Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Λιποτάκτες από το Ισλαμικό Κράτος περιγράφουν την επίγεια κόλαση του χαλιφάτου


Λιποτάκτες από το Ισλαμικό Κράτος περιγράφουν την επίγεια κόλαση του χαλιφάτουΣε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη του Ριζοσπαστισμού και της Πολιτικής Βίας (ICSR), στην οποία ανέλυσε συνεντεύξεις λιποτακτών από το Ισλαμικό Κράτος που έφυγαν από την οργάνωση από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα, περιγράφονται οι λόγοι και οι αιτίες που δεκάδες τζιχαντιστές απογοητεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και πήραν την απόφαση να το εγκαταλείψουν «προδομένοι».
Συνολικά μελετήθηκαν 58 περιπτώσεις -51 άνδρες και 7 γυναίκες- οι οποίοι υποστήριξαν -σε γενικές γραμμές- ότι λιποτάκτησαν από το Ισλαμικό Κράτος είτε επειδή δεν συμφωνούσαν με τις αιματηρές εκτελέσεις, είτε γιατί τους δόθηκαν ψεύτικες υποσχέσεις για χρήμα και δόξα.
Τα 2/3 των λιποτακτών έφυγαν μέσα στο 2015 και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Οι λιποτάκτες, των οποίων οι περιπτώσεις αναφέρονται στην έκθεση,
προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες, δύο είναι από τη Βρετανία.
Όπως περιγράφουν οι λιποτάκτες, οι τζιχαντιστές σκότωναν τυχαία ομήρους, βασάνιζαν τους χωρικούς που ζούσαν υπό την κυριαρχία τους και συχνά εκτελούσαν και δικούς τους μαχητές.
Ο Αμπού Αμπντουλάχ (Abu Abdullah), πρώην σωματοφύλακας του τζιχαντιστή οπλαρχηγού Σαντάμ Τζαμάλ (Saddam Jamal), περιέγραψε πώς ο αρχηγός του υποχρέωσε έναν πατέρα και μια μητέρα να παρακολουθούν ενώ σκότωνε με τη σειρά τα παιδιά τους.
Όπως είπε ο Αμπού Αμπντουλάχ μιλώντας στην Telegraph, ο Τζαμάλ έβαλε τα παιδιά στη σειρά κατά ύψος, ξεκινώντας από τον 13χρονο γιο τους, και τα αποκεφάλισε με τη σειρά. Στη συνέχεια κρέμασε τα κεφάλια τους έξω από το κτίριο του σχολείου όπου η οικογένεια είχε βρει καταφύγιο.
Επίσης, δήλωσε ότι είδε έναν εμίρη να υποχρεώνει τον 8χρονο γιο του να κόψει τον λαιμό ενός αιχμάλωτου.
Ο Αμπού Αμπντουλάχ είπε: «Κάνουν απαγωγές και δολοφονούν. Δεν έχουν καμία αναστολή να γκρεμίσουν ένα ολόκληρο κτίριο γεμάτο γυναικόπαιδα μόνο και μόνο για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο».
Ο Φαρούκ Σαρίφοφ (Farrukh Sharifov), που ήταν ένας από τους 300 Τατζίκους (από την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Τατζικιστάν) που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, επίσης κατέθεσε τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος.
sharifov Ο Σαρίφοφ είπε ότι πολλοί εθελοντές τζιχαντιστές συμπατριώτες του εκτελέστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατηγορούμενοι ως κατάσκοποι, δίχως καμία απολύτως απόδειξη και δίχως να προηγηθεί καμία δίκη.

