Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Αγοράζουν τα σπίτια οι τράπεζες!

Ζητούν από τους «κόκκινους» δανειολήπτες να τους τα πουλήσουν στην εμπορική αξία, για να μην τα βγάλουν σε πλειστηριασμό
Ολο το σχέδιο! Ζητάνε από όσους τους χρωστάνε να τους τα πουλήσουν όσο όσο
Alpha και Eurobank προτείνουν σε «κόκκινους» δανειολήπτες από ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές εν μια νυκτί, για να τους σβήσουν οφειλές
Ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι ενδέχεται να βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, με δέλεαρ την καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής τους, αλλά και την παραμονή στο σπίτι τους, καταβάλλοντας ενοίκιο στις τράπεζες. Τα συμβολαιογραφικά έξοδα, πάντως, βαραίνουν τον οφειλέτη.
Με τους πλειστηριασμούς να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των υπερχρεωμένων πολιτών και την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να... παίρνει φωτιά από αύριο, οι διοικήσεις των τραπεζών βάζουν πιο επιτακτικά από ποτέ στο τραπέζι τις λύσεις οριστικής διευθέτησης για στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας».

Ουσιαστικά πιέζουν τους οφειλέτες να επιλέξουν το λιγότερο κακό σενάριο μεταξύ του πλειστηριασμού και της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου.

Με επιστολές που άρχισαν να στέλνουν πιλοτικά οι τράπεζες, με πρώτες την Alpha Bank και τη Eurobank, ζητούν από τους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν υποθηκεύσει κάποιο ακίνητο ως εγγύηση για το δάνειό τους να το παραδώσουν ή να το πουλήσουν σε αυτές, προκειμένου να εξοφληθεί ή να μειωθεί η οφειλή τους.

Σε περίπτωση που αποφασίσουν να το πουλήσουν, τους δίνεται η επιλογή να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο σπίτι τους, καταβάλλοντας ενοίκιο στην τράπεζα. Δηλαδή, ουσιαστικά ο δανειολήπτης μετατρέπεται από ιδιοκτήτης σε ενοικιαστή στο ίδιο του το σπίτι, με τη μίσθωση να μην είναι εσαεί, παρά μόνο για ορισμένη χρονική περίοδο.

Η τράπεζα θα υπολογίζει την εμπορική αξία του ακινήτου και θα αφαιρεί το ποσό από την οφειλή του δανειολήπτη.

Για το υπόλοιπο της οφειλής θα οριστεί μια μηνιαία δόση, που θα πληρώνεται ως ενοίκιο από τον δανειολήπτη προς την τράπεζα, προκειμένου να παραμείνει στο σπίτι του. Με αυτόν τον τρόπο ο δανειολήπτης θα μειώσει την οφειλή του, θα παραμείνει στο σπίτι του και θα απαλλαγεί από επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως ποιο θα είναι το ύψος του μηναίου ενοικίου, για πόσο καιρό θα μπορεί κάποιος να μείνει στο σπίτι του, τι γίνεται σε περίπτωση που δεν καταβληθεί έναν μήνα, αλλά και ποιος θα αναλάβει το κόστος επισκευής σε περίπτωση κάποιας βλάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)