Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Δάνεια, φόροι και κακή διαχείριση αντί αύξηση της παραγωγής

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσακαλώτου οι 4 συστημικές τράπεζες και το ΤΧΣ θα οδεύσουν πρός το ΤΑΙΠΕΔ. Στη λύση αυτή, η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιηθεί αφού αξιολογηθεί, για παροχή εγγυήσεων ή για να μετοχοποιηθεί, να ομολογιοποιηθεί, ξεπουληθεί ή να γίνει swaps για να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες. 100 δις ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια και άλλα 100 δις ευρώ είναι αυτά που χρωστούν οι τράπεζες λόγω ELA στην ΕΚΤ. Εγγυητής για τα δάνεια του ΕLA είναι το δημόσιο.

100 δις ευρώ είναι οι καταθέσεις που έχουν κάνει φτερά, όπως και φτερά έχει κάνει και ότι ρευστό μπήκε μέσα απο τον ΕLA, γιατί όλες οι κυβερνήσεις άργησαν να βάλουν τα capital controls (κακή οικονομική διαχείριση). Ποινικές ευθύνες υπάρχουν και για την ΕΚΤ αλλά και για τις διοικήσεις των τραπεζών. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε λάθη αποφάσεων με τέτοιο ύψος ποσών.
Μια κρατικοποίηση των τραπεζών και μετά ιδιωτικοποίηση τους με πώληση νέων μετοχών θα μπορούσε να φέρει κέρδη για το κράτος, υπο τη προυπόθεση ότι θα υπάρχει σωστή διαχείριση (το αποκλείω) και ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια χωρίς πολιτικό αντίκτυπο (το αποκλείω). Το μεγάλο εμπόδιο είναι τα κόκκινα δάνεια, των οποίων το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το γρηγορότερο ενώ το bailin φαίνεται μονόδρομος. Θα ήταν άδικο για το λαό, το κράτος να διαχειρισθεί τις τράπεζες σαν επενδυτής με μηδενικό κέρδος αναλαμβάνοντας τις ζημίες των κόκκινων δανείων και των επενδυτών (μετόχων και ομολογιούχων) εις βάρος όλων των άλλων. Αυτή η κατάσταση πάλι δεν μπορεί να διαιωνίζεται και τα δάνεια της χώρας να αυξάνονται. Για το όλο θέμα υπάρχουν 2-3 υγιή σενάρια, που όμως θέλουν χώρο και χρόνο να τα αναπτύξω.
Με την αύξηση των μέτρων και λόγω μείωσης της παραγωγής και των εξαγωγών η ύφεση θα αυξάνει. Αυτό θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες (μισθούς και συντάξεις). Η κυβέρνηση αρέσκεται να βρίσκει ισοδύναμα αλλά δεν φορολογεί τους εφοπλιστές όπως γίνεται στη Κίνα και την Ιαπωνία (25% με 30% επι των κερδών). Ο Κατρούγκαλος εφηύρε την διάσπαση της σύνταξης σε εθνική και σε σύνταξη που θα προέρχεται απο την εργασία. Η εθνική σύνταξη με το καιρό θα εξαφανισθεί.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι δύο. Πρώτο δεν είναι κράτος και δεν λειτούργησε ποτέ σαν κράτος και δεύτερο ότι αυτοί που τη κυβερνούν ή οι προερχόμενοι εκ της ιδίας κολυμβήθρας μελλοντικοί ηγέτες δρούν σαν αγράμματοι συμμορίτες και σουλατσαδόροι. Είναι απομεινάρια (ανεξαρτήτως ηλικίας) μιάς άλλης εποχής. Κάνουν “πολιτική” με διαπιστώσεις, με συνθήματα και με προτάσεις εκτός τόπου και χρόνου. Φώς στο τούνελ με αυτούς δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές και να γίνει αντιληπτό και στις ΗΠΑ, εκτός αν θέλουν να πουλήσουν όπλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)