Μιλώντας στο Azadlig Radio είπε, ότι πολλοί από τους συμπολεμιστές του εκτελέστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι, δίχως καμία δίκη και φυσικά χωρίς καμία απόδειξη.
Το ICSR επισημαίνει στην έκθεσή του ότι πολλοί από τους λιποτάκτες συγκλονίστηκαν από τη βία της οργάνωσης εις βάρος ομόδοξών τους σουνιτών μουσουλμάνων.
Εκτός από τους «ιδεολόγους», υπάρχουν και λιποτάκτες που κατατάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος καθαρά από καιροσκοπισμό. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχαν ούτε χρήματα, ούτε πολυτελή αγαθά, όπως αυτοκίνητα και σπίτια και ότι οι υποσχέσεις «βασιλικής ζωής» που έδινε το Ισλαμικό Κράτος δεν θα γίνονταν ποτέ πραγματικότητα.
Μια γυναίκα, η Τζαμολμπί Χαμίντοβα (Jamolbee Khamidova), είπε ότι ο άνδρας της την έπεισε να πάνε στη Συρία, όπου θα απολάμβαναν μια χλιδάτη και άνετη ζωή. Επίσης, ο άνδρας της τής είχε υποσχθεί, ότι μπορούσε να φύγει από τη Συρία όποτε άλλαζε γνώμη.
Τον προηγούμενο μήνα μιλώντας στο BBC, η Χαμίντοβα περιέγραψε πώς την υποχρέωναν να φορά γάντια και ολόσωμο μουσουλμανικό χιτώνα όποτε έβγαινε από το σπίτι στο οποίο έμενε. Το Ισλάμ που πρεσβεύουν οι τζιχαντιστές δεν επιτρέπει ίχνος γυναικείου δέρματος σε δημόσια θέα.
Ακόμα, το γέλιο στο Ισλαμικό Κράτος απαγορεύεται, ενώ σπάνια πλένονταν εξαιτίας έλλειψης καθαρού νερού.
«Τα παιδιά αρρώσταιναν συχνά και δεν υπήρχαν γιατροί ή φαρμακεία. Οι άνδρες στο δρόμο μπορούσαν να σε χτυπήσουν εάν κυκλοφορούσες δίχως να είσαι εντελώς καλυμμένη».
Ο άνδρας της χανόταν για εβδομάδες, προφανώς στα πεδία της μάχης. Μια φορά, όταν επέστρεψε, τρόμαξε να τον γνωρίσει. Ήταν απίστευτα αδυνατισμένος και βουτηγμένος μέσα στο αίμα.
Μια ημέρα δύο Σαουδάραβες τζιχαντιστές μπήκαν στο σπίτι που έμενε η οικογένεια και πήραν τον άνδρα της. Η ίδια ομολόγησε ότι δεν είχε τη δύναμη ούτε να κλάψει όταν οι δύο άνδρες επέστρεψαν και της έδειξαν μια φωτογραφία με το πτώμα του συζύγου της.
Ο Αχμάντ Τζουναέντι (Ahmad Junaedi), εγκατέλειψε τα τέσσερα παιδιά του και τη δουλειά που έκανε στην Ινδονησία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος τον Μάρτιο του 2014.
Μιλώντας στη Jakarta Post είπε ότι ένας τζιχαντιστής οπλαρχηγός υποσχέθηκε ότι θα του πλήρωνε όλα τα χρέη και θα τον έστελνε να εισπράξει «μεγάλους σάκους με χρήματα», πολεμώντας για το Ισλαμικό Κράτος. Αντί όμως για ένα βουνό από λεφτά, ο Αχμάντ κατέληξε να πολεμά για 30 λίρες Αγγλίας μηνιαίο μισθό.
«Περάσαμε 24 ημέρες σε ένα στρατόπεδο που είχε μόνο Ινδονήσιους και εκεί μας εκπαίδευσαν στα όπλα, μας δίδαξαν το ισλαμικό δόγμα και μας ενθάρρυναν κάθε πρωί να κάνουμε τρέξιμο».
Ο Τζουναέντι και άλλοι 11 Ινδονήσιοι έκαναν δύο ώρες την ημέρα σκοπιά σε ένα φυλάκιο στη Συρία με ένα καλάσνικοφ παρά πόδας.
Την υπόλοιπη ημέρα μελετούσαν το Κοράνι, καθάριζαν το σπίτι που ζούσαν και προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην πατρίδα.
Το να λιποτακτήσει κάποιος από το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύπλοκο και επικίνδυνο, ενώ όσοι τα καταφέρνουν και φεύγουν από το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζουν διώξεις όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους ως τρομοκράτες.

tilegrafima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)