Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέσπασε ο αγώνας για τα χρήματα



Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Natalia Meli
Το κύριο θέμα που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου, ήταν τα κοινά οικονομικά. Οι Βρυξέλλες υπόσχονται να υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού στις 2 Μαΐου για να αρχίσουν οι  επίσημες διαπραγματεύσεις για την εναρμόνιση του προϋπολογισμού. Η σύνοδος κορυφής ήταν ένα είδος "κατανομής της πένας".
Η διαδικασία της συμφιλίωσης του προϋπολογισμού δεν διεξάγεται ποτέ ομαλά και η ΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Για παράδειγμα, το 2012 η συζήτηση περιπλεκόταν  από τις συνέπειες της κρίσης και διήρκεσε 29 (!) Μήνες. Αυτή τη φορά η Επιτροπή ελπίζει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο και να συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες προγραμματίζονται για την Άνοιξη του 2019.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο και όχι τόσο για την  διάρκεια της διαδικασίας συμφιλίωσης του προϋπολογισμού. Το επερχόμενο 2021-2028 . η επταετής περίοδος προγραμματισμού θα διαφέρει από την  τρέχουσα  μορφή του  σχηματισμού όσο και στην κατανομή του κοινού προϋπολογισμού.

Δεν είναι μυστικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που εγκατέλειψε  την ΕΕ  ήταν ένας από τους «καθαρούς πληρωτές» δηλαδή  περισσότερα έδινε για το κοινό πορτοφόλι από αυτά που  ελάμβανε από αυτό.
Πολύ επώδυνο για τις Βρυξέλλες είναι το προσεχές Brexit, το οποίο μειώνει τα έσοδα του προϋπολογισμού: κατά την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, αφού  στο  ετήσιο εισόδημα των 150 δισεκατομμυρίων Ευρώ, 14 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν το Λονδίνο (αν και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε έκπτωση (1) – την Βρετανική έκπτωση). Επιπλέον, οι υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ ελπίζουν για επιδοτήσεις από τον γενικό προϋπολογισμό και όχι το αντίστροφο.

Μετά την ανακοίνωση του Βρετανικού δημοψηφίσματος, η Γερμανία και η Γαλλία εξέδωσαν κοινές πρωτοβουλίες για την επικαιροποίηση της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας προϋποθέτει επαρκή χρηματοδότηση. Εν πάση περιπτώσει, οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν τις περικοπές του προϋπολογισμού. πρέπει να βρεθούν οι πηγές που αντισταθμίζουν τη Βρετανική απόσυρση.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα που προέκυψε σχετικά με την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών στον κοινό προϋπολογισμό δεν είναι το μόνο, αλλά ο κύριος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος,
διότι έως τώρα διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός για τα 2/3 λόγω των εσόδων των συμμετεχουσών χωρών

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προοπτική αύξησης των εισφορών στη γενική δημοσιονομική πολιτική είναι πιο ήρεμη από ότι να αυξήσουν τους φόρους στους απλούς πολίτες
Ειδικά αν δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ υπεύθυνοι για αυτήν την υπόσχεση.
Έτσι, ο Πρωθυπουργός Paolo Gentiloni εξέφρασε την προθυμία του να αυξήσει τις εισφορές της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά η πιθανότητα ότι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, θα κρατήσει τη θέση του είναι μικρή. Η Ιταλία έχει ονομαστεί  ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, όπου έχει το υψηλότερο ποσοστό μετά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (το 2016  ήταν στο 133% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, οι "καθαροί πληρωτές" της Γαλλίας και της Γερμανίας  με τα χείλη των ηγετών τους δήλωσαν ότι επιθυμούν να αυξήσουν τις συνεισφορές τους. Σύμφωνα με κάποιες συντηρητικές εκτιμήσεις, η συνεισφορά της Γερμανίας θα μπορούσε να φθάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (και το μερίδιό της στα έσοδα του γενικού προϋπολογισμού θα είναι στο  ένα τέταρτο έναντι του σημερινού  ενός πέμπτου μέρους), για την  Γαλλία - 1,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η συμβολή της Αυστρίας θα μπορούσε να αυξηθεί στα 0,4, της  Σουηδίας - 0,5, της  Ολλανδίας - σχεδόν 0,8 δισ. Ευρώ. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz αντιτάχθηκε στο φόρο utielana που επιβάλλεται στους «καθαρούς πληρωτές». Ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης Mark Rutte επιμένει ότι η συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ "δεν θα πρέπει να αυξηθεί".

