Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Έρευνα αγοράς τιμών στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής / χονδρικής (Νοέμβριος 2013).


Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1(To άρθρο αποτελείται από 4 Σελίδες)

Το ελαιόλαδο, ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Η παράδοση της χώρας μας στο υγρό χρυσάφι κατά τον διαχρονικό Όμηρο ή το καλύτερο φάρμακο κατά τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, χάνεται βαθειά μέσα στον χρόνο.


Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου (150 περίπου εκατομμύρια ελαιόδεντρα), αλλά την πρώτη  στην ποιότητα – το 80% της ελληνικής παραγωγής ανήκει στην κορυφαία ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου (δηλαδή οξύτητας μέχρι 0,8%).

Οι παραδοσιακές όμως αυτές «επιδόσεις» δεν φαίνεται πως θα κρατήσουν για πολύ ακόμα: Νέες χώρες εισέρχονται στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου με πολύ καλές προϋποθέσεις προσφοράς ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας: H Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αυστραλία, η Χιλή, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική μετατρέπουν σε παγκόσμια την μέχρι σήμερα «Μεσογειακή» ζώνη παραγωγής ελαιόλαδου. Επί πλέον, η τεράστια αγορά της Κίνας έχει αρχίσει να γνωρίζει καλύτερα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και να δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση που ικανοποιείται όχι μόνο με εισαγωγές αλλά και με προσπάθειες μικρής, «τοπικής παραγωγής» το 85% της οποίας συγκεντρώνεται στην περιοχή Wudu, της επαρχίας Gansu.


Σύμφωνα πάντως με «Έρευνα Αγοράς για το Ελαιόλαδο και τις Ελιές στη Λ.Δ. Κίνας» που έγινε τον Φεβρουάριο 2011 από τον  Γραμματέα ΟΕΥ Γ’ Δημήτρη Θωμόπουλο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ελλάδας στο Πεκίνο, σε επίπεδο γενικότερης αγροτικής πολιτικής της Κίνας έχει δοθεί, προς το παρόν, υψηλή προτεραιότητα στην ανάπτυξη καλλιεργειών με στόχο την αυτάρκεια των διατροφικών πόρων, ενώ δεν ενισχύεται ανάλογα η καλλιέργειά του ελαιόλαδου που θεωρείται ακόμα «πολυτελές» βρώσιμο έλαιο.

Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ», η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου (2013/2014) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα 150.000 έως 160.000 τόνων, σημαντικά μειωμένη έναντι των 280.000 τόνων της περσινής χρονιάς (2012/2013).


Παρά την πολύ σημαντική αυτή μείωση της φετινής παραγωγής οι τιμές ελαιοπαραγωγού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περσινές τιμές!

Το «οξύμωρο» αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στις διεθνείς, χρηματιστηριακές τιμές του ελαιόλαδου: Την χρονιά 2012/2013 η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, έζησε μια καταστροφική χρονιά με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές να αυξηθούν σημαντικά – φυσικά και στην χώρα μας. Έτσι οι τιμές ελαιοπαραγωγού αυξήθηκαν πέρσι και στην Ελλάδα, παρά την αυξημένη εγχώρια παραγωγή σε σχέση με την μέση παραγωγή κάθε χρονιάς (250.000 τόνοι χωρίς τα πυρηνέλαια).

Φέτος (2013/2014) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η Ελληνική παραγωγή είναι πολύ μειωμένη αλλά οι διεθνείς τιμές ελαιολάδου πέφτουν λόγω της υπερπαραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία που εκτιμάται σε 1.600.000 τόνους!

.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 2

.

Ποια είναι όμως η επίπτωση όλων αυτών στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή; Οι αυξημένες τιμές της αυξημένης παραγωγής του 2012/2013 βγήκαν στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας μέσα στο 2013, χωρίς όμως να λείπουν κάποιες σημαντικές προσφορές, με μειωμένες τιμές, από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Από τον καλοκαίρι που έγινε ορατή η μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, οι προσφορές στα ράφια των αλυσίδων λιανικής σταδιακά εξαφανίστηκαν. Σήμερα, στην Ελληνική αγορά εφαρμόζονται πλήρως οι αυξημένες τιμές της παραγωγής του 2012/2013 και σε έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε (Νοέμβριος 2013) στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας  (αναφέρονται στο άρθρο μας 9ης Οκτωβρίου 2013 Τop-10 αλυσίδες λιανικής / χονδρικής το 2012: Μάχη με την ύφεση και ένταση του ανταγωνισμού για την συγκράτηση μεριδίων) διαπιστώσαμε ενδιαφέρουσες διαφορές τιμών τις οποίες καταγράψαμε για την ενημέρωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών – αναγνωστών μας. Πάντως, η διεθνής πτώση των τιμών ελαιολάδου αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά και τις τιμές πώλησης Ελληνικού ελαιολάδου από τις αρχές του 2014.

