«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας αυτό το χρόνο.
Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έφτασαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες.
Το ίδιο διάστημα στην Χίο έφτασαν 9.750 πρόσφυγες, ενώ σημειώνεται πως ενώ το νησί υποδεχόταν περίπου 300 πρόσφυγες την ημέρα κατά την αιχμή του καλοκαιριού, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το νησί βρέθηκε αντιμέτωπο με 2.000 αφίξεις την ημέρα.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων στη θάλασσα αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Παράλληλα χθες ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ, δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις και οι εντεινόμενες μάχες γύρω από το Χαλέπι στη Συρία προκάλεσαν μια “δυναμική εκτοπισμού”, με περίπου 30.000 εκτοπισμένους, αλλά δεν επέφεραν τόσο την προσφυγική έξοδο από την χώρα.
Τόνισε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας παρουσίασε πτώση από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα 6,3 εκατομμύρια, μια μείωση που μπορεί να αποδοθεί στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταμετρηθεί.
Επικρίνεται την κράτηση και την απόσπαση χρημάτων από πρόσφυγες στην Τσεχική Δημοκρατία
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ρά’αντ αλ-Χουσέιν κατηγόρησε τις αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι διαπράττουν συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτοντας υπό κράτηση πρόσφυγες για διάστημα έως και 90 ημερών και κάνοντάς τους σωματική έρευνα ώστε να βρουν χρήματα για να πληρώσουν οι ίδιοι για την κράτησή τους.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Τσεχίας που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες από το να εισέρχονται ή να παραμένουν στη χώρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης ανησυχία επειδή η πολιτική αυτή των συλλήψεων προσφύγων συνοδεύεται όλο και περισσότερο από ξενοφοβικές δημόσιες δηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και “ισλαμοφοβικές” δηλώσεις του προέδρου Μίλο Ζέμαν και μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών “Κατά της μετανάστευσης” που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους.
Ο Ζέμαν απέρριψε τις επικρίσεις και ο εκπρόσωπός του είπε: “Ο πρόεδρος έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Εμμένει στη θέση του και δεν θα την αλλάξει υπό πίεση από το εξωτερικό”.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNHCR, λέει πως η πλειονότητα εκείνων που κάνουν το ταξίδι προς βορράν, από την Τουρκία μέσω Ελλάδας, συχνά με την ελπίδα να φθάσουν στη Γερμανία, είναι πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες και δικαιούνται προστασίας και ασύλου.
Οι περισσότεροι είναι από τη Συρία και ο Ζέμαν έχει ισχυριστεί ότι θα επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο, θα λιθοβολούν μέχρι θανάτου τις γυναίκες που διαπράττουν μοιχεία και θα κόβουν τα χέρια όσων κλέβουν.
“Θα χάσουμε την ομορφιά των γυναικών γιατί θα είναι καλυμμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια με μπούρκες, μ’ ένα υφασμάτινο δίκτυ στο πρόσωπο”, δήλωσε ο Ζέμαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Οι απόψεις του Ζέμαν απηχούν εκείνες του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει δεσμευθεί να προασπίσει τις χριστιανικές αξίες μαχόμενος να ανακόψει τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική με εκείνη του 71χρονου προέδρου, αλλά είναι η μόνη που φυλακίζει πρόσφυγες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – συνήθως για 40 ημέρες και μερικές φορές για 90, είπε ο Ζέιντ.
“Το διεθνές δίκαιο είναι αρκετά σαφές πως η κράτηση μεταναστών πρέπει να είναι αυστηρά ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής”, τόνισε. Η κράτηση παιδιών “στη βάση και μόνο τού ότι είναι μετανάστες τα ίδια ή οι γονείς τους συνιστά παραβίαση, δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον τους και δεν δικαιολογείται”, πρόσθεσε.
Δικαστήρια έχουν αφήσει ελεύθερους ανθρώπους που προσέφυγαν εναντίον της κράτησής τους, όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν είναι σε θέση να τα ασκήσουν, εν μέρει γιατί τα κινητά τηλέφωνά τους κατάσχονται όταν συλλαμβάνονται, είπε ο Ζέιντ.
Όταν αφήνονται ελεύθεροι είναι συχνά χωρίς πόρους καθώς έχουν υποστεί σωματική έρευνα για χρήματα προκειμένου να πληρώσουν το ημερήσιο κόστος, ύψους 250 τσεχικών κορωνών, μιας κράτησης, συχνά υπό κακές συνθήκες.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, Sputnik, AΠΕ-ΜΠΕ, Γενεύη, Switzerland
http://mignatiou.com/2015/10/arithmos-rekor-48-000-prosfigon-eftasan-stin-ellada-se-diastima-pente-imeron/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)