«Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, καταφέραμε να παρακολουθείται στενά το θέμα των μη υπηκόων των κρατών της Βαλτικής. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να πείσουμε πάνω από το ήμισυ της συνέλευσης να ψηφίσει με τρόπο ευνοϊκό για μας», ανέφερε ο βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου, Ρόμπερτ Σλέγκελ. Αυτό ήταν το σχόλιό του για τη συνεδρίαση της φθινοπωρινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το θέμα αφορά άμεσα τη Ρωσία, δεδομένου ότι στις χώρες της Βαλτικής ζούν πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις. Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, η Ευρώπη μονίμως θέτει στο στόχαστρο των επικρίσεων τη Μόσχα.



Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Από ρωσικής πλευράς μίλησε ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος επέκρινε την πρακτική «της στενής παρακολούθησης μεμονωμένων χωρών», μεταξύ αυτών και της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτόν, η PACE προβαίνει σε διακρίσεις απέναντι σε αρκετές χώρες. 
Ορισμένοι παρατηρητές ισχυρίζονται πως αυτή τη φορά η Ρωσία κατάφερε να σημειώσει επιτυχία στην PACE, καθώς για πρώτη φορά στάθηκε εφικτό να ομιλήσει ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, και η Συνέλευση δεν ανέθεσε την παρακολούθηση της Ρωσίας σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών, όπως αιτούνταν για παράδειγμα μερικοί βουλευτές από τις Βαλτικές χώρες. Επιπλέον, η Συνέλευση εισάκουσε τη ρωσική αντιπροσωπεία και με πρωτοβουλία της τελευταίας, ενέκρινε ένα από τα ψηφίσματα, αυτό που αφορά τους μη υπηκόους της Βαλτικής. Παρόλα αυτά όμως, η PACE επέκτεινε την παρακολούθηση της Ρωσίας εξαιτίας της «μη εκπλήρωσης» μέρους των υποχρεώσεών της.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου, Ρόμπερτ Σλέγκελ (από το κόμμα «Ενιαία Ρωσία»), η Μόσχα τάσσεται υπέρ της παρακολούθησης κατά θέματα, δηλαδή, όλες οι χώρες πρέπει να παρακολουθούνται στον τομέα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και του σωφρονιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε, η παρακολούθηση χρησιμοποιείται σήμερα για λόγους άσκησης πίεσης «σε κάποιες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και διαχωρισμοί», τόνισε ο βουλευτής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε ένα-δύο χρόνια η «θεματική» διαδικασία θα καθιερωθεί.
Θετικές αλλαγές
Γενικά, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η PACE αλλάζει σταδιακά προς τη θετική πλευρά τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. «Η ψηφοφορία έδειξε ότι μπορούμε να μεταβάλλουμε τη ροή των γεγονότων και να πείσουμε τα περισσότερα από τα μισά μέλη της Συνέλευσης να ψηφίσουν με τρόπο ευνοϊκό για εμάς», ανέφερε ο Σλέγκελ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία προέβη ήδη σε δύο εισηγήσεις, γεγονός σπάνιο για τη χώρα και γεγονός που μαρτυρά και αυτό ότι η στάση απέναντι στη Ρωσία αλλάζει προς τη θετική πλευρά. Ακόμη ένα σημαντικό γεγονός -συνέχισε- είναι ότι η ρωσική αντιπροσωπεία πέτυχε ώστε στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί παρακολούθηση που συνδέεται με τους πολίτες που ζουν στα Βαλτικά κράτη και οι οποίοι δεν είναι υπήκοοί τους.
Ωστόσο, στο Στρασβούργο δεν έλειψε και η κριτική απέναντι στη Ρωσία. Οι ευρωπαίοι βουλευτές απαίτησαν από αυτή «να ανακαλέσει τους διάφορους νόμους που αφορούν τις ΜΚΟ, την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών, θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, ή άλλα που αφορούν τη νομοθεσία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης, αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ποινικές διώξεις εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πολυπληθή συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Μάιο του 2012». Στην παλιά ατζέντα των παραπόνων προστέθηκε το θέμα της Τελωνειακής Ενωσης και της πίεσης σε άλλες χώρες, για την οποία κατηγορούν τη Μόσχα.
Ωστόσο, τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας θεωρούν ότι οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις είναι το αποτέλεσμα ενός πολιτικού παιχνιδιού, των προσπαθειών για μποϋκοτάζ της Ολυμπιάδας του Σότσι ή της τιμωρίας της Μόσχας για τη στάση της στο θέμα της Συρίας.

Ψήφισμα για Συρία
Μεγάλη επιτυχία για τη Ρωσία αποτέλεσε η έγκριση από την PACE του ψηφίσματος για τη Συρία, και μάλιστα ομόφωνα, κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ο ρόλος της Ρωσίας και επισημαίνονται οι θέσεις που υποστήριξε η ρωσική πλευρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Σλέγκελ τόνισε, ότι «αποδείχθηκε  πραγματικά πως στη Συρία πολεμούν ισλαμιστές με την πλευρά των ανταρτών. Διαπιστώθηκε το ποιος πρέπει να τιμωρηθεί για τη χρήση χημικών όπλων. Εντελώς απροσδόκητα, η PACE σταμάτησε να κλείνει τα μάτια στα γεγονότα αυτά».
Ο βουλευτής υπέδειξε ότι αυτό που έχει τώρα σημασία, είναι να τεθεί το ζήτημα της ευθύνης εκείνων των χωρών και των συγκεκριμένων προσώπων οι οποίοι υποστήριζαν τους αντάρτες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «πιθανόν έλαβαν αυτές τις αποφάσεις για συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ αυτών και οικονομικούς, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε πρόκειται για καθαρή περίπτωση διαφθοράς σε επίπεδο ηγεσίας των ευρωπαϊκών κρατών. Σε ορισμένες χώρες αυτό είναι πιθανό, δεδομένων των στενών σχέσεων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας με μερικές χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης».


http://rbth.gr/