Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Γιατί φοβούνται οι Γερμανοί τις αποζημιώσεις…

Γιατί φοβούνται οι Γερμανοί τις αποζημιώσεις…Στις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά και στο προηγούμενο που μπορεί να δημιουργήσει μια θετική απόφαση, αναφέρεται ανταπόκριση του Matthew Schofield από το Βερολίνο στη LOS ANGELES TIMES με τίτλο «How World War II figures in a new fight over Greek debt».

Με αφορμή τη συμβολική κίνηση δύο Γερμανών που κατέβαλαν το ποσό των 875 ευρώ στον δήμαρχο του Ναυπλίου, ως εξόφληση της προσωπικής τους οφειλής από το δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο αρθρογράφος παρουσιάζει τις ελληνικές διεκδικήσεις, και τις συνέπειες για άλλες χώρες που θα μπορούσαν να εγείρουν παρόμοια αιτήματα.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η πράξη των δύο Γερμανών διαφέρει από την γενική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης, της οποίας το 80% δεν θέλει να δώσει η Γερμανία άλλα χρήματα προς την Ελλάδα, ενώ το 50% επιθυμεί την
έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η στάση τους ωστόσο αυτή προσκρούει στον ισχυρισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι η Γερμανία οφείλει προς την Ελλάδα και όχι το αντίστροφο.
Παρά την αντίδραση Γερμανών πολιτικών στις ελληνικές διεκδικήσεις, υπάρχουν και υποστηρικτές των ελληνικών απόψεων στη Γερμανία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο συνταξιούχος καθηγητής νομικής, Norman Paech, που αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία στις πολεμικές επανορθώσεις, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία θεωρεί θεμιτές τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του «Οι ελληνικές διεκδικήσεις σχετικά με το δάνειο και τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας είναι νομιμοποιημένες από πολιτική, νομική και κυρίως ηθική οπτική» προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι αρνούνται αυτήν την υποχρέωση για τον απλό λόγο ότι θα υπάρξουν και άλλες διεκδικήσεις. Σημείωσε επίσης ότι το νομικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 πάγωσε επισήμως όλες τις διεκδικήσεις κατά της Γερμανίας έως ότου επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνευτική συνθήκη. Η συνθήκη του 1990 που ένωσε τις δύο Γερμανίες αποτελεί την τελική συνθήκη ειρήνευσης αλλά είχε υπογραφεί μόνο από τις δύο Γερμανίες, τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις από άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, παραμένουν ενεργές, ενώ υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των Γερμανών πολιτικών. Πώς μπορούν λοιπόν οι Γερμανοί να ζητούν το οτιδήποτε από μια χώρα που είχαν καταλάβει και λεηλατήσει μόλις πριν από 70 χρόνια; Διερωτάται ο αρθρογράφος.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί πόσα ακριβώς χρήματα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες μαθητές μαθαίνουν ότι οι Γερμανοί οφείλουν στην Ελλάδα 320 δις δολάρια, όσα σχεδόν και το ελληνικό χρέος στην παρούσα κρίση.

Το πιο συγκεκριμένο ποσό αφορά στο άτοκο δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία του 1942, το οποίο οι Γερμανοί προσδιορίζουν με τις σημερινές αξίες στα 10 δις ευρώ. Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Norman Paech υπάρχουν και οι πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Διστόμου όπου ελληνικό δικαστήριο έχει ζητήσει αποζημίωση 40 εκ. ευρώ από τη Γερμανία.

«Υπάρχουν πάνω από 1.000 χωριά και πόλεις που λεηλατήθηκαν και κάηκαν, 1 εκ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ 300.000 πέθαναν από την πείνα κατά την διάρκεια της κατοχής, μόνο στην Ελλάδα» έγραψε πρόσφατα ο Norman Paech σε γερμανική εφημερίδα.

http://www.latimes.com/nation/sns-tns-bc-germany-greece-debt-20150319-story.html
mignatiou.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)