Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Αυξήθηκε 159% η θρησκευτική βία στην Ελλάδα (με θύμα την Ορθοδοξία)

Η συντριπτική πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιστατικών θρησκευτικής βίας για το 2017 είχε στόχους χώρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Σημαντική ποιοτική και ποσοτική αύξηση των επιθέσεων θρησκευτικού χαρακτήρα διαπιστώνει η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για το 2017. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται περιστατικά θρησκευτικής βίας και η σύγκριση των στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 δείχνει την ίδια γενική τάση, ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οπως επισημαίνει στην εισαγωγή της έκθεσης ο γενικός γραμματέας
Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, «το 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας σε σχέση με το 2016, τόσο από άποψη απόλυτου αριθμού (αύξηση κατά 159% των περιστατικών) όσο και πληττόμενων θρησκευτικών κοινοτήτων (το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ θρησκευτικών κοινοτήτων)».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών είναι πολύ πιθανό ότι συνδέεται με την αποτελεσματικότερη οργάνωση, τη συνεργασία (ειδικότερα με την Ελληνική Αστυνομία, που είναι μια σταθερή, αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης), αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και προσώπων για τη συλλογή στοιχείων.

Ειδικότερα, το 2016 καταγράφηκαν συνολικά 215 περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας. Από αυτά, 209 αφορούσαν τον χριστιανισμό, 208 την Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πέντε καταγεγραμμένα περιστατικά θρησκευτικής βίας αφορούσαν τον ιουδαϊσμό, ένα τον μουσουλμανισμό, ενώ δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Αντίθετα, για το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, από τα οποία 525 περιστατικά, δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών, αφορούν ορθόδοξες εκκλησίες και χώρους, αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Επιπλέον, δύο περιστατικά αφορούν την Καθολική Εκκλησία, 11 καταγράφηκαν κατά στόχων ιουδαϊκού χαρακτήρα, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα, ενώ οκτώ είναι τα περιστατικά κατά μουσουλμανικών στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)