Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Η παγίδα των ανοιχτών συνόρων

Οι νεοφιλελεύθεροι στις αδύναμες χώρες που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των πάντων, των ιδιωτικοποιήσεων από ξένους, των ελεύθερων ροών των κεφαλαίων, των ανοιχτών συνόρων κοκ., είναι απλά ανόητοι – αφού δεν έχουν ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει στον πλανήτη, ούτε για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα τους.  
.

Επικαιρότητα             

Όλοι αναφέρονται στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Trump στην Κίνα, ενώ δεν πιστεύουν πως η ανακωχή που συμφωνήθηκε στο Μπουένος Άιρες κατά τη σύσκεψη των G20 θα διατηρηθεί – γεγονός που φαίνεται από την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως. Εν τούτοις από το γράφημα που ακολουθεί, όπου με κόκκινο είναι τα προστατευτικά μέτρα, ενώ με πράσινο τα φιλελεύθερα, διαπιστώνεται πως τα προστατευτικά μέτρα μεταξύ των διαφόρων χωρών, ξεκίνησαν πολύ πριν την εκλογή του προέδρου Trump – αφού τα τελευταία δέκα χρόνια τα κράτη των G20 υιοθετούσαν καθημερινά, ανά δέκα ώρες, ένα μέτρο που ζημίωναν τους ανταγωνιστές τους.
Από το επόμενο γράφημα τώρα φαίνεται ότι, πρωταθλήτριες του προστατευτισμού ήταν οι Η.Π.Α., ακολουθούμενες από τη Γερμανία – γεγονός που τεκμηριώνει πως όλα τα μεγάλα κράτη είναι εθνικιστικά στο εσωτερικό τους, κάθε άλλο παρά φιλελεύθερα απέναντι στα άλλα, ενώ από τους εμπορικούς τους εταίρους απαιτούν διεθνιστική αντίληψη.
Δηλαδή, να μην επιβάλλουν δασμούς (οι άλλοι), να έχουν ανοιχτά τα σύνορα τους στα μεταναστευτικά ρεύματα, να ξεπουλούν τις δημόσιες επιχειρήσεις τους, να μην εμποδίζουν τις ασύδοτες, κερδοσκοπικές ροές των κεφαλαίων κοκ. – ενώ τα ίδια εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα για να λειτουργούν προστατευτικά, όπως τους ποιοτικούς ελέγχους, τους αυστηρούς μεταναστευτικούς νόμους που τους επιτρέπει να απορροφούν μόνο την αφρόκρεμα των μεταναστών ή το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις τους για να διατηρούν χαμηλούς τους μισθούς των εργαζομένων τους θησαυρίζοντας κοκ.
Εάν τώρα συμπεριλάβει κανείς όλα αυτά τα εμπόδια στις συναλλαγές των Η.Π.Α. με την Κίνα, θα διαπιστώσει πως επιβαρύνονται κινεζικά προϊόντα αξίας 369 δις $ – δηλαδή κατά 35% σχεδόν περισσότερα από αυτά, στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί και άλλοι εισαγωγικοί περιορισμοί. Σήμερα πάντως στο 87% των εξαγωγών της Κίνας προς τις Η.Π.Α. έχουν επιβληθεί δασμοί, ενώ στο 92% των εισαγωγών της Κίνας από τις Η.Π.Α. Εν τούτοις, οι δασμοί αυτοί αποτελούν μόλις το 22% όλων των δασμών διεθνώς – στους οποίους ελάχιστοι αναφέρονται.
Ως εκ τούτου, το μόνο που έκανε ο πρόεδρος Trump είναι η επίσημη ανακοίνωση του εμπορικού πολέμου που έτσι και αλλιώς μαίνεται στον πλανήτη μετά την κρίση του 2008 – όπου κυριολεκτικά τα αδύναμα κράτη ληστεύονται από τα ισχυρά, τόσο όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό τους (όπως οι 500.000 νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα, κόστους εκπαίδευσης 100 δις €, για να επιδοτήσουν τη Γερμανία με ένα ετήσιο ΑΕΠ πάνω από 25 δις €), όσο και το άψυχο. Για παράδειγμα τα 120 δις € καταθέσεις που επέτρεψε η Τρόικα να διαφύγουν από την Ελλάδα αφού δεν επέβαλλε ελέγχους κεφαλαίωνόπου η χώρα μας επιδότησε ξανά τη Γερμανία, τα αεροδρόμια που ξεπουλήθηκαν χρηματοδοτούμενα από τις δικές μας τράπεζες με μία σκανδαλώδη σύμβαση κοκ.
Στα πλαίσια αυτά, οι νεοφιλελεύθεροι στις αδύναμες χώρες που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των πάντων, των ιδιωτικοποιήσεων από ξένους, των ελεύθερων ροών των κεφαλαίων, των ανοιχτών συνόρων κοκ., είναι απλά γραφικοί και ανόητοι – αφού δεν έχουν ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει στον πλανήτη, ούτε για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)