Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Το καθισιό σκοτώνει πιο πολλούς Ευρωπαίους από την παχυσαρκία

Ευθεία συσχέτιση καθιστικής ζωής και πρόωρων θανάτων βλέπει νέα μελέτη

Να σηκωθούν από τον καναπέ και να ...πάρουν τους δρόμους, προκειμένου να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, προτρέπει τους πολίτες νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων να αποφευχθεί μόνο με την απλή προσθήκη 20 λεπτών ζωηρού περπατήματος στην καθημερινότητά μας.  
Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώνουν ότι η απουσία αυτής της καθημερινής συνήθειας ευθύνεται για διπλάσιο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη σε σχέση με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που προκαλεί η ίδια η παχυσαρκία. 
Για του λόγου το αληθές, η μελέτη, που διενεργήθηκε σε βάθος 12ετίας, σε συνολικό δείγμα 334.000 Ευρωπαίων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ περίπου 676.000 θάνατοι -σε ετήσια βάση- οφείλονται στην καθιστική ζωή, μόλις οι μισοί σχετίζονται κάθε χρόνο (337.000 θάνατοι) με το υπερβολικό βάρος.

Απουσία άσκησης 
Για τις ανάγκες της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης και το βάρος των συμμετεχόντων, καταγράφοντας, παράλληλα, τον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της 12ετίας. Στόχος ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο η καθιστική ζωή ή η παχυσαρκία επιβαρύνουν περισσότερο την ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε πρόωρους θανάτους.  
Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απουσία σωματικής άσκησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων, καθώς ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών ή ασθενειών όπως ο καρκίνος. Αυτό ακριβώς το εύρημα υπογραμμίζει, με δηλώσεις του, ο ο καθηγητής Ulf Ekelund, ένας εκ των ερευνητών, σημειώνοντας ότι η ακινησία και η έλλειψη σωματικής άσκησης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στο ενδεχόμενοι πρόωρου θανάτου είτε πρόκειται για άτομα φυσιολογικού βάρους είτε για υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Γιαννης Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)