Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα στοίχιζε στην Ευρωπαϊκή Ένωση
περίπου 1,4 τρισεκ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση
του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη
Δευτέρα.
Η μελέτη εκτιμά πως στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε. θα εκτόξευε τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων κατά 3%, το κόστος μόνο για τη Γερμανία θα ανερχόταν σε 235 δισεκ. ευρώ μεταξύ του 2016 και του 2025, ενώ για τη Γαλλία θα ήταν περίπου 244 δισεκατομμύρια. Για το σύνολο της Ε.Ε. η ζημιά υπολογίζεται σε 1,4 τρισεκ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 10% του ΑΕΠ των 28 χωρών-μελών.
Εξετάζοντας το πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξάνονταν κατά 1%, το κόστος της κατάρρευσης της Σένγκεν θα ανερχόταν σε 470 δισεκ. ευρώ για την Ε.Ε. σε βάθος δεκαετίας.
Η Σένγκεν τέθηκε σε ισχύ πριν από 30 χρόνια και αριθμεί πλέον 26 μέλη, εκ των οποίων 22 είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις το τελευταίο εξάμηνο, εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προκειμένου να αναχαιτίσουν τα κύματα προσφύγων, ορισμένες χώρες-μέλη της Σένγκεν επανέφεραν συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας φόβους για κατάρρευση της Συνθήκης.
antenna.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)