Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Επίδομα ενοικίου €1.000 το μήνα έπαιρνε η Ρ. Αντωνοπούλου - Δεκτή η παραίτησή της

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου. 
Με ανακοίνωσή του, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την κ. Αντωνοπούλου «για την τριετή σημαντική προσφορά της». 
Νωρίτερα, δημοσίευμα αποκάλυψε πως η κ. Αντωνοπούλου έπαιρνε ετήσιο επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ. Αναλυτικά, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρεται ότι η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου για ένα σπίτι στο Κολωνάκι, ως κάτοικος Νέας Υόρκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επικοινώνησε με την κ. Αντωνοπούλου και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το επίδομα που λαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός είπε στην κ. Αντωνοπούλου πως «δεν θεωρώ ορθή τη χρήση της διάταξης. Αναμένω την απάντησή σου».
«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της
συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση. Με αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε, ακόμη, ότι «γνώμη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση της διάταξης» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει δείξει με σειρά ενεργειών της ότι προσπαθεί να εξορθολογήσει τα συστήματα των αμοιβών, τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών, με διατάξεις που αφορούν την φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών και όλων των υπολοίπων πολιτών».
Σε δηλώσεις που έκανε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μικροπολιτικό θέμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του πρωθυπουργού, καταργείται η διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Επιστρέφει τα χρήματα η κ. Αντωνοπούλου
Αργότερα το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων. Μάλιστα, η κ. Αντωνοπούλου δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη ότι λαμβάνει επίδομα ενοικίου.
Στη δήλωσή της αναφέρει ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της να προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλει  τον ελληνικό λαό. «Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του» σημειώνει και προσθέτει ότι αντιλαμβάνεται πως κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη εξοργίζει τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες αγωνιούν για την κατοικία τους, το εισόδημά τους, τα δάνειά τους.
«Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου Θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού που όπως αναφέρει πριν τρία χρόνια την πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό. «Αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω» λέει και σημειώνει: «Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων».
Επίσης, ζητά από τους συμπολίτες της να την κρίνουν για το έργο της, «όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα  χρόνια της διακυβέρνησης  μας. Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας» τονίζει.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της επιδότησης, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει ότι:
«Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα  ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
» Διευκρινίζω ότι ως  βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
» Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα  ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
» Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
» Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου».

Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μ. Σπυράκη, να ζητά από την κ. Αντωνοπούλου «να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες».
«H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες» ανέφερε η κ. Σπυράκη και τόνισε: «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε επίσης αιχμές για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και τον σύζυγό της, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Κανονικά δεν πρέπει απλά να παραιτηθούν, αλλά να μπουν σε αεροπλάνο και να φύγουν από την Ελλάδα», είπε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας επεσήμανε: «Όταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται; Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο. Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για το θέμα ζήτησε την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, σημειώνοντας: «Η κυρία Αντωνοπούλου (και ο υπουργός σύζυγός της) λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο, με διάταξη που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 
» Απαράδεκτη πρόκληση, όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική. 
» Τα ‘καλά και συμφέροντα’ με κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού. 
» Η κυρία υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί». 

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
«Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που, μιλώντας στη Βουλή, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ψήφισε τη σχετική διάταξη για το επίδομα ενοικίου στις 14 Αυγούστου 2015, μαζί με το τρίτο μνημόνιο. «Η χώρα χανόταν και περνάγατε ρουσφέτια», πρόσθεσε και έκανε λόγο για καθημερινή διολίσθηση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο ο οποίος επέτρεψε στην κ. Αντωνόπουλου και στον σύζυγό της κ. Παπαδημητρίου να παίρνουν μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ, την ώρα που διαθέτουν όχι μόνον μεγάλη περιουσία, αλλά και άλλη κατοικία στην Αττική».

