Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κλείνουν 80 ΕΛ.ΤΑ., ανοίγουν με ιδιώτες

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 40 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΛΑ 30+10
Λουκέτο έβαλαν τους τελευταίους μήνες 40 καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ., ενώ ακολουθούν άλλα 30. Στο σύνολό τους, τα ανωτέρω καταστήματα πρόκειται να αντικατασταθούν από πρακτορεία ιδιωτών. Απόφαση των ΕΛ.ΤΑ. αποτελεί το κλείσιμο άλλων 10 καταστημάτων (συνολικά θα τερματιστεί η λειτουργία 80 σημείων), παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τοπικούς φορείς και πολιτευτές.
Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ΕΛΤΑ για να ανταγωνιστούν τους ιδιώτες Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ΕΛΤΑ για να ανταγωνιστούν τους ιδιώτες Παράλληλα, με στόχο να καταστήσει τον οργανισμό περισσότερο ευέλικτο, η διοίκηση προχωρεί σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας 450 ταχυδρομικών καταστημάτων, σε όλη τη χώρα, από τις 2 Δεκεμβρίου.
Ετσι, από τον επόμενο μήνα αυξάνει το ωράριο λειτουργίας κατά μισή ώρα την ημέρα. Τα καταστήματα που έως τώρα έκλειναν στις 14.00 το μεσημέρι, από τις αρχές Δεκεμβρίου θα κλείνουν στις 14.30, ενώ τα καταστήματα που κλείνουν σήμερα στις 20.00 το βράδυ, θα παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας ώς τις 20.30. 

Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου τα ΕΛ.Τ.Α να αυξήσουν μερίδιο στον κλάδο της διακίνησης δεμάτων, που είναι ο πιο προσοδοφόρος τομέας για τις ταχυδρομικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η ζήτηση για τα παραδοσιακά προϊόντα επιστολικού ταχυδρομείου φθίνει συνεχώς.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 και έπειτα η εγχώρια ταχυδρομική αγορά διάγει πτωτική πορεία στον τομέα των ταχυδρομικών αντικειμένων. Σε σχέση με το 2002, η αγορά έχει πτώση κατά 17,6%, ενώ πέρυσι διακινήθηκαν κοντά στα 517 εκατ. αντικείμενα, έναντι 627 εκατ. το 2002. Το 2012 η πτώση των αντικειμένων, σε σχέση με το 2011, έφτασε το 12,5%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από το επιστολικό ταχυδρομείο. 

Η αγορά γνώρισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση το 2011, οπότε τα αντικείμενα μειώθηκαν 13% σε σχέση με το 2010. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση αντικειμένων σημειώθηκε το 2006, οπότε η αγορά αυξήθηκε 7,3% σε σχέση με το 2005, ενώ στο αποκορύφωμά της βρέθηκε τη διετία 2007-08. 

Οπως είναι φυσικό, όταν πέφτει η διακίνηση ταχυδρομικών αντικειμένων, συνεπακόλουθα μειώνονται και τα έσοδα της αγοράς, τα οποία κινούνται πτωτικά από το 2009. Πέρυσι, μειώθηκαν 10,7%, σε σχέση με το 2011. Πτωτικά κινείται η αγορά και το 2013, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα απολογιστικά στοιχεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)