Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Νταβατζήδες» και της ψηφιακής εποχής


«Νταβατζήδες» και της ψηφιακής εποχήςΑφού έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, τον μοναδικό εν δυνάμει ανταγωνιστή της Digea των καναλαρχών, η κυβέρνηση νομιμοποιεί το 23χρονο καθεστώς παρανομίας σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και μάλιστα στέλνει το λογαριασμό για την ψηφιακή μετάβαση στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω των δήμων. 
Με δεδομένο ότι ο χρόνος για τη μετάβαση στης Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή τελειώνει και η τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση αποφάσισε να «βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» με μια διάταξη που ουσιαστικά νομιμοποιεί όσα κανάλια βρίσκονταν στον αέρα στις 31 Αυγούστου και δίνει αβάντα στο δικό τους ψηφιακό πάροχο την Digea. Μία ακόμη κυβερνητική άνευ όρων παράδοση στη διαπλοκή των καναλαρχών. Βέβαια την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση -διά στόματος Κεδίκογλου- «διευκρίνισε» πως αυτή η διάταξη είναι «προσωρινή» και δεν αποτελεί «μόνιμξη αδειoδότηση» των εν λόγω σταθμών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η επίμαχη διάταξη μέσα σε σχέδιο νόμου του υπουργού Υγείας αντίκειται στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι τωρινές άδειες είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. 
Παρ’ όλα αυτά επιτρέπει σε όσους εξέπεμπαν την 31 Αυγούστου με προσωρινές άδειες να έχουν και ψηφιακή παρουσία, εφ’όσον υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου, τις εταιρείες δηλαδή που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες. Κι αυτό χωρίς να ελεγχθεί η τεχνική και οικονομική επάρκεια των καναλιών αυτών, το προσωπικό και το περιεχόμενο των εκπομπών τους, η βιωσιμότητα, ή οι οφειλές τους προ το Δημόσιο. 
Το άρθρο αυτό, όπως γράφει το δημοσίευμα παρακάμπτει και τη διαδικασία αδειοδότησης, την οποία προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, σύμφωνα με την οποίο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη χορήγησης των αδειών. Όλη αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει από το παιχνίδι την ΕΡΤ στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν ήταν διόλου τυχαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)