Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Τα ρομπότ θα εξαφανίσουν 150.000.000 εργαζομένους!

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι έρχεται τσουνάμι ανεργίας παγκοσμίως.  Μέχρι το 2030 το χάσμα θα διευρυνθεί
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Οταν ο διάσημος στοχαστής Τζέρεμι Ρίφκιν εξέδωσε το 1996 το βιβλίο του «Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της», πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «κινδυνολογικές» τις απόψεις του. Στις σελίδες του έργου του ο συγγραφέας υποστήριζε πως «εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της Ιστορίας», η οποία χαρακτηρίζεται από τη σταθερή και αναπόφευκτη, όπως τόνιζε, μείωση των θέσεων εργασίας, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνολογιών.


Χθες, και αφού έχουν περάσει 22 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Ρίφκιν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, από το Ντουμπάι όπου πραγματοποιείται τις μέρες αυτές σύνοδος για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, υπογράμμιζε με ανησυχία: «Μέσα στα επόμενα χρόνια 150.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι 300.000.000 νέοι θα αναζητήσουν εναγωνίως εργασία».

«Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα» δήλωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ενώ επεσήμανε: «Εως το 2030 το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182.000.000 άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης.

Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα». Κι ευλόγως ο Κιμ αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται;» Η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν: «Περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακών φοιτητών αναζητεί θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)