Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Λιτότητα και ρατσισμός στις κορυφές της Ε.Ε.

Ρομπάι: Το Δεκέμβριο αποφάσεις

Λιτότητα και ρατσισμός στις κορυφές της Ε.Ε.

Δεύτερη ημέρα της συνόδου των ηγετών

«Αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό»... κρατώντας την ίδια στάση και χειρότερη. Αυτό είναι το ζουμί των συζητήσεων την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μετά από άλλη μια συνάντηση με μπόλικο «τσάι και συμπάθεια» για τη φτώχεια και την ανεργία χθες Πέμπτη, η πολιτική της λιτότητας συνεχίζεται, αγκαζέ με το ρατσισμό, δίνοντας πάτημα στα νεοναζιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ.
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ενρίκο Λέτα. «Κρατήσου μην πέσεις»... Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ενρίκο Λέτα. «Κρατήσου μην πέσεις»... Η συγκίνηση  που προκάλεσε  ο θάνατός τους στην Ευρώπη «δεν αλλάζει τίποτα, γιατί  το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά αρχισυντάκτης ραδιοφωνικού σταθμού στην Ερυθραία  -απ' όπου προέρχονταν  τα περισσότερα θύματα του πρόσφατου ναυαγίου- που λειτουργεί με την υποστήριξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατός τους στην Ευρώπη «δεν αλλάζει τίποτα, γιατί το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά αρχισυντάκτης ραδιοφωνικού σταθμού στην Ερυθραία -απ' όπου προέρχονταν τα περισσότερα θύματα του πρόσφατου ναυαγίου- που λειτουργεί με την υποστήριξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Πέμπτη συζητούν για την “κοινωνική διάσταση του ζητήματος της ανεργίας”, λες και είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο, προσπαθώντας να εμφανιστούν ότι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας και τρόπους για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, μετά και τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Ολι Ρεν περί αιώνιας λιτότητας στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα η τραγωδία των εκατοντάδων πνιγμένων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, αναγκάζει του ηγέτες της ΕΕ να θέσουν ξανά στο τραπέζι την πολιτική αποκλεισμού των μεταναστών που βαφτίζονται "παράνομοι" και "λαθραίοι",από χώρες οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και τον πόλεμο... στη σκιά των παρεμβάσεων του “πολιτισμένου κόσμου”.
Κι όμως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρότεινε εφτά φράχτες για τους μετανάστες. Στο τραπέζι των συνομιλιών δεν μπαίνει η αλλαγή αυτών των τραγικά αποτυχημένων περιοριστικών πολιτικών απέναντι σε πολίτες εκτός ΕΕ, που μετέτρεψαν τις θάλασσες του νότου σε απέραντο νεκροταφείο μεταναστών. Στο τραπέζι μπαίνει η κλιμάκωση και ενίσχυση των θανάσιμων φραγμών, με ακόμα περισσότερους αποκλεισμούς, με ισχυρότερη αστυνόμευση και κυνηγητό από τη Frontex.
Αυτό ζητούν στην ουσία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ε. Λέτα μαζί με τον ομόλογό του από την Ελλάδα Αντώνη Σαμαρά, σε ένα ιδιότυπο “κοινό μέτωπο” που ζητά από την ΕΕ περισσότερα εμπόδια με την... ευγενική χορηγία του Βορρά. Ο Βορράς προφανώς δεν διαφωνεί στο δια ταύτα, αλλά στη χρηματοδότηση του... δια ταύτα -κι εκεί σταματά η δήθεν αντιπαράθεση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Β. Ρομπάι σημείωσε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θέματα ως προς τη χορήγηση ασύλου και την παράνομη μετανάστευση προκειμένου να καταλήξουν σε λειτουργικά συμπεράσματα.
Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική Στο μεταξύ, κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν άμεσα το νέο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (Eurosur). Δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της παρουσίας και δραστηριότητας της υπηρεσίας Frontex στη Μεσόγειο.
"Έχουμε μια πολύ σταθερή θέση. Θέλουμε η ΕΕ να αλλάξει στάση" σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η Ρώμη ζητεί μια ενίσχυση της Frontex, της υπηρεσίας επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ψεύτικοι διαχωρισμοί
Στην πράξη όμως αυτές οι πολιτικές καλλιεργούν τη διαίρεση με ένα ψεύτικο διαχωρισμό που προσπαθεί να δικαιολογήσει πως για την ύφεση, την ανεργία, δεν φταίει η λιτότητα και οι περιοριστικές πολιτικές αλλά οι μετανάστες.
Δεν φταίει, λένε, το αποτυχημένο μοντέλο της οικονομίας της φούσκας που έφερε, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάκτησης της χαμένης κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, για να διασωθούν από τις αποτυχίες τους τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, αλλά φταίνε δήθεν εργαζόμενοι από άλλες χώρες.
Αυτή η καλλιέργεια των ρατσιστικών πολιτικών είναι που δίνει πάτημα στην άνοδο των νεοναζιστικών και ακροδεξιών “μορφωμάτων” στην ΕΕ, όπως σχολιάζουν οι “ειδικοί” πολιτικοί αναλυτές. Και όχι αφηρημένα η “κρίση” λες και γεννιέται σαν νούφαρο στη λίμνη.
Υπό αυτό το κλίμα οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. επαναδιατυπώθηκε, επίσης, η πρόθεση για δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, με πρώτο βήμα την παροχή αρμοδιοτήτων άμεσου επόπτη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών έχοβντας ως επιπλέον δεδομένο το προηγούμενο της Κύπρου, στα δύσκολα, που άνοιξε το δρόμο να μπει χέρι στις καταθέσεις.
Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη εμφανίζεται όλο και πιο επισφαλής και εύθραυστη μετά και τα τελευταία στοιχεία PMI με την οικονομία να θυμίζει... Σίσυφο.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συζητήθηκε η περαιτέρω οικονομική ενοποίηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, αναζητούνται τρόποι για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη, έλαβε μέρος και στην καθιερωμένη, προ των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Εκεί, ο πρωθυπουργός, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, όπου έθεσε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την ελληνική οικονομία. 

Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)