Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της χώρα μας ανέρχεται σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσό των 590 δις ή στο 328% του ΑΕΠ

Θεόδωρος Κατσανέβας

Το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέος της χώρας αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια σε πείσμα των πολιτικών άγριας λιτότητας και της βάρβαρης επιδρομής των εισπρακτικών φορέων,τις κατασνέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμών κατοικιών και επιχειρήσεων.

Ελάχιστα είναι γνωστό ότι, τα συνολικά χρέη των ιδιωτών κινούνται σήμερα σε ιλιγγιώδη ύψη που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που προέρχονται από επίσημες πηγές της εφορίας, της  Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), τα συνολικά χρέη των ιδιωτών προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σήμερα σε 220 δις.

Με δικές μας συμπληρωματικές εκτιμήσεις που προκύπτουν από την λογική και χρονική στατιστική προσομοίωση της αύξησης των επί μέρους δεδομένων, το συνολικό αυτό χρέος των ιδιωτών προς την εφορία, τις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ανέρχεται σήμερα στα τέλη του 2018, σε 245 δις.

Αν προσθέσουμε το ιδιωτικό χρέος των 245 δις στο ποσό των 345 δις του εξωτερικού δημόσιου χρέους, καταλήγουμε στο ιλιγγιώδες ποσό των 590 δις  που αναλογεί σε 328% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα στα ποσά αυτά προσθέσουμε και τα 52 δις του PSI του 2012, του κουρέματος δηλ. του εξωτερικού μας χρέος κυρίως με χρέωση ελληνικών ομολόγων, τότε το χρέος ιδιωτικό και δημόσιο, ανέρχεται σε 642 δις ή 357% του ΑΕΠ !

Ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλη την αυστηρή λιτότητα, το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 14-15 δις ετησίως. Και σε πείσμα των άγριων επιδρομών των εισπρακτικών φορέων με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμούς κατοικιών και επιχειρήσεων, εκχωρήσεις κόκκινων δανείων σε funds στο 10-20% της αξίας τους, τα χρέη των ιδιωτών αυξάνονται επίσης αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Από 68 δις που ήταν το 2010, το 2018 ανήλθαν σε 245 δις, δηλ. υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις οχτώ χρόνια. Αναλυτικά η πορεία των ιδιωτικών χρεών κατά κατηγορία έχει ως εξής :

Χρέη ιδιωτών σε Εφορία

2009 : 40 δις

2018 : 120 δις

Χρέη ιδιωτών σε Ασφαλιστικά ταμεία

2019 : 8 δις

2018 : 35 δις

Χρέη ιδιωτών σε τράπεζες

2010 : 20 δις

2018 : 90 δις

Κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών καταθέσεων

Και ενώ αυξάνονται αλματωδώς τα χρέη των ιδιωτών, όπως και το δημόσιο χρέος, αντίθετα μειώνονται ραγδαία οι τραπεζικές καταθέσεις. Πριν από το 2010, οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονταν σε 255 δις, το 2017 έπεσαν στα 110 δις και σήμερα στα τέλη του 2018, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε επίπεδα κάτω των 80 δις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (της εφορίας δηλ. η οποία στην πραγματικότητα ελέγχεται απόλυτα από τους δανειστές, όπως ελέγχονται απόλυτα από τους ίδιους και οι τράπεζες), πάνω από 4 εκατ. πολίτες με δικό τους ΑΦΜ, έχουν χρέη στην εφορία. Δυσκολεύονται να πληρώσουν, καθυστερούν τις δόσεις, εντάσσονται σε ρυθμίσεις, τις οποίες αργότερα αδυνατούν να αποπληρώσουν. Πολλοί παίρνουν φορολογική ενημερότητα και έπειτα σταματούν να πληρώνουν, άλλοι περιμένουν νέες, πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Οι καταστροφικές επιλογές που προκρίνονται

Όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες ανακοινώσεις και διαρροές  πληροφοριών, οι λύσεις που προκρίνονται είναι, να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους σε funds σε ποσά που αναλογούν στο 10-20% της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση λχ ενός τραπεζικού δανείου 100.000 ευρώ με ανάλογη εμπράγματη υποθήκη, η τράπεζα θα το πουλήσει σε fund στο 20% της αξίας του και θα εισπράξει 20.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης όμως, που έχει υποθηκεύσει το σπίτι του στο ποσό των 100.000 ευρώ, θα συνεχίσει να χρωστά στην τράπεζα 60.000 ευρώ και επι πλέον θα έχει χάσει και το σπίτι του.

Αυτές είναι οι φοβερές ρυθμίσεις που προαλείφονται να εφαρμόσουν οι ξένοι άρπαγες της χώρας με τη συνέργεια των εδώ εγκάθετων συνενόχων τους, αλλά και την συνευθύνη όλων όσων συνεχίζουν να πιστεύουν στο «πάση θυσία στο ευρώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)