Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να επιβάλλουν φόρο στα μετρητά.

Ομόλογα αξίας μεγαλύτερης από 7 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, καταγράφουν αυτήν την περίοδο αρνητικές αποδόσεις.

Το 50% των κρατικών ομολόγων διεθνώς παρουσιάζουν ονομαστική απόδοση χαμηλότερη
από 1% και σε πραγματικούς όρους έχουν αρνητικές αποδόσεις, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνάει την απόδοση των ομολόγων τους.

Αυτό αναφέρει ο αμερικανικός οίκος Phoenix Capital σε ανάλυσή του, η οποία δηλώνει έκπληκτη από το εύρημα, ότι ομόλογα αξίας πάνω από 7 τρισ. δολάρια ΗΠΑ καταγράφουν αυτήν την περίοδο αρνητικές αποδόσεις σε ονομαστικούς όρους.

Αρνητική απόδοση σε κρατικά ομόλογα σημαίνει πρακτικά, ότι οι επενδυτές «πληρώνουν τόκο» στο κράτος-εκδότη για να διακρατούν ομόλογά του.

Από την πλευρά τους, κάποιες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει αρνητικά τα επιτόκιά τους, έχοντας εφαρμόσει και μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η στρατηγική τους δεν αποδίδει και η Phoenix Capital εκτιμά ότι δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα τόνωσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης να είναι η διάθεση μετρητών στους πολίτες μέσω διαφόρων φορέων, αλλά και η επιβολή ενός «φόρου διακράτησης» μετρητών από τις κεντρικές τράπεζες, με την ένοια ότι σε περίπτωση διακράτησής μετρητών για χρονική περίοδο μεγαλύτερη της προκαθορισμένης, τότε θα μπορούσε να επιβάλλεται φόρος σε αυτά ως «πρόστιμο» μη ανάλωσης αυτών.

Μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 3 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ από τη Fed, το οποίο δεν κατάφερε να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα του δολαρίου δεν αποκλείεται να στραφεί σε αντίστοιχες πολιτικές ως μια έσχατη λύση υποχρέωσης των μετρητών σε κυκλοφορία, με την ελπίδα τόνωσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Πηγή:  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)