Με ταχείς ρυθμούς αναμένεται να τρέξει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ΕΣΜ και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) βρίσκονται σε διαρκή επαφή και εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις σχετικά με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και κυρίως ποια κίνητρα θα δοθούν στους ιδιώτες μετόχους για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος μιλώντας στο Βloomberg αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι είμαστε στη φάση που η ΕΚΤ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και αμέσως μετά, οι τράπεζες θα αναζητήσουν τρόπους να…………
…….αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν να μιλούν με τους επενδυτές από τις αρχές Οκτωβρίου. Συντασσόμενος με τον πρόεδρο της Eurobank αλλά και με τον Wilbur Ross, εκ των μετόχων της Eurobabank επεσήμανε ότι τα 25 δισ. που έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες είναι ένα «τεράστιο» ποσό, το οποίο έχει στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα και να αρθούν τα capital controls. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των κεφαλαίων που θα δοθούν στις τράπεζες και αυτών που θα παραμείνουν «στην άκρη» για να καλύψουν παν ενδεχόμενο.
Πάντως εκ μέρους των 4 συστημικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα , επιχειρείται με συντεταγμένες προσπάθειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να αναστραφεί η πρόθεση της ΕΚΤ και του ΕSΜ να εξαντλήσουν τα περιθώρια και την αυστηρότητά τους και να επιβάλουν υπέρογκες αυξήσεις κεφαλαίου. Τα επιχειρήματα και η θέση των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών εκφράστηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή και μετόχου της Eurobank Wilbur Ross στο Bloomberg, επιχειρήματα με βάση και σαφήνεια που αν υιοθετηθούν από τις εποπτικές αρχές, μπορεί να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου. Ιδίως όσον αφορά στο «μαξιλάρι» κεφαλαίων που προτείνει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, ως «ντεπόζιτο» ασφαλείας εάν επικρατήσει στην Ελλάδα το αρνητικό σενάριο με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και τα οικονομικά δεδομένα.
Ένα από τα πολύ σοβαρά επιχειρήματα των τραπεζών και των μετόχων τους, θεσμικών και ιδιωτών, είναι οι ίδιες οι δηλώσεις των εκπροσώπων των θεσμικών και εποπτικών αρχών πριν από έναν μήνα. Με πρώτο τον κεντρικό τραπεζίτη, κ. Ντράγκι, έχει διατυπωθεί επισήμως η άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι φερέγγυο και ότι δεν κινδυνεύουν ούτε οι καταθέτες ούτε οι ομολογιούχοι. Η επίσημη δήλωση αυτή του προέδρου της ΕΚΤ θεωρείται δεσμευτική και σε κάθε περίπτωση εγκλωβίζει τον κ. Ντράγκι ως προς τις αποφάσεις του για τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς ξεκάθαρα προκύπτει πως, εάν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει πρόβλημα στις 4 συστημικές τράπεζες, ο ίδιος είναι εκτεθειμένος με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του, οι οποίες σε έναν βαθμό προέτρεψαν τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να τοποθετηθούν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Εάν λοιπόν προκύψει το οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο, τότε ο κ. Ντράγκι, αλλά και άλλοι πολλοί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μηνύσεις επενδυτών, οι οποίοι θα θεωρούν ότι παραπλανήθηκαν, ίσως και σκόπιμα, από τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.
Οι συναντήσεις πάντως το τελευταίο διάστημα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες Ross, Watsa, Paulson, καταριανοί και άλλοι διεθνείς επενδυτές συναντήθηκαν πριν δύο εβδομάδες στη Φρανκφούρτη με βασικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά προσπαθούν μέσω συντονισμένου λόμπινγκ να δημιουργήσουν τις καλύτερες ει δυνατόν συνθήκες εν όψει των ανακεφαλαιοποιήσεων. Και μάλιστα επικεφαλής του λόμπινγκ είναι ο γνωστός σε όλους μας Άκερμαν, ηγετικό στέλεχος μια φορά και έναν καιρό της Deutsche Bank.
Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και εκπροσώπων των τραπεζών. Ένα ζήτημα που εκτός των άλλων απασχολεί είναι και αυτό των senior ομολογιούχων. Tο θέμα αυτό αλλά και όλη την ατζέντα που απασχολεί το τραπεζικό σύστημα, μεγάλη συστημική τράπεζα με εκπρόσωπο την Deutsche Bank και με την παρουσία δύο δικηγορικών γραφείων –ενός ελληνικού και ενός ξένου– έβαλε στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως κατά τη συνάντηση κορυφής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
sofokleousin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)