Τορπίλη στο προϋπολογισμό.
Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων «πετσοκόβονται» γιατί είναι άδεια τα κρατικά ταμεία, την ίδια στιγμή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που -με βάση το τρίτο μνημόνιο- έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση να εισπράξει από τη φορολόγηση των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) του ΟΠΑΠ.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει 226,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, ενώ ήδη έχουν χαθεί φορολογικά έσοδα 35 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί για το 2015. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου Οικονομικών να βάλει ένα τέλος στην αυθαιρεσία του επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Αντώνη Στεργιώτη που δυναμιτίζει τα δημόσια έσοδα. Σημαντικά έσοδα, τα οποία θα έφταναν στα δημόσια ταμεία από μια πηγή απόλυτα ελεγχόμενη ως προς την απόδοση των φορολογικών εσόδων,

τινάχτηκαν στον αέρα, καθώς η ΕΕΕΠ και ο επικεφαλής Αντώνης Στεργιώτης, υπό το πρόσχημα της δήθεν προστασίας του κοινωνικού συνόλου, κατέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού και υγιούς επιχειρηματικής λειτουργίας.
Η ΕΕΕΠ οδήγησε τον OΠΑΠ στην αναστολή της λειτουργίας των VLTs καθώς εισήγαγε απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση το νέο Κανονισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον OΠΑΠ περιέχει πρωτοφανείς περιορισμούς και απαιτήσεις που αντιβαίνουν πλήρως τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.
Ο νέος Κανονισμός, εκτός από την μεγάλη ζημιά που προκαλεί στα έσοδα του Δημοσίου, ουσιαστικά επιτρέπει την συνέχιση της ασυδοσίας που επικρατεί στον χώρο του παράνομου τζόγου και αποτελεί ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς παιγνίων, το νέο πλαίσιο με τον τρόπο που εισήχθη καθώς και όσα περιλαμβάνει όχι απλά διατηρεί τους παίκτες στον παράνομο τζόγο, αλλά και τον γιγαντώνει. Ήδη ο παράνομος τζόγος των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των VLTs, τον οποίο επέβαλε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους και προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών από τους πράκτορες και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η απόφαση της ΕΕΕΠ ανέτρεψε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο ΟΠΑΠ να είναι υποχρεωμένος να παγώσει το λανσάρισμα, αφού με τις αλλαγές οι νόμιμες παιχνιδομηχανές στη χώρα απώλεσαν κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των αντίστοιχων συσκευών του παράνομου τζόγου. Έχοντας καταβάλλει το ποσό των 560 εκατ. ευρώ για την αποκλειστική χρήση για 10 χρόνια 35.000 παιγνιομηχανημάτων, ο OΠΑΠ ήταν καθόλα έτοιμος να εγκαινιάσει την λειτουργία τους στα τέλη Ιουνίου όταν η ΕΕΕΠ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι αντιληπτό, δεν προκαλεί μόνο τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστια οικονομική ζημία σε όσους ήδη έχουν επενδύσει στα Gaming Halls του ΟΠΑΠ, των καταστημάτων δηλαδή που θα στέγαζαν τα VLTs. Μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή σε αυτό το θέμα είναι αυτή του παράνομου τζόγου, καθώς με αυτό το πλαίσιο οι παίκτες παραμένουν σε αυτόν και τα παράνομα στέκια εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράνομος τζόγος που ευνοείται απροκάλυπτα από τον κανονισμό Στεργιώτη για τα VLTs «καλπάζει» στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η υπόθεση έχει μεγάλο παρασκήνιο το οποίο αναμενόμενα απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης το καλοκαίρι, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ Αντώνης Στεργιώτης, προχώρησε σε περίεργους διορισμούς φίλων και πρώην συνεργατών του, με χαρακτηριστική την περίπτωση του συνοδοιπόρου του στο Καζίνο Λουτρακίου, δικηγόρου Δημήτρη Παναγέα ο οποίος ενώ τοποθετήθηκε στην τριμελή επιτροπή που ελέγχει τον ΟΠΑΠ, διεκδικεί ταυτόχρονα από τον ΟΠΑΠ 3 εκατ. ευρώ δικαστικώς καθώς και την επαναπρόσληψή του στον Οργανισμό. Μάλιστα σύμφωνα με νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρότι ο κύριος Παναγέας εξωθήθηκε σε παραίτηση, ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ έχει φροντίσει να αποκαταστήσει την «αδικία» αναθέτοντας του -ως εξωτερικό συνεργάτη- δικηγορικές υποθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής με σημαντικότατες απολαβές.


financialbox.gr