Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟ... ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗ SIEMENS ΣΤΟ ΣΤΕ

Ενιαίο μέτωπο από το... Δημόσιο και τη Siemens στο ΣτΕΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ... ΕΚΛΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ 2012

Στο πλευρό της Siemens τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο στη χθεσινή εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας συμβιβασμού με τη Siemens που είχε καταθέσει από το 2012 η ΜΚΟ Έλληνες Φορολογούμενοι.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Με καθυστέρηση... δύο ετών πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, (24/03/2015) η εκδίκαση της υπόθεσης και το Ελληνικό Δημόσιο μετά από τέσσερις αναβολές, τελικά παρέστη στη δίκη, υποστηρίζοντας με τις προτάσεις τη συμφωνία συμβιβασμού του 2012 με τη Siemens, με την οποία εξάλλου
εμφανίστηκε με κοινές προτάσεις μπροστά στο ακροατήριο.
Ειδικότερα, οι προτάσεις του Δημοσίου υποστήριξαν όπως και οι προτάσεις της Siemens, ότι το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε συμβάσεις όπως αυτή, ότι οι αιτούντες δεν θεμελιώνουν άμεσο έννομο συμφέρον και ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται ως ζημιά σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής είναι απλή αναφορά και όχι αποδεδειγμένη εκτίμηση.
Επίσης το Δημόσιο περιέγραψε την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της Siemens αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση του 4ου χρόνου της συμφωνίας θα έχει αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προέβλεπε αυτή. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή εισπρακτικών απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ, η παροχή 90 εκατ. ευρώ σε πέντε έτη για υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων του δημοσίου και η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών.
Από την άλλη πλευρά η ΜΚΟ «Έλληνες Φορολογούμενοι», ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας, ενάντια στην γερμανική εταιρεία και ενάντια στη διαφθορά.
Όπως σημειώνουν, στην αίτηση ακύρωσης, «η διεκδίκηση και είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τη SIEMENS επιβάλλεται από αποχρώντα λόγο όχι απλώς δημοσίου αλλά εθνικού συμφέροντος. Όπως έχει κρίνει και η πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου Σας (ΣτΕ 1620/2011, Ολ 668/2012, Ολ 1972/2012): «Τέτοιο λόγο (δημοσίου συμφέροντος) δεν αποτελεί το απλό ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, αποτελεί, όμως, η διασφάλιση "της δημοσιονομικής ισορροπίας του Κράτους". Μάλιστα όταν η δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού Κράτους, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη σοβαρότατα κλονισθεί. Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι τεράστια, ανερχόμενα σε πρωτοφανή, στην ιστορία των δημόσιων οικονομικών της Χώρας, επίπεδα».
Οι Έλληνες Φορολογούμενοι επισημαίνουν τη σημασία του ζητήματος τόσο σε επίπεδο οικονομικό (η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια από τη Siemens, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Βουλής, τόσο μέσω ελληνικών, όσο και μέσω αμερικανικών δικαστηρίων), όσο και σε επίπεδο εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και σε ένα ακόμη πεδίο: αυτό της αξιοπιστίας και της διαύγειας του πολιτικού συστήματος.
Η υπόθεση
Η υπόθεση αφορά στη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να γίνει γνωστή στα μέσα Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)