Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

39 χρόνια μετά: Ποιος θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία;

Konstantinos_Karamanlis-2Συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από τη μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε μόνος του το «νενομισμένο όρκο» και ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας, βάζοντας τέλος στη χούντα που κατέρρεε κάτω από το βάρος της στρατιωτικής ήττας από τους Τούρκους στην Κύπρο.

Ευτυχώς το πολιτικό σύστημα διαθέτει την ελάχιστη ευφυΐα για να μην κάνει χαρές και πανηγύρια. Κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε ανακοινώσεις να κάνουν τα κόμματα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθύνει διάγγελμα. Διότι στην πραγματικότητα, 39 χρόνια μετά τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, δεν μπορούμε στην Ελλάδα να μιλάμε για Δημοκρατία.
Δημοκρατία δεν είναι ο πολίτης να εμφανίζεται ως «γκεστ – σταρ» και να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια.

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο ο πολίτης να μπορεί να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ίδια τη ζωή του.


Δημοκρατία δεν είναι να έχουν το ελεύθερο να τσακώνονται ο Καμίνης με τη Χρυσή Αυγή για το που και πως θα μοιραστούν τρόφιμα και ρούχα.

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει στους πολίτες του την αξιοπρέπεια να σιτίζονται και να ντύνονται χωρίς φιλανθρωπικές προσφορές. 

Δημοκρατία δεν είναι να επενδύεις τους κόπους σου και να δουλεύεις όλη μέρα, για να έρχεται μετά το κράτος να σε καταληστεύει με την υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο αυτός που δουλεύει σκληρά αμείβεται ανάλογα. 

Δημοκρατία δεν είναι να μην μπορείς ούτε να πτωχεύσεις και να απειλείται κάθε νοικοκύρης άνθρωπος να βρεθεί στη φυλακή μαζί με λήσταρχους και δολοφόνους. 

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα το οποίο αναγνωρίζει στους πολίτες του το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. 

Δημοκρατία δεν είναι οι δημόσιοι λειτουργοί του κράτους να τα’ χουν όλα γραμμένα «εκεί που δεν πιάνει μελάνι» και να νοιάζονται μόνο για υπερωρίες, «γρηγορόσημα» και μίζες.

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα το οποίο επιβάλλει στους δημόσιους λειτουργούς του κράτους την αρχή «η διοίκηση δουλεύει για το πολίτη και όχι ο πολίτης για τη διοίκηση». 

Δημοκρατία δεν είναι η Αθήνα να μοιάζει – μέσα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν – με έρημη, κατακτημένη πόλη επειδή ήρθε ο Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας, υποτίθεται φίλης, συμμάχου και εταίρου.

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που εγγυάται και προασπίζεται την εθνική κυριαρχία. Διότι όταν δεν αποφασίζεις εσύ και σου λένε οι άλλοι τι θα κάνεις, τότε δεν υπάρχει Δημοκρατία. Τόσο απλά. 

Το ερώτημα συνεπώς είναι: Ποιος θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία; 

ΥΓ: Δημοκρατία δεν είναι και να «υπνωτίζεις» τους πολίτες σου. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)