Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ Ιδιωτική Υγεία από την τσέπη μας

Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις το 8% των παλαιών οφειλών του προς τον κλάδο, δείχνοντας τη σχετική έκπληξη κατά την ενημέρωσή του

«Χρυσές» από σήμερα οι νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα! Μετρητά και από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν από σήμερα τη νοσηλεία τους στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ιδιοκτήτες των κλινικών κάνουν επίσχεση κόβοντας ουσιαστικά την πίστωση στον Οργανισμό, ο οποίος τους χρωστά εδώ και χρόνια.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει, εάν θέλουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό τα οποία βεβαίως θα τα εισπράξουν με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από πολλή γραφειοκρατία
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει, εάν θέλουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό τα οποία βεβαίως θα τα εισπράξουν με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από πολλή γραφειοκρατία Η υπόθεση προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αλλά και στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς την απόφαση του κλάδου δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποδεικνύεται ακόμη μια φορά άκρως επιβλαβής για την περίθαλψη των ασθενών, καθώς ο κλάδος εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι θα μπλοκάρει τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να δίνεται ουσιαστική λύση από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Πλέον αναζητείται ρευστό με κάθε τρόπο για να λήξει η υπόθεση. Μέχρι τότε όμως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει, εάν θέλουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, εισπράττοντάς τα βέβαια με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από πολλή γραφειοκρατία ως συνήθως. 

Σύσκεψη με... απειλές
Ενδεικτικό πάντως του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις το 8% των παλαιών οφειλών του προς τον κλάδο (δείχνοντας τη σχετική έκπληξη κατά την ενημέρωσή του), ενώ και για το 2013 έχουν αποπληρωθεί ελάχιστοι μήνες. Μάλιστα στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει καταρτισθεί με λανθασμένο τρόπο, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξανεμίζονται σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θα έπρεπε. 

Ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς» με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές, ως ύστατη λύση. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά και το θέμα των εκπτώσεων αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back), τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ. 

Αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου η τοποθέτηση ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του. Η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα εμφανίζεται αμήχανη και αναζητά τρόπους ώστε να αποπληρώσει έστω ένα τμήμα στον κλάδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ.
Αλλωστε οι διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη ότι θα καταβληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2013 δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Από την άλλη και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των οφειλών θα δοθεί άμεσα μετά από τον κλινικό έλεγχο που θα γίνει, δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)