σεβαστές από την κυβέρνηση, ωστόσο θα εφαρμοσθούν με τρόπο ο οποίος θα ευθυγραμμίζεται με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη
- Σήμερα υπογράφετε την εγκύκλιο με την οποία μπαίνει τέλος στον “βάσιμο λόγο απόλυσης”, δηλαδή στην υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσαν έναν εργαζόμενο. Δώστε μας μερικά παραδείγματα των όσων έχουν γράψει μεχρι σήμερα οι εργοδότες στη σχετική εφαρμογή του Εργάνη;
Όπως ξέρετε στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι τους οποίους ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι βάσει των οποίων έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος.
Δεν νομίζω ότι έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτό, ότι η διάταξη ανάγκαζε τις επιχειρήσεις να καταγράφουν συμπεριφορές εργαζομένων, ώστε αν χρειασθεί αυτοί να απολυθούν, να μπορούν οι εργοδότες να τεκμηριώσουν το "βάσιμο λόγο της απόλυσης".
Σας διαβάζω λοιπόν τους "βάσιμους λόγους απόλυσης" που είχαν καταχωρήσει στο σύστημα κάποιοι εργοδότες, με βάση πραγματικές περιπτώσεις από το σύνολο των πολλών χιλιάδων απολύσεων που έγιναν στο δίμηνο εφαρμογής της διάταξης.
Σε μια περίπτωση ως λόγος απόλυσης αναφέρεται η "μειωμένη ικανότητα εργαζόμενου", σε άλλη ότι ήταν "αργός και οκνηρός" σε μια τρίτη οι "πόνοι στη μέση που τον εμπόδιζαν να ανταποκριθεί στη δουλειά του" ή η "επιθυμία του να αναπαύεται τους καλοκαιρινούς μήνες".

Αλλού ως αιτία απόλυσης διαβάζουμε τους "σοβαρούς ιατρικούς λόγους", αλλού γίνεται λόγος για "αντισυμβατική συμπεριφορά με το υπόλοιπο προσωπικό" για "χαμηλή παραγωγικότητα σε ότι του έχει ανατεθεί", για "ανεπαρκή και μειωμένη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα εργασιακά του καθήκοντα", για "πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων λόγω ανικανότητας", για "πολλά και συνεχόμενα λάθη κατά την εκτέλεση της εργασίας του".

Σε κάποια περίπτωση ο εργοδότης επικαλείται την "προσωπική ανικανότητα σε συνδυασμό με την μακριά απουσία από την επιχείρηση λόγω ασθενείας, αλλού την "κακή συμπεριφορά με το υπόλοιπο προσωπικό" και αλλού τις "πολλές αδικαιολόγητες απουσίες".

Στην ουσία, όλοι αυτοί οι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι που απολύθηκαν στο διάστημα από τότε που εφαρμόστηκε η διάταξη του “βάσιμου λόγου” μέχρι και σήμερα οπότε και καταργείται, ήταν όχι μόνο “φακελωμένοι” αλλά και παγιδευμένοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς : Ο επόμενος εργοδότης στον οποίο θα απευθύνονταν για εργασία, είναι σίγουρο πως θα ανέτρεχε στις αιτίες απόλυσης, δηλαδή στον ηλεκτρονικό φάκελο του Εργάνη, όπου θα έβρισκε καταγεγραμμένο το λόγο για τον οποίο ο προηγούμενος εργοδότης τους κατήγγειλε τη σύμβαση. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν με τέτοιες καταγραφές δεν επρόκειτο να βρουν δουλειά την επόμενη μέρα.

- Από σήμερα οπότε και καταργείται με την εγκύκλιο που υπογράφετε η διάταξη του “βάσιμου λόγου απόλυσης”, σβήνει από το Εργάνη και ο ηλεκτρονικός φάκελος όσων απολύθηκαν με αυτό το καθεστώς; Ή παρ’ όλα αυτά οι επόμενοι εργοδότες θα μπορούν να δουν τις αιτίες απόλυσης των συγκεκριμένων ανθρώπων;
Κάθε τέτοιο αρχείο, κατεβαίνει άμεσα από το Εργάνη, αμέσως μετά την σημερινή υπογραφή της εγκυκλίου με την οποία ακυρώνεται η επίμαχη διάταξη, αφού το ηλεκτρονικό φακέλωμα καταργείται τόσο για το μέλλον, όσο και αναδρομικά. Κανένας πλέον εργοδότης δεν θα υποχρεούται να αναγράφει όταν απολύει έναν εργαζόμενο την αιτία απόλυσης.

