Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

2021: Το ιστορικό της κρίσης, τί έγινε, τι θα γίνει, τι έπρεπε να γίνει

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 8, 2013

2009
Α' Εξάμηνο: Από το επίπεδο Α- στο ΒΒΒ+ η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων και ποτών. Eurostat: Μεγάλη άύξηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, από 3,6% σε 5% του ΑΕΠ. Απογραφή της Ελληνικής Οικονομίας. Β' Εξάμηνο: Αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυξάνονται τα "φέσια" στην αγορά, οι ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές. Μεγάλη πτώση στα οικονομικά των ταμείων, στο κόκκινο η εγχώρια βιομηχανία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κλείνουν την "στρόφιγγα" του δανεισμού οι τράπεζες. Κατακόρυφη αύξηση  του ύψους των ακάλυπτων επιταγών. Ένας στους τέσσερις εργάζεται για λιγότερα από 750 ευρώ, κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 23% του πληθυσμού, η πραγματική ανεργία φθάνει το 15,5%. ΕΚΛΟΓΕΣ. Eurostat: Το μεγαλύτερο κρατικό έλλειμμα της ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα. Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.  ευρώ.
2010
Α' Εξάμηνο: Το spread των ομολόγων ξεπέρασαν τις 300 μονάδες.  Αύξηση ΦΠΑ από 19 στο 21%, 15% στον φόρο της βενζίνης, έως 30% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων και επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης. Δάνειο ?80δις από την Ε.Ε. και ?30δις από το  ΔΝΤ. Και άλλη αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά,10%, στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων και 10% επιπλέον φόρος εισαγωγής εισαγόμενων αυτοκινήτων. Περικοπές επιδομάτων, υπερωριών και οδοιπορικών 10%. Μείωση 30% στα δώρα μισθών, 12% σε όλα τα  επιδόματα του Δημοσίου, 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ. Αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων  με επίδομα 500 και Ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 Ευρώ και πλήρης κατάργησή των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές -για συντάξεις ως 2500 Ευρώ.
 
Β' Εξάμηνο: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Κύμα λουκέτων, ανεργίας και πληθωρισμού.  Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Υπερψήφιση πολυνομοσχεδίου. Νέα αύξηση του χρέους και του ελλείμματος και συρρίκνωση της οικονομίας χώρας.
2011
Α' Εξάμηνο: Συνέχιση του κύματος λουκέτων και η ανεργία να συνεχίζει να καλπάζει. Κίνημα αγανακτισμένων. Β' Εξάμηνο: Επιβάρυνση σε όλους πάνω από 8.000 Ευρώ, έκτατη εισφορά για πάνω από 12.000 Ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης, επιβολή κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας, ετήσιου τέλους για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ειδικής εισφοράς, Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης,  αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ. Νέο δάνειο για την χώρα 158 δις Ευρώ. Επιμήκυνση έως και 30 χρόνια των ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Νέος έκτακτος φόρος στις κατοικίες που θα καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, περικοπή συντάξεων και μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ, μισθών δημοσίου και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου. Μείωση του αφορολόγητου στις 5.000?, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Υπέρψήφιση του πολυνομοσχέδιου. Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 30 δις ? και αύξηση κατά ένα τρις ? των κεφαλαίων του Τ. Χ. Σ. από την Ε.Ε. Ανακοίνωση πρόθεσης δημοψηφίσματος και αλλαγή πρωθυπουργού και νέα κυβέρνηση με συμμετοχή τριών μνημονιακών κομμάτων.
2012

Α' Εξάμηνο: Μείωση 22% του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών. Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα. Ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας αντί για τις κλαδικές. Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες. Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας, λειτουργιών του Κράτους και εκλογών, κατάργηση ΟΕΚ, άύξηση αντικειμενικών αξιών και φόρων ακινήτων. Πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων. Αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%. Κλείσιμο 200 εφοριών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. PSI με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 95,7%. Εκλογές-Υπηρεσιακή κυβέρνηση.
 
Β' Εξάμηνο: Νέες εκλογές χωρίς αυτοδυναμία. Συγκυβέρνηση μνημονιακών κομμάτων.  Μεσοπρόθεσμο πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, (μείωση) στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω, στο εφάπαξ έως 83%, κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,, εφαρμογή διαθεσιμότητας, κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και αντικατάστασής τους από ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων. Αύξηση φόρου στο υγραέριο κίνησης, εισαγωγή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά και αντιτίμο 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο.