Η  ομάδα υποστηρικτών της οικονομίας  περιλαμβάνει τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, οι οποίες ωστόσο είναι πιο πρόθυμες να συμβιβαστούν. Οι Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι, υπό την παρούσα κατάσταση, είναι λογικό να μειωθούν οι δαπάνες και επιπλέον η κατανομή των πόρων να συνδέεται με τις αρχές του κράτους δικαίου. Αυτή η ιδέα του κράτους δικαίου  πολύ έντονα λήφθηκε  από την  Πολωνία, που σχεδιάζει  τη δική της σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη νομική μεταρρύθμιση (2). Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός αποδέκτης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τέλος, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Angela Merkel μίλησε για το γεγονός της κατανομής των κονδυλίων στις  περιφέρειες λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή τους στη λύση της μεταναστευτικής κρίσης. Έτσι, το Βερολίνο θέλει ότι οι δαπάνες των Δήμων  για την αποδοχή και την ένταξη των προσφύγων να καλυφθούν  τουλάχιστον εν μέρει από τα μέσα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Είναι περίεργο το γεγονός ότι σε περίπτωση συζήτησης για τον τελευταίο προϋπολογισμό, η Γερμανία εμπόδισε τα αιτήματα των νότιων χωρών (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) να τους διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με εισροή μεταναστών. Ωστόσο, αν ο Ευρωπαίος Νότος δεν ξεκίνησε να θυμάται  τι έλεγε η  Angela Merkel στο  παρελθόν, η Ανατολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε αυτό το επιχείρημα  προσωπικά, ως απειλή για τη μείωση των εισπράξεων εξαιτίας της έλλειψης φιλοξενίας σε σχέση με τους μετανάστες
 Κατά τη σύνοδο κορυφής, η Γερμανική πρόταση χωρίς επιφυλάξεις υποστηρίχθηκε μόνο από τη Σουηδία. Σημειώστε ότι ο Γερμανικός τύπος αξιολόγησε με κριτικό πνεύμα την πρόταση του καγκελαρίου, φοβούμενος μια αρνητική αντίδραση των γειτόνων στην Ανατολή.

Έτσι, ο αρχικός γύρος του συντονισμού του προϋπολογισμού υποσχέθηκε να είναι δύσκολος. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες σαν να έχουν ακούσει τον κ. Juncker, ο οποίος έχει δηλώσει την ανησυχία, απευθύνοντας  έκκληση για «αυτό το διάλειμμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι δυνητικοί συμμετέχοντες στη σύγκρουση κατά τη σύνοδο κορυφής έχουν δείξει συγκράτηση. Ο πρωθυπουργός Mateusz Moravetsky που εκπροσωπεί την Πολωνία έχει πει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει το Πολωνικό τέλος στο 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έναντι του σημερινού 1,13%
Οι Πολωνοί πιθανώς αναμένουν να διατηρήσουν θετική ισορροπία για τους εαυτούς τους: είναι ο κύριος παραλήπτης των κονδυλίων  στον τομέα της Ενιαίας Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ και  αντιτίθενται αποφασιστικά στη μείωση των αγροτικών πληρωμών. Μέχρι στιγμής ήταν το μεγαλύτερο κονδύλιο του γενικού προϋπολογισμού: είναι  λίγο λιγότερο από το 40% . Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Moravetsky δεν απέρριψε την απαίτηση της σύνδεσης των πληρωμών με τις αρχές του κράτους δικαίου, αλλά η Πολωνική πλευρά σκοπεύει να ανακαλύψει με βάση ποια κριτήρια θα γίνει αξιολόγηση της συμμόρφωσης με αυτές τις αρχές.
 Στην επόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο Moravetsky θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες μια "Λευκή Βίβλο", το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να πείσει τις Αρχές των Βρυξελλών ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία δεν ενδιαφέρουν τις χώρες της ΕΕ και δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για τη μείωση της χρηματοδότησης . Επιπλέον, η Πολωνία υποστηρίζει ένθερμα προτάσεις για αύξηση των δαπανών για την  Γενική άμυνα. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της αύξησης του κόστους προστασίας των κοινών συνόρων (παρά το γεγονός ότι μόνο το 2013-2016, το κόστος μόνο της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex αυξήθηκε 5 φορές). Την παραμονή της συνόδου κορυφής, η Angela Merkel είπε ότι η χρηματοδότηση του οργανισμού πρέπει να αυξηθεί ριζικά.

«Δεν υπάρχουν χρήματα, η αγάπη πετάει  να βγει από το παράθυρο», - σύμφωνα με τις εφημερίδες , έτσι είπε  στα Γερμανικά την Γερμανική παροιμία συνοψίζοντας  τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής  ο Jean-Claude Juncker σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον. "Ο αγώνας για τα χρήματα ξέσπασε", λέει ο Spiegel.

(1) Η Margaret  Θάτσερ πέντε χρόνια επεδίωκε  να εξασφαλίσει  ότι οι  πληρωμές προς την  Μεγάλη  Βρετανία  σχετίζονται  με την άφιξη των κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χάρη σε αυτό  το 1985-2014. οι Βρετανοί εξοικονόμησαν περισσότερα από 110 δισ. Ευρώ.

(2) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου 2017.

tokoutsavaki.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)