Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εταιρείες πωλούν κατασκοπευτικό υλικό σε αναπτυσσόμενες χώρες

Αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian



 
Εταιρείες πωλούν κατασκοπευτικό υλικό σε αναπτυσσόμενες χώρεςΛονδίνο
Ιδιωτικές εταιρείες πωλούν κατασκοπευτικό υλικό και τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και παγίδευσης εκατομμυρίων ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, εταιρείες προσφέρουν σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, κατασκοπευτικό εξοπλισμό, του οποίου συχνά οι δυνατότητες είναι παρόμοιες με εκείνου που διαθέτει η NSA ή η βρετανική GCHQ.

Τα έγγραφα περιλαμβάνονται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων της οργάνωσης Privacy International, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε φυλλάδια και διαφημιστικά που χρησιμοποιήθηκαν σε εκθέσεις στο Ντουμπάι, στην Πράγα, τη Μπραζίλια, την Ουάσινγκτον, την Κουάλα Λουμπούρ, στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι αναλυτές παρουσιάστηκαν ως πιθανοί πελάτες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικές εκθέσεις.

Η βάση δεδομένων (Surveillance Industry Index), αποκαλύπτει πως εταιρείες από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν σε κυβερνήσεις μία ποικιλία συστημάτων που τους επιτρέπουν να παγιδεύουν καλώδια οπτικών ινών για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Πρόκειται για στοιχεία από 338 εταιρείες και 97 τεχνολογίες. Η πώληση του εν λόγω εξοπλισμού δεν είναι παράνομη και μάλιστα οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι βοηθούν τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικότητας εκφράζουν την ανησυχία τους για τη τεχνολογία αυτών των συστημάτων, αφού διάφορα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια αντιφρονούντων και επικριτών. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιούσε τέτοια συστήματα για να παγιδεύει ηγέτες της αντιπολίτευσης.

«Αυτή η αγορά κερδίζει από τη δυστυχία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία μορφή ελέγχου ή απόδοσης ευθυνών» σχολίασε ο Μάθιου Ράις, σύμβουλος της Privacy International. Η οργάνωση ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις της θα προσφέρουν την ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ακτιβιστές να εξετάσουν καλύτερα τις τεχνολογίες παρακολούθησης που είναι διαθέσιμες σήμερα και να εφαρμοστούν στις εταιρείες που τις παρέχουν πιο αποτελεσματικοί κανόνες. Ο κατασκοπευτικός εξοπλισμός που προμηθεύονται τα κράτη από αυτές τις εταιρείες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Κατασκοπευτικά οχήματα
Συνηθισμένα βανάκια, αυτοκίνητα και μηχανές μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε κατάσκοπου. Μικροσκοπικές κάμερες και μικρόφωνα κρυμμένα σε καθρέπτες, προβολείς ακόμη και στα σήματα των αυτοκινήτων. Επίσης διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό που τους επιτρέπει να παρακολουθούν όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της περιοχής.

Κρυφές κάμερες
Το εύρος των αντικειμένων μέσα στα οποία μπορεί να προσαρμοστεί μία κρυφή κάμερα είναι ατελείωτο. Από ένα κουτί με χαρτομάντιλα και ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου μέχρι ένα τούβλο και ένα μπρελόκ, υψηλής τεχνολογίας κάμερες εντοπίζουν τους στόχους τους, στους οποίους μπορούν να κάνουν μέχρι και υψηλής ανάλυσης ζουμ.

Φορητές βιομετρικές κάμερες
Αυτό το σύστημα, που προσφέρεται από μία βρετανική εταιρεία, χρησιμοποιείται από το βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό πιθανών τρομοκρατών. Το διαφημιστικό του φυλλάδιο αναφέρει:«Αθώος πολίτης ή αντάρτης; Δεν είστε σίγουροι; Τα συστήματά μας είναι». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)