 
2013

Α' Εξάμηνο: Μεγάλη (μείωση) εσόδων και ψήφιση νέου πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΟΙΚ -  Β' Εξάμηνο: Κλείσιμο της ΕΡΤ και αποχώρηση ενός εκ των τριών μνημονιακών κομμάτων από την κυβέρνηση και ανασχηματισμός. Ψηφίση νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.
2014-2015
Μέλλον :Κατάργηση κρατικών οργανισμών, μεγάλη περικοπή δαπανών του κρατικού μηχανισμού και συρρίκνωσή του, νέα μέτρα μείωσης φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 32%, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μή εξυπηρετούμενων δανείων, επιτάχυνση πραγραμμάτων ΕΣΠΑ, απόλυσεις και εξυγίανση δημοσίων φορέων, ανικανότητα τήρησης των δεσμέσεων της χώρας ώς προς τους δανειστές, μή περαιτέρω δανεισμός, μαζικές περικοπές δαπανών του δημοσίου τομέα, τελική διακοπή δανεισμού, σχηματισμός κυβέρνησης κοινής αποδοχής, γενικευμένο δημοσιονομικό πρόβλημα και της Ευρωζώνης, διαγραφή χρέους λόγω διάσωσης της ίδιας της Ευρώ και έξοδος της Ελλάδας από αυτή, αναγκαστική επιστροφή στην δραχμή και πιθανή ανάπτυξη μέσω πρωτογενούς παραγωγής και αύξησης εξαγωγών. Πιθανό πολεμικό επεισόδιο στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, πείνα.
Αντιστρέφω το παραπάνω κείμενο πρόταση πρός πρόταση αυτούσιο, αλλάζοντας μόνω την/τις λέξεις «μείωση» σε «αύξηση» και το αντίθετο.
Τι θα γίνει = Τι έπρεπε να γίνει
2015-2016
Μέλλον : Πείνα, πιθανό πολεμικό επεισόδιο στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Πιθανή ανάπτυξη μέσω πρωτογενούς παραγωγής και αύξησης εξαγωγών, αναγκαστική επιστροφή στην δραχμή, διαγραφή χρέους λόγω διάσωση της ίδιας της Ευρωζώνης και έξοδος της Ελλάδας από αυτή λόγω γενικευμένου δημοσιονομικού προβληματος του Ευρώ. Κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Τελική διακοπή δανεισμού. Μαζικές περικοπές δαπανών του δημοσίου τομέα. Μή περαιτέρω δανεισμός. Απόλυσεις και εξυγίανση δημοσίων φορέων, επιτάχυνση πραγραμμάτων ΕΣΠΑ,νέα μέτρα μείωσης της επίσημης ανεργίας στο 32%, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μή εξυπηρετούμενων δανείων, αύξησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, μεγάλη περικοπή δαπανών του κρατικού μηχανισμού και συρρίκνωσή του και κατάργηση κρατικών οργανισμών.
 
2017

Α' Εξάμηνο: Άνοιγμα της ΕΡΤ και αποχώρηση όλων των μνημονιακών κομμάτων από την κυβέρνηση και ανασχηματισμός. Ψηφίση νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Β' Εξάμηνο: Μεγάλη αύξηση εσόδων και ψήφιση νέου πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΟΙΚ.
2018
  Α' Εξάμηνο: Μείωση φόρου στο υγραέριο κίνησης, κατάργηση έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά και αντίτιμου 25 δρχ για εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, αύξηση στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 δρχ και άνω, αυξήσεις στο εφάπαξ έως 83%, επανεφαρμογή της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,, εφαρμογή διαθεσιμότητας, επανεφαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων από ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων. Μεσοπρόθεσμο πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Εκλογές χωρίς  αυτοδυναμία. Συγκυβέρνηση τριών αντίμνημονιακών κομμάτων.