Η έρευνα αγοράς τιμών που πραγματοποιήσαμε (Νοέμβριος 2013), αφορούσε κυρίως την ποιοτικά καλύτερη κατηγορία ελαιολάδου που αποτελεί το 80% της Ελληνικής παραγωγής, δηλαδή το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο το οποίο παράγεται απευθείας από ελιές και µόνο µε µηχανικές µεθόδους, βαθμολογείται με τουλάχιστον 6,5 βαθμούς (άριστα το 9) σε άρωμα και γεύση και η οξύτητά του είναι ίση ή μικρότερη του 0,8%. Η κατηγορία αυτή ελαιολάδου είναι κατά τεκμήριο, η ακριβότερη στα ράφια των αλυσίδων λιανικής.

Η αμέσως επόμενη ποιοτικά κατηγορία ελαιολάδου, σύμφωνα με το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  είναι εκείνη του Παρθένου Ελαιόλαδου το οποίο παράγεται απευθείας από ελιές και µόνο µε µηχανικές µεθόδους, βαθμολογείται με τουλάχιστον 5,5 βαθμούς (άριστα το 9) σε άρωμα και γεύση και η οξύτητά του είναι ίση ή μικρότερη του 2%.

Τέλος, η τρίτη και τελευταία κατηγορία ελαιολάδου είναι  το  Ελαιόλαδο το Aποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα. Η κατηγορία αυτή του ελαιολάδου αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένων ελαιολάδων, η οξύτητα του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν λεπτομέρειες για τον τρόπο  µε τον οποίο παράχθηκε ένα ελαιόλαδο ή τον τόπο στον οποίο παράχθηκε, αλλά δεν παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα οργανοληπτικά ή χηµικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που περιέχει κάθε φιάλη.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις τιμές ελαιολάδου που υπάρχουν στα ράφια των αλυσίδων λιανικής σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ώστε η σύγκριση των τιμών να είναι χρήσιμη για τον μέσο καταναλωτή*:

.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3

(1)   ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στα ράφια της «Μαρινόπουλος» κυριαρχούν αφ΄ ενός μεν η «ιδιωτική ετικέτα» της αλυσίδας, αφ΄ ετέρου δε οι δύο πολυεθνικές (ΕΛΑΙΣ/ Unilever και ΜΙΝΕΡΒΑ), με πενιχρή παρουσία άλλων ελαιολάδων. Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός / Συσκευαστής
1 λιτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιαν Τιμή
Λιαν Τιμή
Λιαν Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα Carrefour
3,98
7,36
-
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GEA – ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ
6,78


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Νήσος ΠΟΠ Πεζά

28,06
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,99
9,55
19,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό,Ορεινές
5,72
10,90
19,99
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ  Χωριό,Κορονέικη
5,34
10,00
19,85
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,27
10,32
21,89
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
4,87
11,20
23,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό
5,60
11,20
23,90
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΕΛΑΙΣ
4,10



Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.


Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4

(2)   ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η αλυσίδα «ΑΒ Βασιλόπουλος», πέρα από τα προϊόντα των πολυεθνικών ΕΛΑΙΣ (Unilever) και ΜΙΝΕΡΒΑ, διαθέτει και μια αξιόλογη ποικιλία ελαιολάδων της κατηγορίας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  από περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, όπως π.χ. το Terra Creta (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Κολυμβάρι Κρήτης), το ΧΕΝΙΑ που είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της αλυσίδας Γεράσιμος Βασιλόπουλος, κ.α. Φυσικά, η αλυσίδα διαθέτει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  σε πολλές και διαφορετικές «ιδιωτικές ετικέτες» καθώς και «ιδιωτική ετικέτα» Βιολογικού ελαιόλαδου. Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός / Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λ. Τιμή
Λ. Τιμή
Λ. Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα ΑΒ
4,75
8,85
18,43
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. ετικέτα «Ελληνική Γή» Κορωνέικη
5,78


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. ετικέτα «Ελληνική Γή» Αθηνολιά
5,60


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. ετικέτα «Ελληνική Γή» Καλαμάτα
5,49


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. ετικέτα «Ελληνική Γή» Λασίθι
5,49


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒ Κολυμβάρι ΠΟΠ Χανίων
5,49


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒ ΒΙΟ
6,93


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒ ΠΟΠ Καλαμάτα
5,49


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΧΕΝΙΑ
5,93

27,60
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Terra Creta ΠΟΠ Κολυμβάρι
6,98


Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,80

19,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,34
10,00
19,90
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,18
10,32
19,80
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,60

23,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό


Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΕΛΑΙΣ
4,10



Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

 .

