Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Στο πένθος όλη η Ισπανία για το «εξπρές του θανάτου» (βίντεο με τον εκτροχιασμό του τραίνου)

- Τουλάχιστον 78 νεκροί – Στους 143 οι τραυματίες – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης – Στο τρένο επέβαιναν συνολικά 247 άτομα – El País: Ο οδηγός παραδέχτηκε ότι έτρεχε με 190χλμ 


 
Η Ισπανία θρηνεί παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις από την σιδηροδρομική τραγωδία, την χειρότερη των τελευταίων 40 ετών στην ιβηρική χώρα . Επταήμερο πένθος κήρυξαν οι αρχές της Γαλικίας και τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για όλη την Ισπανία.

«Πόσοι νεκροί!», αναφωνεί μία επιζήσασα της τραγωδίας στην εφημερίδα «El Pais» . Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γαλικία, που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 140 – εκ των οποίων οι 25 είναι σε σοβαρή κατάσταση -ευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο οδηγός της αμαξοστοιχίας.

Σύμφωνα με την El País η οποία επικαλείται συνομιλία μέσω ασυρμάτου μεταξύ του οδηγού της αμαξοστοιχίας και του σταθμάρχη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ο οδηγός του τρένου παραδέχεται ότι «έτρεχε» με ταχύτητα 190 χλμ.
Την ίδια ώρα, οι ισπανικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ως πιθανή αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των πτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, πολλά από τα πτώματα έχουν διαμελιστεί δυσχεραίνοντας την αναγνώρισή τους. Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν συνολικά 247 άτομα.

Το τρένο εκτελούσε τη γραμμή που συνδέει τη Μαδρίτη με την πόλη Φερόλ. Τα 13 από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκαν, παραμένουν αναποδογυρισμένα στο ύψος της οδογέφυρας «Angrois AP-9″ με μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών .
Παράλληλα ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe, στο στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία μόλις είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί» .

 Μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα «El Mundo» ανέφεραν πως άκουσαν «μία μεγάλη έκρηξη» και στη συνέχεια είδαν το πρώτο βαγόνι να εκτροχιάζεται και τα υπόλοιπα να ακολουθούν σαν ντόμινο.
Επτά ημέρες πένθους στη Γαλικία κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της βορειοδυτικής Ισπανίας,. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία» της Γαλικίας, δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους.



  

Ο μηχανοδηγός που σκότωσε 80 Ισπανούς πανηγύριζε στο Facebook όταν έφτασε τα 200χλμ

 


Είχε αναρτήσει φωτογραφία με το καντράν του τρένου να φτάνει τα 200 χιλιόμετρα την ώρα

Ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο που φέρεται να είναι ένας από τους δύο μηχανοδηγούς του Alvia 151 που εκτροχιάστηκε στην περιοχή Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα της Γαλικίας σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες επιβάτες, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC συνήθιζε να οδηγεί σε υψηλές ταχύτητες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Γκαρθόν Αμο τον περασμένο Μάρτιο ανάρτησε φωτογραφία στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook που απεικόνιζε καντράν τρένου να φτάνει τα 200 χιλιόμετρα.
Κάτω από τη φωτογραφία μπορεί κανείς να διαβάσει τη συνομιλία ανάμεσα στον ίδιο και δύο διαδικτυακούς φίλους του.
Η Renfe απέφυγε να επιβεβαιώσει αν ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας το όνομά του αναφέρεται στη λίστα με τους μηχανοδηγούς που εργάζονται από το 1982 με ημερομηνία γέννησης 4/06/61.
 
Η συνομιλία έχει ως εξής:
Χοσέ Φερνάντεζ: Φίλε, σταμάταααα
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Είμαι στο όριο. Δε μπορώ να τρέξω πιο πολύ γιατί θα μου κόψουν πρόστιμο
Χοσέ Φερνάντεζ: Γαμ..ο πας με 200
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Και το καντράν δεν είναι «φτιαγμένο»
Πέδρο Εράς Γκαρθόν: Θα σε πιάσει η αστυνομία και θα σου αφαιρέσει πόντους χαχα
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Τι πλάκα θα είχε να είμαι παράλληλα με την αστυνομία και να την προσπεράσω σπάζοντας τα ραντάρ της. Χαχαχα μικρό πρόστιμο για την Renfe (Ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων)



Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)