Σας θυμίζω ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το χρονικό διάστημα από το 1746 έως το 1860, με το επονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης.

- Σε τι αριθμό φτάνουν οι απολύσεις που έγιναν κατά το δίμηνο εφαρμογής της διάταξης Αχτσιόγλου;
Είναι δεκάδες χιλιάδες οι απολύσεις που έλαβαν χώρα σε αυτούς τους δύο μήνες, δεν ξέρω το ακριβές νούμερο. Αφορά τόσο εποχικούς εργαζόμενους, όσο και άλλες μορφές απασχόλησης. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα αφορούσε τους πάντες.

Είναι πασιφανές ότι ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" είχε ψηφοθηρική και μόνο διάσταση, και ότι λειτούργησε σε βάρος των εργαζομένων για των οποίων την προστασία υποτίθεται ότι εφαρμόσθηκε.

Ευτυχώς που καταργήθηκε, ακριβώς για να μην υπάρξει "μπλακ-άουτ" στην αγορά εργασίας. Εκτός από την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχύσει τον ρυθμό προσλήψεων των επιχειρήσεων, καθώς θα ξεκλειδώσει το φοβικό σύνδρομο που υπήρχε στην αγορά. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ευκολότερα χωρίς γραφειοκρατικά και αντιαναπτυξιακά προσκόμματα. Δρομολογημένες από επιχειρήσεις προσλήψεις, τις οποίες είχε "φρενάρει" η διάταξη για τις απολύσεις, θα απελευθερωθούν.

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επειδή η ελληνική νομοθεσία ουδέποτε συνδύαζε την νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας με την υποχρέωση του εργοδότη να διατυπώνει τον λόγο της απόλυσης, καθιερώθηκε να λέμε στη χώρα ότι ισχύει η "αναιτιολόγητη απόλυση". Ωστόσο κανείς εργοδότης δεν απολύει χωρίς λόγο…
Επιστρέφουμε στο καθεστώς που ίσχυε ακριβώς πριν τις 20 Μαΐου του 2019, οπότε και η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε το καθεστώς. Ένα σύστημα που επί 100 χρόνια λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σας θυμίζω ότι στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που υιοθέτησε η χώρα από το 2016, υπήρχαν δύο επιλογές στην περίπτωση απόλυσης εργαζομένου : Είτε ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς "βάσιμο λόγο απόλυσης". Τον περασμένο λοιπόν Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η τότε κυβέρνηση έφερε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθιερώθηκε πλέον μόνο μία επιλογή : Η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για "βάσιμο λόγο".

-Ας πάμε και στο θέμα της μείωσης των εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2024. Πότε και πως θα θεσμοθετηθεί το μέτρο;
Είναι μια δέσμευση που είχαμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Η μείωση των εισφορών είναι αναγκαία στην Ελλάδα, όπου το μη μισθολογικό κόστος φτάνει ως ποσοστό το 40,56% και λειτουργεί ανασταλτικά στην αύξηση της απασχόλησης.

Η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε νέες θέσεις απασχόλησης, όπως δείχνει και η εμπειρία της διετίας 2013-2014. Τότε είχαμε μειώσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες το μη μισθολογικό κόστος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αμέσως μετά άρχισε η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Η μείωση των εισφορών σε βάθος 5ετίας θα είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το κόστος της προωθούμενης παρέμβασης μεταφράζεται σε 2,6 δισ ευρώ, και στόχος μας είναι να κανουμε μια ισορροπημένη παρέμβαση. Δηλαδή να ισορροπήσουμε την μείωση των εισφορών και την απώλεια των εσόδων μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και την αναπτυξιακή δυναμική που θα πυροδοτήσει στην οικονομία.

- Πως κουμπώνει με όλα τα παραπάνω η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου; 
Όλες αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν μετά από την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Η όποια απόφαση του ΣτΕ και οι οποίες αποφάσεις επιστροφής χρημάτων σε συνταξιούχους θα γίνουν απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση, ωστόσο θα εφαρμοσθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)