Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ακόμη ένα «όπλο» για όσους αγαπούν τα γλυκά, αλλά όχι τις θερμίδες

461492463_d1-600x315.jpg Νέα «όπλα» αποκτούν οι καταναλωτές που δεν μπορούν να πουν «όχι» στη γλυκιά γεύση, αλλά θέλουν -ή επιβάλλεται- να μειώσουν τη ζάχαρη και τις θερμίδες. Η τεχνολογία τροφίμων κάνει, αυτή την περίοδο, ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι σήμερα, όσοι αγαπούν τη γλυκιά γεύση αλλά πρέπει να ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων, έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από τρόφιμα, ροφήματα και αναψυκτικά με γλυκαντικά που έχουν γλυκιά γεύση αλλά δεν δίνουν θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια. 

Structure linéaire du D-Psicose et du L-Psicose.Σύντομα, άλλο ένα συστατικό θα προστεθεί στον γλυκό κατάλογο, σύμφωνα με όσα παρουσίασαν επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής που γίνεται αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο. To νέο συστατικό ακούει στο όνομα «Allulose» (D-Psicose) και αποτελεί ένα νέο φυσικό γλυκαντικό. Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, οι τεχνολόγοι τροφίμων έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο αγώνα προκειμένου να εντοπίσουν την «αντι-ζάχαρη», δηλαδή το συστατικό με τα χαρακτηριστικά της ζάχαρης, χωρίς τις θερμίδες της.

Η Αllulose αποτελεί τον πιο πρόσφατο υποψήφιο. Πρόκειται για ένα νέο φυσικό σάκχαρο, το οποίο, από χημικής άποψης, είναι σχεδόν πανομοιότυπο ως δομή με την κοινή ζάχαρη. Έχει τον ίδιο χημικό τύπο όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, αλλά τα άτομα του υδρογόνου και του οξυγόνου είναι διατεταγμένα ελαφρώς διαφορετικά και αυτή η αλλαγή είναι η αιτία που δεν δίνει θερμίδες στο σώμα! Η Αllulose συναντάται σε μορφή σιροπιού, διαθέσιμου - επί του παρόντος - μόνο στη βιομηχανία τροφίμων στην Αμερική. Ήδη στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση της Allulose στην παρασκευή τροφίμων και πλέον αναμένουμε τα αντίστοιχα βήματα στην Ευρώπη, σε 3 ως 5 χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής.
Μεγαλύτερη γκάμα
Με την προσθήκη της Αllulose στην γκάμα των διαθέσιμων γλυκαντικών οι καταναλωτές θα έχουν πλέον ακόμα περισσότερες επιλογές. Ήδη τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, προσφέρουν εναλλακτική διέξοδο σε όσους επιζητούν τη γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, ή σε άτομα με διαβήτη που πρέπει να περιορίσουν τη ζάχαρη, μιας και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Βρισκόμαστε λοιπόν ένα βήμα πιο κοντά σε άλλη μια εναλλακτική επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τροφίμων και ροφημάτων με γλυκιά γεύση και λιγότερες θερμίδες, νέους συμμάχους για ένα πιο υγιές βάρος. 
(Γιάννης Γεωργίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)