Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επείγεται ο απεγκλωβισμός της χώρας από το φαύλο κύκλο της ύφεσης

Η κρΙση που διέρχεται η εθνική μας οικονομία μετά το 2008, είναι παρατεταμένη, επίμονη και η σφοδρότητά της δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Σε συνθήκες διαιώνισης της ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος, τα κρατικά έσοδα ολοένα και περισσότερο μειώνονται, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε υψηλά επίπεδα και την αναπόφευκτη συνεχή ανοδική τάση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.



Η ταχεία άνοδος του δημοσίου χρέους, σε καθεστώς διαρκούς αποτελμάτωσης του οικονομικού μας συστήματος, συνιστά πρωτοφανές δυσεπίλυτο πρόβλημα, όχι μόνο στην οικονομική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, αλλά και στην ιστορική διαδρομή των κρατών που συνθέτουν την παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνοντας
υπόψη ότι το 2008 το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μειώθηκε -0,4%, προκύπτει ότι το 2015 αποτελεί την όγδοη συνεχή χρονιά καθίζησης της ελληνικής οικονομίας. Κάτω υπό αυτές τις δυσμενέστατες αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες, όπου το δημόσιο χρέος καλπάζει με αλματώδεις ανοδικούς διασκελισμούς, οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες χρηματιστηριακά είναι πλήρως απαξιωμένες, τα νοικοκυριά οφείλουν στις τράπεζες και την εφορία τουλάχιστον 80 δις ευρώ (€) και τα φέσια των επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορίες και κοινωνικοασφαλιστικούς φορείς προσεγγίζουν τα 120 δις € κράτος, αντιλαμβάνεστε ότι ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας είναι διαλυμένος και το μέλλον της πατρίδας τελείως αβέβαιο. Παρατηρήσεις: Οι τραπεζικές καταθέσεις περιλαμβάνουν τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τραπεζικές χορηγήσεις αφορούν τη χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, δηλαδή νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.


Σε όλες τις χώρες του κόσμου, κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής διαδικασίας συντελούνται ταυτόχρονα τρία οικονομικά φαινόμενα, και πιο συγκεκριμένα, η συνεχής ανοδική τάση του ΑΕΠ, των ιδιωτικών τραπεζικών καταθέσεων και των χορηγούμενων τραπεζικών δανείων. Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα του κειμένου, είναι αποκαλυπτικά ως προς το δράμα που μετά το 2008 βιώνει η οικονομία του τόπου. Δύο είναι οι καίριες διαπιστώσεις που συνάγονται από τα στοιχεία του πίνακα: 1) Την περίοδο 2000-2008, που ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας ήταν 4% κάθε χρόνο, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σημείωσε μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση 6,9%. Κατά την περίοδο αυτή, που η εθνική μας οικονομία αναπτυσσόταν με αξιόλογους ρυθμούς, οι τραπεζικές ιδιωτικές καταθέσεις από 90,7 αυξήθηκαν σε 227,3 δις € και οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων από 59,3 ανήλθαν σε 249,7 δις €. Δηλαδή, την περίοδο 2000-2008, σε συνθήκες αισθητής ανάπτυξης της οικονομίας, τόσο οι τραπεζικοί αποταμιευτικοί καταθετικοί πόροι, όσο και οι χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εμφάνιζαν σημαντική ανοδική πορεία. 2) Την περίοδο 2008-2014, δηλαδή την  περίοδο των ισχνών αγελάδων, που οι μέσοι ετήσιοι αναπτυξιακοί ρυθμοί ήταν αρνητικοί, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μειωνόταν κατά -4,9% κάθε χρόνο. Με δεδομένη τη συνεχή ύφεση του οικονομικού μας συστήματος, παρατηρούμε ότι την περίοδο 2009-2014, οι τραπεζικές ιδιωτικές καταθέσεις από 237,5 συρρικνώθηκαν σε 160,3 δις € και οι τραπεζικές χορηγήσεις δανείων από 249,7 έπεσαν σε 212 δις €. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι τον Μάρτιο του 2015, οι τραπεζικές ιδιωτικές καταθέσεις εκτιμώνται μόλις σε 138,5 δις €, πιστοποιώντας τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.   Οι ανωτέρω στατιστικές παρατηρήσεις, καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία πλήττεται από έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, πρωτόγνωρο στην οικονομική ιστορία της χώρας. Δηλαδή, η συνεχής πτωτική πορεία του ΑΕΠ επιφέρει τη διαρκή συρρίκνωση αμφότερων των τραπεζικών καταθέσεων και των χορηγήσεων δανείων, και από την άλλη, η παρατεταμένη ελάττωση των τραπεζικών καταθέσεων και των χορηγήσεων δανείων, προκαλεί τη διαιώνιση της ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος. Μιλάμε για φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης ή για ανατροφοδότηση του υφεσιακού φαινομένου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επινοήσει την αποδοτικότερη φαρμακευτική αγωγή για την ανάπτυξη της οικονομίας. Διαφορετικά, δεν θα δημιουργηθούν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το θανατηφόρο φαύλο κύκλο που μόλις περιγράψαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)