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3

(3)   LIDL HELLAS

 Η Γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα καταστημάτων Lidl διαθέτει στην χώρα μας –και όχι μόνο, δύο σήματα «ιδιωτικής ετικέτας» Ελληνικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου με τα σήματα «Χρυσαφένιο» και «Αρχαϊκά» (ΠΟΠ Χανιά). Παράλληλα, διαθέτει στα ράφια της και ένα περιορισμένο αριθμό προϊόντων των δύο πολυεθνικών που βρίσκονται παντού (ΕΛΑΙΣ – Unilever και ΜΙΝΕΡΒΑ). Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

LIDL HELLAS
Παραγωγός / Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα – ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΟ
7.09
17,49
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα- ΑΡΧΑΙΚΑ ΠΟΠ Χανιά
4,39
8,49
18,99
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,79


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό,Ορεινές


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη

19,89
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό

 18,59
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,55


Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

 .

 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4

(4)   ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Στην αλυσίδα καταστημάτων «Σκλαβενίτης» πέρα από πρόγραμμα των πολυεθνικών ΕΛΑΙΣ (Unilever) και ΜΙΝΕΡΒΑ υπάρχει (ιδίως στα μεγαλύτερα καταστήματα) μια αξιόλογη ποικιλία ελαιολάδων της κατηγορίας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή από Προστατευόμενη Γεωγραφική Περιοχή και φυσικά, η σειρά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας με το σήμα «ΜΑΡΑΤΑ» σε τρείς διαφορετικές συσκευασίες. Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Παραγωγός / Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα ΜΑΡΑΤΑ
5,20
9,20
22,3
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΛΑΝΤΖΙΜΑΣ
5,40
9,70

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
4,52
8,90
21,45
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΔΩΡΙΚΟ ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
5,10


Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,80
9,25
19,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό,Ορεινές


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,34
10,00
19,90
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,18
9,12
19,9
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,6

23,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό
11,2


  Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

 .

 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3

(5)   ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Όμιλος «Βερόπουλου» διαθέτει στα εντός και εκτός Ελλάδος καταστήματα του «ιδιωτικές ετικέτες» Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου και Βιολογικού ελαιόλαδου, μια ποικιλία άλλων ελαιόλαδων και φυσικά, τα προϊόντα των εταιριών ΕΛΑΙΣ / Unilever και ΜΙΝΕΡΒΑ. Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός/Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα (SPAR)
4,89
8,90
 -

Ιδιωτική ετικέτα ΒΙΟ
7,86


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΛΥΡΑΚΗΣ
4,85


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κρητικό χωριό
4,99
9,55

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΕΠΟΣ 
5,12


Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,63
9,60
19,44
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό, Ορεινές
 5,77
11,5
19,95
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,75
11,5
23,13
 Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΕΛΑΙΣ  
7,98
14,98
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,25
9,25
19,8
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,60
 11,40
24,95
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό
5,60
11,51
23,93

Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.


Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4

(6)   ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Η αλυσίδα καταστημάτων «Μασούτης» που επικεντρώνεται κυρίως στον χώρο της Βόρειας Ελλάδος, διατηρεί μια πλούσια ποικιλία ελαιολάδων, μαζί με την «ιδιωτική ετικέτα» της αλυσίδας (Mr. Grand). Οι τιμές λιανικής πώλησης που καταγράφηκαν δειγματοληπτικά κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, έχουν ως εξής:

ΜΑΣΟΥΤΗΣ
Παραγωγός / Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα – Mr Grand
4,59
8,99
19,29
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΕΛΑΙΩΝΙΟΝ* ΠΟΠ Καλαμάτας
6,62

26,44
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο NISSA (Μυτιλήνη) 
5,63

24,84
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Νήσος (ΠΟΠ Ηράκλειο Κρήτη)
 5,91


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Kreenes
5,66

25,70
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,98

19,25
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό,Ορεινές
 5,64

23,13
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,64

23,13
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,50

21,95

*Πολυβραβευμένο ελαιόλαδο της AGROVIM – Πίνακας: Υ.Κυρ., Νοέμβριος 2013

.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3

(7)   MY MARKET (ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ)

Ο Όμιλος Παντελιάδη από τα 100 καταστήματα  που λειτουργούσε στις 31/12/2012, τα 55 ήταν καταστήματα λιανικής με το σήμα My Market και τα 45 καταστήματα χονδρικής που απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες με το σήμα ΜΕΤΡΟ Cash & Carry. Οι τιμές πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, τόσο για καταναλωτές λιανικής όσο και για επαγγελματίες, έχουν ως εξής:



