Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το μανιφέστο των Αργών Επιστημών.


THE SLOW SCIENCE MANIFESTO



ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:


Tο ακόλουθο κείμενο και μανιφέστο αναδεικνύει το πρόβλημα της σύγχρονης επιστήμης, όπου θεωρείσαι επιστήμονας μόνο όταν έχεις απαντήσεις για τα πάντα, μόνο όταν είσαι μέλος σε μεγάλους οργανισμούς, μόνο όταν έχεις κάνει συγκεκριμένο αριθμό εκδόσεων σε αντίστοιχα περιοδικά (που σημαίνει ότι κάποιος θεώρησε την έρευνά σου σημαντική, αν επέλεγε να μην τη θεωρήσει σημαντική ή ότι είναι αντίθετη με την επικρατούσα επιστημονική γνώμη, θα ήσουν εσύ κι έρευνά σου στα αζήτητα, δηλαδή ανύπαρκτος).


Η γνώση και η επιστήμη πρέπει να δίνεται σε όλο τον κόσμο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ισότητα στην έρευνα, επιστήμονας δεν είναι μόνο αυτός που αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε από το σύστημα, επιστήμονας είναι αυτός που η σκέψη του είναι μπροστά, αυτός που έχει όνειρα για να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, αυτός που μπορεί και θέλει να προσφέρει στην κοινωνία και να μοιράσει τις γνώσεις του. Η ελεύθερη χρήση λογισμικού, αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και συγγραμμάτων πρέπει να προωθούνται στην κοινωνία με σκοπό την ανάπτυξη και όχι το κέρδος από αυτά.  
Η ελεύθερη σκέψη και η ελεύθερη επιστήμη πραγματοποιείται από τους αφανείς ήρωες που εργάζονται στα εργαστήρια και στις οικίες τους, με τεράστιο ζήλο, μέσα σε ερευνητικές ομάδες και μη, αλλά δεν προωθούνται, δεν τους ξέρει κανείς, επειδή βρίσκονται υπό την σκέπη των αναγνωρισμένων και μεγάλων ονομάτων της επιστημονικής κοινότητας. 



Το μανιφέστο των Αργών Επιστημών


Είμαστε επιστήμονες. Δεν blog-άρουμε. Δεν twit-άρουμε. Παίρνουμε το χρόνο μας.


Μην μας παρεξηγήσετε – λέμε “ναι” στην επιταχυμένη επιστήμη του 21ου αιώνα. Λέμε “ναι” στις συνεχείς αναθεωρήσεις και αξιολογήσεις από ομότιμούς μας που γίνονται σε αντίστοιχα περιοδικά και τον αντίκτυπό τους. Λέμε “ναι” στα επιστημονικά blogs, στις ανάγκες των μίντια και των δημοσίων σχέσεων. Λέμε επίσης “ναι” στην ερευνητική ανατροφοδότηση σε θέματα υγείας και μελλοντικής  ευημερίας. Όλοι είμαστε σ’αυτό το παιχνίδι.

Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό. Η επιστήμη χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί. Η επιστήμη χρειάζεται χρόνο για να διαβάσει και χρόνο για να αποτύχει. Η επιστήμη δεν γνωρίζει πάντα που βρίσκεται κάθε στιγμή. Η επιστήμη εξελίσσεται με αστάθεια, με σπασμωδικές κινήσεις και απρόβλεπτα άλματα εμπρός, την ίδια στιγμή βέβαια σέρνεται με μια πολύ αργή χρονική κλίμακα, για την οποία πρέπει να υπάρχει χώρος και στην οποία πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη.

Η αργή επιστήμη ήταν λίγο πολύ η μόνη επιστήμη που συνελήφθη για εκατοντάδες χρόνια. Σήμερα, υποστηρίζουμε ότι της αξίζει αναβίωση και ότι χρειάζεται προστασία. Η κοινωνία πρέπει να δώσει στους επιστήμονες το χρόνο που χρειάζονται, αλλά το σημαντικότερο, οι επιστήμονες πρέπει να “πάρουν” το χρόνο τους.

Χρειαζόμαστε χρόνο για να σκεφτούμε. Χρειαζόμαστε χρόνο για να αφομοιώσουμε. Χρειαζόμαστε χρόνο για να παρανοήσουμε ο ένας τον άλλο, ειδικά όταν ενθαρρύνουμε το χαμένο διάλογο ανάμεσα σε ανθρωπότητες και φυσικές επιστήμες. Δεν μπορούμε συνεχώς να σας λέμε τι σημαίνει η επιστήμη. Τι θα είναι για καλό. Γιατί απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα. Η επιστήμη χρειάζεται χρόνο.

Αντέξτε μας ενόσω σκεφτόμαστε.

academy@slow-science.org




Η Ακαδημία των Αργών Επιστημών


Μετά από τις σκέψεις που εκφράσαμε στο παραπάνω μανιφέστο πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος για σκέψη, διάλογο και κατά πρόσωπο διαφωνία στη σύγχρονη γενιά ενεργών επιστημόνων οι οποίοι έχουν ήδη υψηλό προφίλ. Διακηρύσσουμε ότι η επιστήμη καθώς και η κοινωνία στο σύνολό της που χρηματοδοτεί την επιστήμη μας, θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό (πολύ) μακροπρόθεσμα εάν προωθείται και διατηρείται ζωντανή μια κουλτούρα σκέψης περιεκτική και βιώσιμη, που διενεργείται συνεχώς, σε μη πραγματικό χρόνο και εκτός κατευθυντήριων γραμμών.

Οι ακαδημίες ήταν ο αποκλειστικός οίκος των  επιστημών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ πριν εμφανιστούν τα επιστημονικά περιοδικά που άλλαξαν τα δεδομένα του παιχνιδιού. Με μεγάλη δυσκολία στην εποχή μας οι ακαδημίες ερευνών – όπου ακόμα αυτές υπάρχουν - παίζουν κάποιο ρόλο στις επιστήμες. Η ιδιότητα του μέλους είναι στόχος σταδιοδρομίας για διακεκριμένους, υψηλού επιπέδου επιστήμονες και άλλους επίτιμους, παρά μια καριέρα που συνοδεύεται από αυτές τις ιδιότητες.

Η “Ακαδημία Αργών Επιστημών” που ιδρύθηκε στη Γερμανία το 2010, θα προσφέρει αυτόν τον τόσο συχνά δυσφημισμένο γυάλινο πύργο. Θα συγκεντρώνει ομάδες βασικών ερευνητών παράλληλα με την επιλογή “εγκεφάλων” από περιοχές που έχει καθαριστεί η επιστήμη και θα τους παρέχει χώρο, χρόνο, και στην τελική, πόρους για να κάνουν την κύρια εργασία τους: να συζητήσουν, να αναρωτηθούν, να σκεφτούν.

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στην Ακαδημία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση.

academy@slow-science.org

(c) Η Ακαδημία των Αργών Επιστημών, 2010


πηγή


(μετάφραση - επιμέλεια ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)