Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

235 ΔΙΣ. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΝΙΓΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016, ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ!  
Σε διαρκή ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι πιο δυσοίωνες από κάθε άλλη φορά, τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και για την κατανάλωση και την ανεργία. Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρία ΜΑRC A.E, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Κυριακάτικη Realnews, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι ''καυτό'', με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.  

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο άλλες 18.100 επιχειρήσεις -οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους- με επιπλέον 38.000 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία. Συνολικά, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο ''κόκκινο'', με τη βιωσιμότητα τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς στους υπαλλήλους τους, ενώ 2 στις 10 προτίθενται να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016. Βαρίδι για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες αποτελούν τα χρέη που έχουν στην εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ. Αναλυτικότερα, 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, 1 στις 5 ΔΕΚΟ, ενώ 1 στις 10 (δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις) έχει ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Μάλιστα, η ανικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αποτυπώνεται και από τα εξής στοιχεία: 1 στις 10 επιχειρήσεις έχασε τη ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων, 45.000 έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, ενώ 3 στις 10 αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2016. Απαισιόδοξοι για το μέλλον των εταιρειών τους είναι οι περισσότεροι επαγγελματίες, με το 58% να εκτιμά ότι θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών το β' εξάμηνο του 2016, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το 98% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση το β' εξάμηνο του έτους, στοιχείο που απομακρύνει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας από του τούνελ της ύφεσης.  

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ  
Σε περίπου 235 δισ. ευρώ (55 δισ. ευρώ περισσότερα από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας) ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δάνεια, ακόμα και σε λογαριασμούς ρεύματος και νερού.  
Μόνο στις εφορίες, πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι χρωστούν 89.8 δισ. ευρώ. Μάταια, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων. Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Ιουνίου οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων οφειλετών του δημοσίου έχουν φτάσει στις 755.085. Ωστόσο, από τη δέσμευση λογαριασμών έχουν μπει στα κρατικά ταμεία λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) οι οφειλέτες ανήλθαν σε 649.709 τον Ιούνιο, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν στα 26 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε έναν μόνο μήνα, δηλαδή μεταξύ ΜαΐουΙουνίου 2016, οι οφειλέτες των ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί ποτέ από τα ταμεία.  
Όσο για τις οφειλές σε ΔΕΚΟ, στο δυσθεώρητο ποσό των 3 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, ενώ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. ''Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αναμένοντας το τελευταίο τετράμηνο του 2016 ''επιδρομή'' στους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατέθεσε έγκαιρα και επίμονα συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, πριν οριστικοποιηθεί το άμεσο επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός για την είσπραξη οφειλών στο Δημόσιο. Φοβόμαστε, ότι στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, αφού θα χαθούν οριστικά ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα έσοδα, από τη χρεοκοπία περισσότερων μικρών και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων'', τονίζει στη κυριακάτικη 'R'' o πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης. Και συμπληρώνει: ''Κάθε μήνα, παρά το γεγονός ότι γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή. Οι κατασχ΄σεις αυξήθηκαν πανω από 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών, από την αρχή του τρέχοντος έτους έως σήμερα, ανέρχεται στα 496 ευρώ ανά λογαριασμό.  
ΕΞΑΓΩΓΕΣ  
Αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία έχει επιφέρει η πτώση των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, το διάστημα ΙανουαρίουΙουνίου οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8,1% φτάνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ, έναντι 12,8 δισ ευρώ για το α' εξάμηνο του 2015. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των ελληνικών εξαγωγών από το 2012 και μετά. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, ''αν οι φετινές εξαγωγικές επιδόσεις ήταν ίδιες με τις περσινές, το ΑΕΠ της χώρας μας θα γνώριζε αύξηση 0,9% αντί ύφεσης 0,9%''.  
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ  
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η κατανάλωση, με τους πολίτες να έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ''R'', το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 5%.  
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις εξής προϊοντικές κατηγορίες: Ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%).  
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, λόγω συρρίκνωσης των εισοδημάτων που έχουν υποστεί στην πλειονότητα τους οι καταναλωτές, η πτώση θα συνεχισθεί με τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να κλείσει η χρονιά με απώλειες περίπου 5%. Την ίδια στιγμή μείωση 9,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)