Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τρόικα: Θέλει εισβολή ξένων στις τράπεζες!

bank palioΜεγάλες αλλαγές συσχετισμών στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, με την είσοδο ξένων τραπεζικών ομίλων στην αγορά επιδιώκει η τρόικα, αρχής γενομένης από την ιδιωτικοποίηση-εξπρές του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία πιέζει να ολοκληρωθεί πριν τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της καλοκαιρινής δόσης-μαμούθ των 8,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “B”, οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ολοκληρώσουν μέσα στον Ιούλιο τη διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφήνοντας ανοικτά μόνο δύο ενδεχόμενα:
 
   1.  Να βρεθεί ο τολμηρός ξένος επενδυτής, που θα αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα «βάλει πόδι» στη διακεκαυμένη ζώνη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι το έργο της αναζήτησης αγοραστή του Τ.Τ. έχει ανατεθεί στην Goldman Sachs, την κορυφαία σε deal-making διεθνή επενδυτική τράπεζα, που ανέλαβε αυτή τη δύσκολη αποστολή ύστερα από αρκετά χρόνια αποκλεισμού από την ελληνική αγορά, λόγω του γνωστού σκανδάλου με swaps του Ελληνικού Δημοσίου. Η Goldman, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναζητεί σε όλες τις κατευθύνσεις ενδιαφερόμενους για το νέο Τ.Τ., παρότι οι προσπάθειές της προσκρούουν στην κρατούσα διεθνώς αντίληψη ότι η ελληνική τραπεζική αγορά είναι άκρως επικίνδυνη και δεν προσφέρεται, στην παρούσα φάση, για μεγάλες τοποθετήσεις κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη διαθέσει σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (διαφορά παθητικού-ενεργητικού) του νέου Τ.Τ., γι’ αυτό και εξαρχής ο πήχης για τους υποψήφιους αγοραστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο.

2.  Αν αποτύχει η προσπάθεια για εξεύρεση ξένου ενδιαφερόμενου, η τρόικα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για... όνειρα ελληνικών πολιτικών και τραπεζικών κύκλων, περί απόκτησης του νέου Τ.Τ. από την Εθνική Τράπεζα, ή όποια άλλη εγχώρια «συστημική» τράπεζα θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διάδοχο σχήμα της άλλοτε ισχυρής δημόσιας τράπεζας. Ο μόνος δρόμος που η τρόικα αφήνει ανοικτό, πλην της πώλησης σε ξένους, είναι αυτός της συγχώνευσης του νέου Τ.Τ. με την Eurobank, ώστε το νέο τραπεζικό σχήμα, που θα έχει ισχυρή παρουσία στην ομάδα των «συστημικών» τραπεζών, να καταλήξει αργότερα, ίσως και στις αρχές του 2014, σε ξένο ενδιαφερόμενο. Άλλωστε, όσοι καταστρώνουν σενάρια συγχώνευσης της Εθνικής, ή άλλης «συστημικής» τράπεζας με το νέο Τ.Τ. φαίνεται να ξεχνούν ότι αυτά εμποδίζονται από ένα μείζον πρακτικό πρόβλημα: τέτοια συγχώνευση μπορεί να γίνει μόνο με την έκδοση νέων μετοχών, που θα πάρει το Τ.Χ.Σ. σε αντάλλαγμα για τις μετοχές του νέου Τ.Τ. που κατέχει. Αυτό, όμως, θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες για τους ιδιώτες μετόχους, που μόλις τώρα τοποθέτησαν νέα κεφάλαια, στο πλαίσιο των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ το Τ.Χ.Σ. θα αύξανε την ήδη υψηλή συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ή των άλλων «συστημικών» τραπεζών. Με απλά λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι η τρόικα αποκλείεται να εγκρίνει «γάμο» του νέου Τ.Τ. με οποιαδήποτε άλλη συστημική τράπεζα, πλην της Eurobank, που ήδη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Τ.Χ.Σ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί τελικά ξένος αγοραστής για το Τ.Τ., κάτι που θεωρείται σφόδρα πιθανό, καθώς η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες έντονης ρευστότητας στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας, η τρόικα θα επιμείνει στην ανάγκη να μεταβιβασθεί σε ξένους η νέα Eurobank, που θα δημιουργηθεί από το «γάμο» με το Τ.Τ.
Τούτο, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στους κόλπους της τρόικας, θεωρείται επιβεβλημένο, όχι μόνο για να μπουν νέα, ξένα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να έχει το Τ.Χ.Σ. τη δυνατότητα να πάρει πίσω κάποια από τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αλλά και για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα, που, μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις, τείνει να μεταβληθεί σε μια ερμητικά κλειστή, ολιγοπωλιακά ελεγχόμενη αγορά, με πολύ λίγους ισχυρούς παίκτες.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ότι με επιμονή της τρόικας το Τ.Χ.Σ. προχώρησε σε ευρύτατες αλλαγές στο μάνατζμεντ της Eurobank, απομακρύνοντας όλα τα ιστορικά στελέχη της τράπεζας και τοποθετώντας στην καίρια θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Χρ. Μεγάλου, έναν τραπεζίτη με πλούσια εμπειρία σε «χτίσιμο» μεγάλων διεθνών deal. Αν η τρόικα επεδίωκε να αναβιώσει, με οποιοδήποτε τρόπο, το deal της Εθνικής με την Eurobank και όχι να αναζητηθεί αγοραστής από το εξωτερικό, θα προσανατολιζόταν στην επιλογή του Ν. Καραμούζη και όχι στη «μεταγραφή» του Χρ. Μεγάλου, εκτιμούν στην τραπεζική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί της τρόικας για μια «ξένη εισβολή» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ακριβώς την ώρα που η αγορά μοιάζει να έχει «στεγανοποιηθεί» και οι εγχώριοι ισχυροί παίκτες να έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους ισχυρούς Έλληνες τραπεζίτες. Και θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστημα με πολλούς τρόπους να ανατρέψουν τα σχέδια των «τροϊκανών»...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)