Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα



της Αγγελικής Κιλιντζόγλου
Λίγες μόνο ημέρες πέρασαν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και στο υπουργείο οικονομικών έπιασαν δουλειά προκειμένου να γράψουν τους φόρους που θα επιβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι και αν το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέος φόρος, οι αλλαγές είναι αρκετές και το σημαντικότερο είναι πως θα πλήξουν και τα μεσαία εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ «το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση, κλπ.».

Ωστόσο στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά.

Συγκεκριμένα:

Ρύθμιση 100 δόσεων

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αύξηση των επιτοκίων σε όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ενώ θεωρείται πιθανό, οι δόσεις να συνδεθούν με το περιουσιολόγιο και κάποιοι να πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε λιγότερες δόσεις έαν κριθεί ότι έχουν το εισόδημα να το κάνουν.

Παράλληλα όσοι δεν εξοφλήσουν μερικώς ή έστω δεν ρυθμίσουν και νέα χρέη που δημιουργούνται, θα χάσουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.

Φορολογική κλίμακα

Μία από τις προτάσεις συζητιέται, προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες (μερίσματα κ.λπ.) και μιας άλλης κλίμακας για τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και οι αγρότες.

Στην πρώτη κλίμακα, το αφορολόγητο θα αφορά όσους έχουν εισοδήματα για όσους αποκτούν εισοδήματα 9.000 - 12.000 ευρώ, δίχως ωστόσο να έχει «κλειδώσει». Για τα υψηλότερα εισοδήματα θα προβλέπεται φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με βάση κλίμακα που θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές φόρου. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός στα επίπεδα του 6%-8% και ο ανώτερος μπορεί να φθάνει στο 50% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες οι δανειστές φέρονται να επιμένουν να μην υπάρξουν αλλαγές και να συνεχίσει η φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Ειδικότερα για τους αγρότες το μνημόνιο ορίζει σταδιακή αύξηση τουσυντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως επανεξετάζονται από μηδενική βάση οι φοροαπαλλαγές με στόχο την αντικατάσταση των περισσότερων με άμεσες ενισχύσεις σε όσους το έχουν ανάγκη.

Έκτακτη εισφορά

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ δεν θα υπάρξει αλλαγή. Θα πληρώσουν όσα είχαν υπολογίσει, είτε μέσω της φορολογικής τους δήλωσης, είτε μέσω της μηνιαίας παρακράτησης του μισθού τους.

Όσοι, όμως έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, είδαν τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς να αυξάνονται από τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνεται ως εξής:

12.001 - 20.000 ευρώ: 0,7%
20.001 - 30.000 ευρώ: 1,4%
30.001 - 50.000 ευρώ: από 1,4% αύξηση σε 2%
50.001 - 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
100.001 - 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)