Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Γιατρός μιλάει για «εγκεφαλικά νεκρό» άνθρωπο που σώθηκε από τη συγκομιδή οργάνων – «ο θάνατος του εγκεφάλου δεν είναι θάνατος»

Πέμ 27 Μαρ 2008
Από τον John Jalsevac

ΟΚΛΑΧΟΜΑ, 27 Μαρτίου 2008 (LifeSiteNews.com) Ο εικοσιενός ετών Ζακ Ντάνλαπ, ένας άνθρωπος που είχε διαγνωστεί ως «εγκεφαλικά νεκρός» και ο οποίος ήταν μόλις λίγα λεπτά μακριά από το να συλλεχθούν τα όργανά του, λέει τώρα μετά από τέσσερις μήνες από το ατύχημα που τον έφερε στο χείλος του θανάτου, ότι αισθάνεται «πολύ καλά». Η ιστορία του Ντάνλαπ μεταδόθηκε στο NBC αυτή την εβδομάδα όπου ο νεαρός άνδρας έδωσε συνέντευξη.

Ενώ η υπόθεση του Ζακ διαφημίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως «θαύμα», ένας νεογνολόγος και ειδικός στον εγκεφαλικό θάνατο είπε στο LifeSiteNews.com ότι η περίπτωση του Ζακ, ενώ είναι αξιοσημείωτη κατά μία έννοια, δεν είναι τόσο σπάνια όσο την κάνουν να φαίνεται τα επικρατούντα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


“Ο νεαρός άνδρας δεν ήταν ποτέ νεκρός,” είπε ο Δρ Paul Byrne, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καθολικών, που άρχισε να γράφει για τον εγκεφαλικό θάνατο από το 1977. Αυτό που κάνει την περίπτωση Ντάνλαπ ασυνήθιστη, αν και δεν είναι άγνωστη, λέει ο Byrne, είναι ότι Ζακ ήταν αρκετά τυχερός να αναγνωρισθεί ως ζωντανός πριν αφαιρεθούν τα ζωτικά του όργανα.

“Ενώ η ιστορία παρουσιάζεται ως θαύμα”, είπε στο LifeSiteNews.com, “δε θέλω να λάβω τα εύσημα από τον Θεό, αλλά αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι υπερφυσικό. Εάν υπάρχει κάποιο θαύμα, είναι ότι δεν πήραν τα όργανά του, πριν κάποιος αντιληφθεί κάποια αντίδρασή του. Ήταν πάντα ζωντανός – η καρδιά του πάντα χτυπούσε, είχε πίεση, ήταν συνέχεια ζωντανός.”

Ο Δρ Byrne λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει πληροφορίες που αφορούν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς που φέρονται ως εγκεφαλικά νεκροί έχουν "επιστρέψει από τους νεκρούς." Ο λόγος είναι, λέει ο Byrne, ότι “ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι ποτέ πραγματικός θάνατος.”

Ο Ζακ Ντάνλαπ υπέστη πολλαπλά κατάγματα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι τον περασμένο Νοέμβριο, αφού είχε εμπλακεί σε ένα ατύχημα, στο οποίο έχασε τον έλεγχο του τετράτροχου που οδηγούσε κι έπεσε κάτω. Στο νοσοκομείο οι γιατροί διέγνωσαν τον νεαρό αποθηκάριο ως «εγκεφαλικά νεκρό». Οι αξιωματούχοι της Οκλαχόμα ενημερώθηκαν ότι ο Ζακ ήταν νομικά νεκρός και ότι τα όργανα του επρόκειτο να συλλεχθούν.

“Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιο τυχερό πρόσωπο θα μπορούσε να ζήσει μέσα από την καρδιά του Ζακ,” είπε η Παμ, μητέρα του Ζακ στο NBC.

Τα σχέδια για την αφαίρεση των οργάνων του γιου της, ωστόσο, τέθηκαν σε αναμονή με δραματικό τρόπο.

Δύο από τα ξαδέρφια του Ζακ, και οι δύο νοσοκόμοι, είπαν ότι τις τελευταίες στιγμές πριν να φτάσει η ιατρική ομάδα που θα συνέλλεγε τα όργανα του Ζακ, αισθάνθηκαν ότι ο ξάδερφός τους δεν είχε πραγματικά φύγει.

Ξαφνικά ο Dan Coffin “έτρεξε” τον σουγιά του σε όλο το πόδι του Ζακ. Ο δήθεν εγκεφαλικά νεκρός ασθενής αντέδρασε αμέσως τινάζοντας το πόδι του. Ο Coffin έμπηξε τότε το νύχι του κάτω από το νύχι του Ζακ, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο στο σώμα, και ο ξάδελφός του για άλλη μια φορά αντέδρασε κουνώντας το χέρι του.

“Πήγαμε από τη χειρότερη δυνατή στιγμή στο “Ω, Θεέ μου, ο γιος μας είναι ακόμη ζωντανός!”” είπε η Παμ Ντάνλαπ.

