Την Ελλάδα επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες ο σημαντικότερος, ίσως, υπουργός Εξωτερικών σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Σεργκέϊ Λαβρόφ, μέσα στο εξαιρετικά σφιχτό και πυκνό πρόγραμμά του, για τα δύσκολα διεθνη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως το Συριακό, βρήκε χρόνο να έλθει στην Αθήνα. Κάτι που δείχνει την βαρύτητα που ρίχνει η Μόσχα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Φτάνει την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου και θα παραμείνει σχεδόν για μια ημέρα, οπότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ως γνωστόν, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, υπήρξε και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η επίσκεψη Λαβρόφ γίνεται, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και επανειλημμένες αρνήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μάλιστα, αναλυτές στη Μόσχα είχαν κάνει λόγο στο πρόσφατο παρελθόν για "κλίμα ψύχους" ανάμεσα στις δύο χώρες, με ευθύνη της Αθήνας. Τώρα λοιπόν, η κίνηση Λαβρόφ αναθερμαίνει την αισιοδοξία για σπάσιμο των πάγων.
Τις προσπάθειες της Μόσχας για άνοιγμα προς την Αθήνα, δείχνει και η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, της Βαλεντίνα Ματβιένκο, του Νο3 της ρωσικής κυβέρνησης.
Προ ημερών, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και της Ελληνίδας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Ρωσία τιμά την παραδοσιακά στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες».
«Ο διμερής πολιτικός διάλογος -πρόσθεσε- και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ». Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, και η Μόσχα προσδοκά ότι -και- η Αθήνα θα προωθήσει το θέμα της κατάργησης της βίζας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.
Παράλληλα με την άφιξη Λαβρόφ, στον Πειραιά θα καταπλεύσει το καταδρομικό-στολίδι του ρωσικού Στόλου, «Μοσκβά», το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν. Οσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, αυτές θα γίνουν στο Ναύπλιο, στις 29 Οκτωβρίου και στην Αθήνα, με ημερίδα, την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για όνομα-σύμβολο, όχι μόνον για τους Ελληνες, αλλά και για τους Ρώσους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά αυτή την σπουδαία προσωπικότητα που συνέδεσε ιστορικά την Ελλάδα με τη Ρωσία.
Βάζουν τις... ράγες για οικονομική συνεργασία
Διαβάστε επίσης:
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Μόσχα ενδιαφέρεται έντονα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τον Λιμένα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτές τις ημερες θα είναι και ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.
Κατά την επίσκεψη Λαβρόφ, θα υπογραφεί πολιτιστική συμφωνία για να γίνει το 2016, «Ετος της Ελλάδας» στη Ρωσία (σχεδιαζόταν να είναι το 2014, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναβλήθηκε), και συμφωνία για την θεσμοθέτηση δομών μόνιμης διαβούλευσης Ελλάδας-Ρωσίας.
Όλα δείχνουν ότι, παρά τα εμπόδια που τίθενται στις διμερείς σχέσεις -κάτι που φάνηκε και στο θέμα της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ- η Μόσχα «δεν το βάζει κάτω», και συνεχίζει επίμονα να κάνει «επιθέσεις φιλίας» προς την Αθήνα. Μένει να διαπιστωθεί εάν θα «αρπάξει» την ευκαιρία και η Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)