Β' Εξάμηνο: Νέες εκλογές-Υπηρεσιακή κυβέρνηση. PSI με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 0%.  Άνοιγμα 200 εφοριών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. Άνοιγμα και ταυτόχρονη εξυγίανση 200 εφοριών, επαναφορά φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. Μείωση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%. Μερικό κλείσιμο 20 κλειστών επαγγελμάτων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και φόρων ακινήτων. Κατάργηση των τελευταίων περικοπών συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας πλύν των λειτουργιών του Κράτους, επανίδρυση ΟΕΚ.  Αύξηση 22% του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών. Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα και επαναπρόσληψής τους στον ιδιωτικό τομέα. Κλαδικές συμβάσεις εργασίας αντί για ατομικές ή επιχειρησιακές Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
2019
Α' Εξάμηνο: Ανακοίνωση πρόθεσης δημοψηφίσματος για αλλαγή πρωθυπουργού και για νέα κυβέρνηση. Αναστολή ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και απελευθέρωση των καταρρεύσεων αυτών-όσων και αύξηση μείωση ένα τρις ? των κεφαλαίων του Τ. Χ. Σ. από την Ε.Ε. Αύξηση του αφορολόγητου στις 5.000 δρχ, επανακλείσιμο όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Κατάργηση του νέου έκτακτου φόρου στις κατοικίες που θα καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, κατάργηση περικοπής συντάξεων και μεγάλων περικοπών στο εφάπαξ, μισθών δημοσίου και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου. Κατάργηση επιμήκυνσης έως και 30 χρόνια των ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Άρνηση νέου δάνειο για την χώρα. Άρση της επιβάρυνσης σε όλους πάνω από 8.000 δρχ, έκτατης εισφοράς για πάνω από 12.000 χρχ, μείωσης του ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης, άρση της επιβολής κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας, ετήσιου τέλους για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ειδικής εισφοράς, Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Β' Εξάμηνο: Περιορισμός του κύματος λουκέτων και η ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται. Κίνημα εφυσηχασμένων.
2020
Α' Εξάμηνο: Νέα μείωση του χρέους και του ελλείμματος και ανάπτυξη της οικονομίας χώρας. Υπερψήφιση πολυνομοσχεδίου. Πλήρης επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Μείωση του κύματος λουκέτων, ανεργίας και πληθωρισμού. Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Β' Εξάμηνο: Το spread των ομολόγων έπεσαν κάτω από τις 300 μονάδες.  Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων  με επίδομα 500 και δρχ. σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 δρχ. και πλήρης επαναφορά των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές -για συντάξεις ως 2500 δρχ. Αύξηση 30% στα δώρα μισθών, 12% σε όλα τα  επιδόματα του Δημοσίου, 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ. Άρση περικοπών επιδομάτων, υπερωριών και οδοιπορικών. Και άλλη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 21%, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά,10%, στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων και 10% λιγότερος φόρος εισαγωγής εισαγόμενων αυτοκινήτων. Μή λήψη νέου δάνειο λόγω αυτάρκειας. Νέα μείωση ΦΠΑ από 21 στο 19%, 15% στον φόρο της βενζίνης, έως 30% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων και μείωση τεκμηρίων διαβίωσης.
2021
Α' Εξάμηνο: Eurostat: Το μικρότερο κρατικό έλλειμμα της ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα. Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. ΕΚΛΟΓΕΣ. . Τρείς στους τέσσερις εργάζεται για περισσότερα από 750 δρχ, κάνω από το όριο της φτώχειας ζει το 77% του πληθυσμού, η πραγματική ανεργία φθάνει το 15,5%. Κατακόρυφη μείωση  του ύψους των ακάλυπτων επιταγών. Μειώνονται τα "φέσια" στην αγορά, οι ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές. Μεγάλη αύξηση στα οικονομικά των ταμείων, στο μπλέ η εγχώρια βιομηχανία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγουν την "στρόφιγγα" του δανεισμού οι τράπεζες. Μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά. Β' Εξάμηνο: Μεγάλη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους η Eurostat από 3,6% σε 5% του ΑΕΠ. Απογραφή της Ελληνικής Οικονομίας. Από το επίπεδο ΒΒΒ+ στο Α- η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Μειώσεις στη φορολογία των τσιγάρων και ποτών.
 
Συμπέρασμα του ιστορικού του 2021
Μόλις χάθηκαν 12 χρόνια από την ζωή μας. Τα πρώτα πέντε-έξι χρόνια ακολουθήσαμε μια αλληλουχία ενεργειών η οποία οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία της κρατικής οικονομίας και στην κυριολεκτική πείνα των πολιτών. Τα υπόλοιπα 5-6 χρόνια αντιγράψαμε ακριβώς την προηγούμενη πορεία αλλά με αντίθετη φορά και με μαθηματική ακρίβεια επανακάμψαμε και φτάσαμε εκεί που είμασταν το 2009. Οι υθίνοντες του πρώτου μισού της πορείας εκδικάστηκαν και εκδιώχθηκαν όλοι. Χάθηκαν σχεδόν όμως δύο γενιές. Χρειάστηκε να παρέμβει δάκτυλος Θεού, από μόνοι μας αποδειχθήκαμε ανάξιοι των περιστάσεων. Απειλήθηκε η χώρα μας, πεινάσαμε, φοβηθήκαμε αλλά στην πορεία έστω και καθυστερημένα βάλαμε μυαλό με τον πιό επώδυνο δυστυχώς τρόπο. Τελικά τα καταφέραμε. Η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται. Τώρα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και καλούμαστε να υποδείξουμε και στους υπολοίπους λαούς βάσει του παραδείγματος μας εις τους αιώνας των αιώνων.Αμήν
Βασίλης Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)