Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Κώδικας με πρόστιμα και απολύσεις


Απέναντι σε κατά πολύ αυστηρότερες ποινές βρίσκονται πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα. Εκτός πειθαρχικών συμβουλίων οι συνδικαλιστές

Οσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται, ενώ προβλέπεται και χρηματική ποινή που θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ
Οσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται, ενώ προβλέπεται και χρηματική ποινή που θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ

Την επιβολή αυστηρών ποινών για σοβαρά αδικήματα όπως η δωροδοκία, που φτάνουν μέχρι και την απόλυση, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσίασε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Ρέππας.

"Εχει παγιωθεί η αντίληψη", ανέφερε ο κ. Ρέππας στο υπουργικό συμβούλιο, "πως εκφυλιστικές λειτουργίες και παθογένειες στη δημόσια διοίκηση δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται. Οι καθυστερήσεις και η παραπομπή στις Καλένδες, αλλά και η απροκάλυπτη συγκάλυψη σε κάποιες περιπτώσεις καθώς και η επιβολή ποινών χωρίς την απαιτούμενη κλιμάκωση οδηγούν σε ηθική απαξίωση του κράτους και των λειτουργών του". Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές, αφού "δεν εγγυάται την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων".
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει το σύνολο των αλλαγών τις οποίες είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, προβλέπει ότι το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει εφαρμογή όχι μόνο στον στενό δημόσιο τομέα αλλά και στους εργαζομένους των ΟΤΑ, στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, καθώς και στους συμβούλους-συνεργάτες που αναλαμβάνουν με σύμβαση έργου να φέρουν σε πέρας μία εργασία για λογαριασμό του κράτους.
Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά θα αποτελούνται στο πρωτοβάθμιο συμβούλιο από τρεις δικαστικούς λειτουργούς ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακούς παράγοντες με τον βαθμό του Διευθυντή με τη θέσπιση "ασυμβιβάστων", ώστε να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς
Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα Προέδρου θα ασκεί ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και θα συμμετέχουν δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του Γενικού Διευθυντή.
Για πρώτη φορά καταγράφονται αναλυτικά στον νέο νόμο τα πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ενδεικτική αναφορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Αυξάνεται ο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.
ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ
Εκτός εργασίας όσοι παραπέμπονται για δωροδοκία
Το σχέδιο νόμου για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει την επιβολή οριστικής παύσης για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά και επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ. Οσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται. Η πειθαρχική ποινή στις περιπτώσεις που αυτή επιβλήθηκε σε υπάλληλο που βρίσκεται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης μετατρέπεται σε οικονομική, όταν αυτός περάσει στη συνταξιοδότηση.
Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη Διαύγεια για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής. Οι ποινές που προβλέπει το νέο πειθαρχικό δίκαιο κλιμακώνονται ως εξής:
  • Εγγραφη επίπληξη.
  • Πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα μηνών.
  • Στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα έως πέντε έτη.
  • Στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα έως πέντε έτη.
  • Αφαίρεση άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου.
  • Υποβιβασμός έως δύο βαθμούς.
  • Προσωρινή παύση από τρεις έως δώδεκα μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών.
  • Οριστική παύση.
Ο νέος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κ. Τσικρικάς, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο, δήλωσε στο "Εθνος": "Τα ζητήματα που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο δεν αντιμετωπίζονται με την αυστηροποίηση των ποινών. Εχουν σχέση με τη συνολική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και την εμπέδωση της αξιοσύνης και της αξιοκρατίας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα πειθαρχικά συμβούλια με στόχο να ελέγχουν την τήρηση των διαδικασιών. Οι αιρετοί συμβάλλουν στην έκδοση δίκαιων αποφάσεων και σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν υπαλλήλους που έχουν διατελέσει πειθαρχικά παραπτώματα".
Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)