MY MARKET    (Λιανική)
Παραγωγός/Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα ALTA
4,92
9,20
19,60
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. Ετ. Εκλεκτές Γεύσεις
4,99


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΔΩΡΙΚΟ ΕΑΣ Λακωνίας
4,77


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΕΠΟΣ
5,09

21,86
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΛΑΝΤΖΙΜΑΣ
4,95*
9,70
21,82
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Χ Ε Ν Ι Α
4,80
9,39
19,90
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,80
9,25
19,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό, Ορεινές

25,03
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,34
10,60
19,90
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,18

19,90

*Σε γυάλινη φιάλη 1 λιτ 5,37 – Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

Στην αλυσίδα καταστημάτων ΜΕΤΡΟ του Ομίλου Παντελιάδη, από την οποία μπορούν να αγοράσουν προϊόντα μόνο επαγγελματίες (όχι τελικοί καταναλωτές) οι  τιμές πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε έχουν ως εξής:



Μ Ε Τ Ρ Ο Cash & Carry  (Χονδρική – οι τιμές με ΦΠΑ)
Παραγωγός/Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτική ετικέτα ALTA
3,71
8,81
19,10
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. Ετ. Εκλεκτές Γεύσεις
4,72


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΕΠΟΣ
4,79

20,87
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΛΑΝΤΖΙΜΑΣ
4,69
9,18
20,92
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Χ Ε Ν Ι Α
4,45

19,65
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,61
9,21
19,87
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Ορεινές
5,82

23,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,31
10,40
19,87
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,04

19,76
Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

 .

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4

(8)  ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Στο 70% (τουλάχιστον) των ραφιών της αλυσίδας καταστημάτων «Γαλαξίας» (οι εργαζόμενοι σε αυτήν είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της αλυσίδας), κυριαρχούν οι πολυεθνικές ΕΛΑΙΣ / Unilever και ΜΙΝΕΡΒΑ. Οι  τιμές πώλησης που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε έχουν ως εξής:

ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Παραγωγός/Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδιωτ. ετικέτα «Γαλαξίας»
4,20
8,38
20,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΕΡΜΗΣ
5,07

24,25
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΒΙΟ ΠΟΠ Κρανιδίου
8,79


Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
5,68
11,3
21,90
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ -Χωριό, Ορεινές
5,88
11,39
22,95
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
6,38
11,39
25,98
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,18
10,26
19,79
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,88
11,57
23,98
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό
5,88
11,57
24,82
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΕΛΑΙΣ
4,10
7,98


Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.


Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3

(9) MAKRO Cash & Carry

Από την Γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα καταστημάτων MAKRO Cash & Carry μπορούν να αγοράσουν εμπορεύματα μόνο επαγγελματίες με κάρτα πρόσβασης (όχι τελικοί καταναλωτές). Η πλούσια ποικιλία «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου» που περιλαμβάνει στα ράφια της η αλυσίδα, διατίθενται με τις παρακάτω τιμές πώλησης σε επαγγελματίες, όπως καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε:



Μ Α Κ R Ο  Cash & Carry  (Χονδρική – οι τιμές με ΦΠΑ)
Παραγωγός/Συσκευαστής
1 λίτρο
2 λίτρα
5 λίτρα


Λιανική Τιμή
Λιανική
Τιμή
Λιανική Τιμή
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ιδ. ετικέτα Fine Food
 3,79
6,57
-

Ιδ. ετικέτα Horeca

 18,18
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  Ιδ. ετικέτα SPARTA

19,78

 ΙΩΝΙΑ
 4,50

20,63
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  Ανανίας

19,77
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  Χ Ε Ν Ι Α
 4,73

16,49

 Κτήμα ΚΟΡΡΕ

 21,06
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  ΣΗΤΕΙΑ ΠΟΠ Σητεία
 5,66



 ΑΓΡΟΤΙΚΗ

20,55
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ – Κλασικό
4,85
9,83
18,67
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Ορεινές
5,41
10,60
22,63
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ – Χωριό, Κορονέικη
5,30
10,40
19,49
Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ – Κλασικό
5,06
 7,84
19,79
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ – Παραδοσιακό
5,46
10,77
 23,72
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ- Απαλό
5,46
10,77
23,66
Πίνακας: Λ. Κουμάκης, Νοέμβριος 2013.

 .