Η γιαγιά του Ζακ είπε ότι αισθάνθηκε όπως τα ξαδέλφια του Ζακ, ότι δηλαδή ο εγγονός της δεν ήταν έτοιμος να φύγει. Λίγο πριν ο εγγονός της δώσει σημάδια ζωής είχε πάει στο δωμάτιό του και προσευχόταν για ένα θαύμα. “Ήταν πάρα πολύ νέος για να τον πάρει ο Θεός”, είπε κλαίγοντας στη συνέντευξη του NBC. “Δεν ήταν ώρα.”

“Άκουγα για θαύματα σ’όλη μου τη ζωή. Αλλά ποτέ δεν είχα δει ένα θαύμα. Αλλά τώρα είδα ένα θαύμα. Έχω αποδείξεις γι’ αυτό”, είπε.

“Και οι δύο μας πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει κάποιο μεγάλο σχέδιο για τον Ζακ. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το ακολουθήσει. Ό,τι κι αν είναι αυτό”, δήλωσε η μητέρα του Ντάνλαπ.

Ο νεαρός άνδρας είπε στο NBC ότι άκουσε τους γιατρούς να τον δηλώνουν εγκεφαλικά νεκρό, και είπε: “Είμαι ευτυχής που δεν μπορούσα να σηκωθώ και να κάνω αυτό που ήθελα.” Όταν ρωτήθηκε τι ήθελε να κάνει απάντησε, “προφανώς θα φεύγανε από ένα σπασμένο παράθυρο.”

“Είμαι ευγνώμων, είμαι απλά ευγνώμων που δεν το έβαλαν κάτω”, είπε για τις προσπάθεις των συγγενών του να δουν αν ήταν ακόμα ζωντανός. “Μόνο οι καλοί πεθαίνουν νέοι, γι’αυτό δεν πέθανα”.

Ο πατέρας του Ζακ, Doug Ντάνλαπ, λέει ότι δεν κατηγορεί κανέναν, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι ο γιος του ήταν νεκρός και ότι δεν υπήρχε κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό του. “Είπαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρός, ότι δεν θα υπήρχε ζωή, γι 'αυτό προετοιμαζόμασταν”.

48 ημέρες μετά από το ατύχημα του Ζακ, ο νεαρός άνδρας επέστρεψε σπίτι περπατώντας μόνος του. Πάσχει ακόμα από κάποια συναισθηματικά προβλήματα, απώλεια μνήμης και άλλες συνέπειες από το ατύχημα και η πλήρης ανάρρωσή του μπορεί να πάρει μέχρι κι ένα χρόνο. Αλλά οι γονείς του λένε ότι είναι απλά ευγνώμονες που ο γιος τους είναι ζωντανός.

Ο Δρ Byrne, από την άλλη πλευρά, είπε στο LifeSiteNews.com ότι η ιστορία του Ζακ θα πρέπει να ληφθεί ως προειδοποίηση για την ανεπάρκεια των κριτηρίων σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο. “Αν και η ιστορία μιλάει για το ότι ο νεαρός άνδρας άκουσε τη δήλωση των γιατρών για τον εγκεφαλικό του θάνατο, το ερώτημα είναι, πόσοι άλλοι δωρητές οργάνων βρίσκονται στην ίδια θέση με τη μόνη διαφορά ότι καταλήγουν να αφαιρούνται τα όργανά τους;

“Ο εγκεφαλικός θάνατος κατασκευάστηκε για να αφαιρούνται τα όργανα. Ποτέ δεν βασίστηκε στην επιστήμη.”

Το 2007 ο Δρ John Shea, ιατρικός σύμβουλος του LifeSiteNews.com έγραψε - σε συμφωνία με τις ανησυχίες του Byrne - σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο, λέγοντας ότι τα κριτήρια του «εγκεφαλικού θανάτου» είναι επιστημονική θεωρία και όχι γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι μια θεωρία που είναι ιδιαίτερα ανοικτή σε κακοποίηση κατά την χρήση της και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει το επιπλέον πρόβλημα ότι υπάρχουν ομάδες από διάφορα κριτήρια για τον εγκεφαλικό θάνατο, ώστε μπορεί το άτομο να θεωρείται νεκρό κατά την μια ομάδα κριτηρίων αλλά όχι από την άλλη.


Πηγή

(μετάφραση - επιμέλεια ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)

1 σχόλιο:

  1. "πόσοι άλλοι δωρητές οργάνων βρίσκονται στην ίδια θέση με τη μόνη διαφορά ότι καταλήγουν να αφαιρούνται τα όργανά τους;"

    ΤΡΑΓΙΚΟ!!!!!!

    αν και η λέξη "τραγικό" δεν μπορεί καν ν'αγγίξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος όταν είναι ακόμα ζωντανός και του αφαιρούν τα όργανα.

    οι γιατροί κι όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύεις γνωρίζουν πολύ καλά γιατί χρησιμοποιούν αναισθησία στον "εγκεφαλικά νεκρό" ασθενή!

    γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ!!

    Αφροξυλάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)