Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν 50.000- 70.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στον επόμενο μήνα.

Μουζάλας: Σε 15 ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το «Plan B»

MOUZALASΗ κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «Plan B», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συγκέντρωση-συζήτηση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου- προσθέτοντας ότι έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας.


Εξήγησε πως «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν». Προσέθεσε πως σε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει πως θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Σημειώνεται πως, μιλώντας στο Mega, ο κ. Μουζάλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επεσήμανε πως στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν 50.000- 70.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στον επόμενο μήνα.
Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.

Επιπλέον, ο ίδιος προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση των ανθρώπων εκεί.
Ωστόσο, όπως τόνισε: «Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος. «Ελπίζω ότι θα πειστούν σύντομα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα spot για προβολή μέσω internet στην Τουρκία, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)