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4

 (10)   ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η δέκατη στον κατάλογο των Top-10 αλυσίδα καταστημάτων της χώρας μας (Αρβανιτίδης), κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας (Νοέμβριος 2013), βρέθηκε με πενιχρό πρόγραμμα προϊόντων Ελαιολάδου της κατηγορίας «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» (ΑΒΕΑ, 5 λίτρα, Λιανική τιμή 19,80 Ευρώ) – διαθέτει όμως ορισμένα ελαιόλαδα των κατηγοριών «Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Ελαιόλαδο – Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα» (Λιόφυτο, ΕΛΟΜΑΣ, Μινέρβα, Άλτις). Οι προβληματισμοί της αλυσίδας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των μαχητικών αντιδράσεων «σκληροπυρηνικών» συνδικαλιστών, φαίνεται πως έχει επίπτωση και στην παρουσία κάποιων προϊόντων στα ράφια της. Ευχόμαστε η αλυσίδα να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατό τα όποια προβλήματα της, για το καλό των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτήν αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 5..

.

Συμπέρασμα: Η έρευνα αγοράς των τιμών «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου» στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής / χονδρικής της χώρας μας που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013, οδηγεί σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

(1)   Δύο πολυεθνικές (ΕΛΑΙΣ / Unilever, ΜΙΝΕΡΒΑ) κυριαρχούν στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής / χονδρικής της χώρας μας καταλαμβάνοντας εξαιρετικά προνομιακούς χώρους και πολύ σημαντικό μέρος των ραφιών τους.

(2)   Τα πιο βασικά προϊόντα των δύο πολυεθνικών (Άλτις κλασικό, Μινέρβα κλασικό και ΕΛΑΙΣ) δεν ανήκουν στην κατηγορία «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου» αλλά στην κατηγορία  «Ελαιόλαδο – Αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα». Παρ΄ όλα αυτά, πωλούνται ακριβότερα από σχεδόν όλα τα «Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα» των αλυσίδων λιανικής / χονδρικής με ιδιωτική ετικέτα!

(3)   Τα φθηνότερα προϊόντα της κατηγορίας «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» που εντοπίστηκαν στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας (Νοέμβριος 2013) ήταν τα εξής:

Συσκευασία 1 λίτρου «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» : Λιανική Τιμή 3,98 Ευρώ, ιδιωτική ετικέτα «Carrefour» της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Συσκευασία 2 λίτρων «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» : Δύο προϊόντα βρίσκονται πολύ κοντά στην λιανική τιμή πώλησης : 7,09 Ευρώ η ιδιωτική ετικέτα «Χρυσαφένιο» της αλυσίδας Lidl και 7,39 η ιδιωτική ετικέτα «Carrefour» της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Συσκευασία 5 λίτρων «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» : Λιανική Τιμή 17,49 Ευρώ, ιδιωτική ετικέτα «Χρυσαφένιο» της αλυσίδας Lidl.

(4)     Στις αντίστοιχες τιμές χονδρικής πώλησης (μόνο για επαγγελματίες) οι τιμές της MAKRO Cash & Carry βρέθηκαν πιο χαμηλές και στις 3 συσκευασίες (1 λίτρο, 2 λίτρα, 5 λίτρα) Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου.

(5)   Για όσους θα ήθελαν να δαπανήσουν λίγο παραπάνω χρήματα για ένα καταπληκτικού ποιοτικού επιπέδου «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», υπάρχουν επιλογές πολυβραβευμένων ελαιόλαδων (όπως π.χ. το «Ελαιώνιον») ή ελαιόλαδων που εξάγουν το συντριπτικό ποσοστό της παραγωγής τους σε δεκάδες δύσκολες αγορές του εξωτερικού (όπως π.χ. το «Terra Creta» ή το «Σητεία»).

Ας μάθουμε σαν καταναλωτές να «διαβάζουμε» τις ενδείξεις των προϊόντων που αγοράζουμε. Ας εκτιμήσουμε περισσότερο ένα ελαιόλαδο που φέρει στην ετικέτα τις ενδείξεις «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» ή «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)» τις οποίες θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για 28 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος από το έτος 1992!

Μην αγοράζετε λοιπόν μόνο τα ελαιόλαδα που βρίσκετε μπροστά στα μάτια σας! Όχι μόνο γιατί εσείς πληρώνετε (μέσα στην τιμή τους) το προνομιακό σημείο που τα βρίσκετε, αλλά και γιατί υπάρχουν, ανάλογα με το τι ψάχνετε, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα της πατρίδας μας που αξίζουν την προσοχή σας!



*Οι τιμές που καταγράψαμε ενδέχεται να διαφέρουν σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας λόγω αυξημένων μεταφορικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)