Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Μια γενιά αθώων, θυσία στον εμφύλιο


Καμπανάκι χτυπούν με δραματικό τρόπο τα Ηνωμένα Εθνη, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μια χαμένη γενιά κατεστραμμένων παιδιών, που θα εξελιχθεί σε ανοιχτή, για χρόνια, πληγή. 

1.100.000 είναι τα προσφυγόπουλα από τη Συρία
1.100.000 είναι τα προσφυγόπουλα από τη Συρία Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που βασανίζονται από έντονα αισθήματα απομόνωσης και ανασφάλειας, στερούνται εκπαίδευσης, υποχρεώνονται να εργαστούν για να συντηρήσουν εκείνα την οικογένειά τους και το «σπίτι» τους δεν είναι συχνά κάτι παραπάνω από ένα πρόχειρο καταφύγιο ή μια σκηνή.
Ερευνα που έγινε από τα Ηνωμένα Εθνη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών σε στρατόπεδα στον Λίβανο και την Ιορδανία, δείχνει ότι τα παιδιά πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου επιβιώνουν στα όρια της αντοχής τους φυσικά και ψυχικά, τραυματισμένα για πάντα από έναν ανηλεή πόλεμο, που έχει βίαια κλέψει την αθωότητά τους. 


Μια σοβαρή συνέπεια της σύγκρουσης είναι ότι μεγαλώνει μια γενιά χωρίς εκπαίδευση. Πάνω από τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία, που βρίσκονται σήμερα στην Ιορδανία και τον Λίβανο, δεν πηγαίνουν σχολείο.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της εκτός ελέγχου κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα βρέφη που γεννιούνται έξω από τη χώρα τους δεν έχουν πιστοποιητικά γέννησης και τυπικά... δεν υπάρχουν. Κατ' επέκτασιν, αργότερα τα παιδιά αυτά θα θεωρηθούν απάτριδες. 

Ενα εκατομμύριο
Τα προσφυγόπουλα από τη Συρία ανέρχονται σήμερα σε 1,1 εκατ. Τα περισσότερα ζουν χωρίς τον έναν ή και τους δύο γονείς ή χωρίς την επίβλεψη κανενός ενήλικου. Πολλά έχουν τραυματιστεί από πυρά, κάποια εκπαιδεύονται ως στρατιώτες για να επιστρέψουν στη Συρία, ενώ πολλά εργάζονται για να εξασφαλίσουν στην οικογένειά τους την επιβίωση.
Η έρευνα του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι παιδιά, ηλικίας ακόμη και μόλις 7 ετών, εργάζονται, συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες σε αγροτικές εργασίες ή σε καταστήματα, για να εξασφαλίσουν ένα πολύ χαμηλό μεροκάματο. Πολλές φορές μάλιστα είναι αυτό το μεροκάματο το μόνο εισόδημα της οικογένειάς τους.
«Αν δεν ενεργήσουμε σύντομα, μια γενιά αθώων θα θυσιαστεί εξαιτίας αυτού του άθλιου πολέμου», προειδοποιεί ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, που παρουσίασε την πρώτη αναλυτική έρευνα για την κατάσταση των παιδιών της Συρίας από την αρχή της σύγκρουσης.
Εν τω μεταξύ, το γύρο του κόσμου μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έκανε η εικόνα Σύρων πολιτών πλάι σε ένα νεκρό λιοντάρι στο ζωολογικό κήπο της Δαμασκού, που προβλήθηκε ως ζωντανή απόδειξη της εξαθλίωσης των Σύρων, που πεινασμένοι σκοτώνουν τα ζώα αυτά για να επιβιώσουν.
 
Το λιοντάρι φαγώθηκε
Τη φωτογραφία δημοσίευσε και η βρετανική εφημερίδα «Independent», σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν έγιναν γνωστές οι συνθήκες θανάτου του λιονταριού. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκότωσαν κάτοικοι για να ζεσταθούν με το δέρμα του, άλλες ότι ήθελαν να το φάνε και κάποιοι υπαινίσσονται ότι πρόκειται για συμβολική ενέργεια στον αραβικό κόσμο, ο Ασαντ συμβολίζεται με ένα λιοντάρι κι έτσι πρόκειται για ένα μήνυμα στο καθεστώς.
Χθες, ο συριακός στρατός βομβάρδισε προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Καλαμούν, μία μέρα αφότου κατέλαβε την πόλη Ναμπάκ, βόρεια της Δαμασκού. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες στην περιοχή της Δαμασκού και να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους από τη μεθόριο με τον Λίβανο.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-BBC-UNHCR.ORG-BBC-INDEPENDENT) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)