Δ. Τζανακόπουλος: Πότε θα παραιτηθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis;
«Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι να αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γεωργιάδη όχι μόνο για το σκάνδαλο Novartis αλλά και για την άθλια και απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στον Πρωθυπουργό;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την παραίτηση της Ρ. Αντωνοπούλου.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία «υπενθύμιση για το ποιος είναι πρόεδρος της Ν.Δ. παρά τοποθέτηση για ζητήματα παιδείας». «Η διαφορά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται ανάγλυφα. Στην περίπτωση της κ. Αντωνοπούλου έχουμε μία λανθασμένη χρήση μίας διάταξης νόμου που ψήφισε το σύνολο του ελληνικού κοινοβουλίου, κακώς» παραδέχτηκε και διερωτήθηκε: «Έχουμε παραίτηση λόγω ευθιξίας και αποδοχή παραίτησης. Πόσες ημέρες θα περάσουν μέχρι να παραιτηθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis, για τους ίδιους λόγους, για λόγους ευθιξίας; Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι να αποπέμψει τον κ. Γεωργιάδη όχι μόνο για το σκάνδαλο Novartis αλλά και για την άθλια και απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στον Πρωθυπουργό και για το ότι χρησιμοποιεί μία γλώσσα που εκείνος θεωρεί απολύτως δόκιμη και προσβάλλει απολύτως την ίδια την παράταξη της ΝΔ».
«Δεν ξέρω αν είναι πολλοί εκείνοι από τη Ν.Δ. που αισθάνονται χαρούμενοι να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις» είπε και διερωτήθηκε: «Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι να αναγνωριστεί η πολιτική ευθύνη της Ν.Δ. για όσα έγιναν στον χώρο του φαρμάκου».
«Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης βρήκε το σθένος να έρθει και να καταγγείλει την κυβέρνηση για ηθικό έλλειμμα όταν κρύβατε στικάκια, όταν έχετε δάνεια 200 εκατ. ευρώ όταν πρωταγωνιστήσατε σε κάθε μικρό και μεγάλο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Αλλά όταν έρχεται η ώρα κάνετε λόγο για σπίλωση και για σκευωρία» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Π. Χρηστίδης: Καμία ευθιξία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Δεν υπάρχει καμία ευθιξία και ευαισθησία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σημειώνοντας πως «η κ. Αντωνοπούλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μόνο μετά την γενική κατακραυγή και ο κ. Κουρουμπλής που πρωταγωνιστεί στη δικογραφία της NOVARTIS και στις αναφορές του FBI, παραμένει προστατευόμενος Υπουργός». «Πολύ γρήγορα το δήθεν νέο μετατράπηκε σε παλιό και αποκρουστικό», πρόσθεσε ο κ. Χρηστίδης.

ΚΚΕ: Υπουργός ανακύκλωσης της ανεργίας η Ρ. Αντωνοπούλου
«Η κυρία Αντωνοπούλου, εκτός όλων των άλλων προκλητικών, που προσπάθησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει, κρίνεται προφανώς και για το έργο της, ως η υπουργός ανακύκλωσης της ανεργίας, μέσα από κακοπληρωμένα προγράμματα μιας χρήσης, κοροϊδίας και επιδότησης της μεγαλοεργοδοσίας», ανέφερε το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Η αποπομπή της από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ανοχή και την όψιμη ευαισθησία στα προκλητικά προνόμια, ούτε πάνω απ' όλα την κυβερνητική πολιτική στο πρόβλημα της ανεργίας».

ΔΗΜΑΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την αίσθηση της κοινωνικής αδικίας
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι ήρθε στην κυβέρνηση για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και αντί για αυτό διευρύνει τις παθογένειες αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση της κοινωνικής αδικίας αλλά και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η παραίτηση συνιστά θέμα ηθικής τάξης.
«Η Υπουργός αξιοποίησε σχετική  διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε το νόμο ώστε να λαμβάνουν και οι Υπουργοί επιδότηση ενοικίου» επεσήμανε η ΔΗΜΑΡ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί ακόμη και αυτά που κανείς προηγούμενος δεν διανοήθηκε να κάνει την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μνημόνια. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «που δηλώνει μόνο στα λόγια ότι θέλει να υπερασπίζεται τα φτωχότερα στρώματα» να αλλάξει άμεσα το νόμο ώστε να μην τον εκμεταλλεύονται εύποροι Υπουργοί.

Ένωση Κεντρώων: Δεν αρκεί η επιστροφή των χρημάτων
Την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση ζήτησε η Ένωση Κεντρώων, κρίνοντας ότι δεν αρκεί η επιστροφή των χρημάτων του επιδόματος ενοικίου. «Η περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού, κ Ρ. Αντωνοπούλου, προκαλεί το κοινό αίσθημα και σίγουρα προκαλεί και οργή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων συμπληρώνοντας: «Το πρόβλημα δεν θεραπεύεται με το να επιστρέψει τα κακώς ληφθέντα χρήματα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απομακρύνει τόσο την ίδια, όσο και τον σύζυγο της, από την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)