Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ ΚΑΤΑΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ, ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ


---000_DEI_xepoulima
ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ, ΑΠΟΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Σε πορεία διάλυσης και κατάρρευσης εξωθείται η ΔΕΗ στο πλαίσιο των σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων και της κατ' ευφημισμό λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Συγκεκριμένα από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάνε οι δημοπρασίες, με τις οποίες η ΔΕΗ θα πωλεί στους ανταγωνιστές της σε τιμές ουσιαστικά κάτω του κόστους την πλέον φτηνή ηλεκτρική της παραγωγή (λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή) με στόχο να μειωθεί μέχρι το 2019 στο 50% και κάτω η συμμετοχή της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ εξωθείται σε κατάρρευση και σε «λουκέτο».
Η ειρωνεία είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ για να αποφύγει το βατερλό προτείνει ρυθμίσεις οι οποίες αντί να απαντούν στη διάλυση ίσως και να την επιδιώκουν.
Έτσι η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει συμπράξεις για ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη (βλέπε μνημόνιο με κινέζικη εταιρεία) όπου η η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή και θα συνεισφέρει με λιγνιτικές της μονάδες στη νέα κοινοπραξία.
Κατ' αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ τεμαχίζεται και θα εκχωρεί σε τρίτους ιδιώτες, ξένους και εγχώριους, το ηλεκτροπαραγωγικό της δυναμικό.
Όπως η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει τη σύσταση εταιρειών με τρίτους ιδιώτες προμηθευτές όπου από θέσεις μειοψηφίας η ΔΕΗ θα συνεισφέρει δυσανάλογο αριθμό πελατών της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι η ΔΕΗ θα εκχωρεί σε τρίτους τους πελάτες της και αυτή θα διαθέτει ένα μικρό ποσοστό σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες θα συστήνονται με το πελατολόγιό της και ίσως το φιλέτο αυτού του πελατολογίου, ενώ η εναπομείνασα ΔΕΗ θα κρατά τους κακοπληρωτές και κυρίως όσους δεν διαθέτουν το εισόδημα για να πληρώσουν το ρεύμα.
ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΓΟΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΔΕΗ
«Συναγερμός» έχει σημάνει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ εν όψει των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά κάτω από το 50% ως τα τέλη του 2019 (από 90% περίπου σήμερα) υποχρεώνεται να πωλεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και Η/Ε στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Κατά την παρέμβαση του στην ημερίδα της ΡΑΕ για τα ΝΟΜΕ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης εξέφρασε ακόμη και αυτός τους φόβους που υπάρχουν στην οδό Χαλκοκονδύλη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εν λόγω δημοπρασίες στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Μίας επιχείρησης με υπερμοχλευμένο ισολογισμό, καθώς ο καθαρός δανεισμός έχει σκαρφαλώσει στα 4,8 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.
Το μέλλον της ΔΕΗ φαντάζει σήμερα πιο αβέβαιο από ποτέ, καθώς χάνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία (τον ΑΔΜΗΕ), που της προσέφερε σε ετήσια βάση κέρδη της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναγκάζεται να μειώσει το μερίδιο της στην παραγωγή και τη λιανική αγορά με απότομο και μάλλον βίαιο τρόπο.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν ένας αναγκαίος μηχανισμός και ίσως αποβεί επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας.
Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά γεμάτη στρεβλώσεις τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, προσέθεσε.
Το πλέον καθοριστικό ζήτημα στις δημοπρασίες, κατά τις οποίες η ΔΕΗ θα πωλεί «πακέτα» ηλεκτρικής ενέργειας από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της στους εναλλακτικούς προμηθευτές, είναι ο προσδιορισμός της τιμής εκκίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή αυτή θα διαμορφωθεί κοντά στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδο που η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι είναι πολύ χαμηλό και σε κάθε περίπτωση κάτω από το κόστος παραγωγής.
Δηλαδή, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πωλεί τα επόμενα τρία χρόνια Η/Ε επί ζημία, με συνέπεια να οδηγηθεί στο «λουκέτο».
Εφόσον, όπως φαίνεται, η τιμή εκκίνησης διαμορφωθεί κάτω από την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (την Οριακή Τιμή Συστήματος) και η ΔΕΗ υποχρεωθεί να διαθέσει στους ανταγωνιστές της μεγάλο μέρος της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους, τότε θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, απειλώντας συνολικά με κατάρρευση το σύστημα.
«Ποια είναι η φθηνή παραγωγή της ΔΕΗ» αναρωτούνται κύκλοι της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι ανταγωνιστική, σε σύγκριση με την παραγωγή από τις μονάδες καύσης φυσικού αερίου, αφού οι τιμές του ΦΑ έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Οι ιδιώτες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα μερίδια τους στην αγορά και όχι να κατασπαράξουν τη ΔΕΗ για να κερδοσκοπούν.
Το τραγικό είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και προσωπικά ο Μαν. Παναγιωτάκης βλέπουν με ικανοποίηση τις συμπράξεις των ιδιωτών με ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)