Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Προσωπικά δεδομένα στο σφυρί και εξευτελισμός του πολίτη.



  Τις τελευταίες ημέρες καιρό γίνεται το αδιαχώρητο στις ΔΟΥ, ο κόσμος ξυπνά από τα χαράματα στις 4:30 πμ για να πάρει αριθμό προτεραιότητας γύρω στις 7:50 και να περιμένουν αρκετές ώρες ακόμα σε μια ουρά εκατοντάδων ανθρώπων για να εξυπηρετηθούν στο μητρώο είτε για να τους δοθεί ο κλειδάριθμος είτε για να κάνουν μεταβολές στα στοιχεία τους.

Το παράλογο είναι ότι το θεωρούν φυσιολογικό και δεν αντιδρά κανείς στον βιασμό τους και αποδέχονται την κατάσταση χωρίς να αναλογισθούν ότι το κράτος έχει υποχρέωση να τους εξυπηρετήσει και όχι να τους εξευτελίζει.  

Ενώ τα πρόβατα στριμώχνονται σε ουρές χάνοντας ώρες από την εργασία τους στην άλλη πλευρά είναι ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και το διαδικτυακό σύστημα TAXIS της Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι ευάλωτα σε χάκερς και σε οποιονδήποτε μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια βάση δεδομένων με τα προσωπικά και ευαίσθητα στοιχεία των φορολογούμενων.

Υπάρχουν πολλές ομάδες και οργανώσεις όπως το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) με ξεκάθαρη θέση όπου αντιτίθενται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση της. 
Παρόλα αυτά το υπουργείο οικονομικών αγνοεί τους πάντες και υποχρεώνει από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν την φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου. Αψηφώντας την οικονομική κατάσταση των πολιτών αφού οι περισσότεροι δεν κατέχουν γνώσεις χρήσεως υπολογιστή και υποχρεώνονται να πληρώσουν λογιστή για την δήλωση τους. Επίσης αδιαφορούν για τους κινδύνους καθώς και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ όπως περιγράψαμε ανωτέρω, χωρίς να αναφερθούμε στις εφορίες που έκλεισαν και την επιπρόσθετη ταλαιπωρία των κατοίκων έξω από τις μεγάλες πόλεις.


Φαίνεται αυτές είναι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που αναφέρεται ο Σαμαράς και που με ιδιαίτερο πάθος μάχεται να τις εφαρμόσει μαζί με του Στουρνάρη και τον Θεοχάρη. Άραγε σκέφτηκαν ποτέ το πόσο βασανίζουν τον πολίτη, αναρωτήθηκαν για αυτούς τους εξευτελισμούς και τις απαράδεχτες καταστάσεις που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Αυτός είναι ο πολιτισμός τους ;   
   Ας μην τους αδικούμε όμως οι άνθρωποι ενεργούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή είτε λίγο είτε πολύ όλοι κλέβουν εκτός από αυτούς και τις τράπεζες που υποστηρίζουν. Αυτή είναι η "σωτηρία" μας από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές της σύγχρονης Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, της χώρας των μνημονίων και της υποταγής της στα αφεντικά των πολιτικών προδοτών.



ΣΥΡΙΖΑ: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 6 εκατ. πολιτών από την Γ.Γ.Π.Σ και κανείς δεν το ερευνά;...


Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 6 εκατ. πολιτών από την Γ.Γ.Π.Σ και 8 μήνες μετά δεν έχει ανατεθεί η έρευνα σε εισαγγελέα, καταγγέλλει με ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑΓιατί ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παραπέμψει στον αρμόδιο εισαγγελέα, την υπόθεση διαρροής προσωπικών στοιχείων... 6 εκατομμυρίων πολιτών από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων; Υπόθεση που αφορά το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας και έχει αποκαλυφθεί από το 2012, σημειώνουν με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων  στη Βουλή, βουλευτές του   ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς,  υπονοούν ότι επιχειρήθηκε «κουκούλωμα» της υπόθεσης, από την υπηρεσία αλλά και από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής!
Η ερώτηση προς τους υπουργούς  Οικονομικών και Δικαιοσύνης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, Ι. Δραγασάκης, Δ. Γελαλής και Ευκλ.  Τσακαλώτος, έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο (tvxs.gr), έχει συντελεσθεί διαρροή προσωπικών στοιχείων περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, με πηγή την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:

-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.
-Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.
-Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012, καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.

Είναι φανερό πως όσες υπηρεσίες, εταιρείες ή ιδιώτες έχουν στην διάθεση τους τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως, από απλή εμπορική εκμετάλλευση μέχρι και εκβιασμούς σε βάρος πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ή αισθάνονται ευάλωτοι από την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΓΓΠΣ ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πρόβλημα στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου τον εντοπισμό ιδιωτικών εταιρειών που είχαν στην κατοχή τους ορισμένα από τα στοιχεία αυτά.
Ωστόσο, παρότι η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) καλείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 συνεχώς και με επίσημα έγγραφα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δώσει εξηγήσεις και να προσκομίσει στοιχεία, αναβάλλει συνεχώς την αποστολή των στοιχείων και εξηγήσεων που της ζητούνται. Από την πλευρά της, η Αρχή δεχόταν μέχρι πρότινος τις αιτήσεις της για αναβολή συζήτησης της υπόθεσης. Τις αναβολές αποφάσιζε ο κ. Πέτρος Χριστόφορος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Tελικώς, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσήλθε για να δώσει εξηγήσεις, στην συνεδρίαση της Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013. Στην διάρκεια της, ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Τσαβδάρης παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία διέρρευσαν από την υπηρεσία του και ενημέρωσε τα μέλη της Αρχής Προστασίας ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία όμως δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα και σε απόδοση ευθυνών. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Τσαβδάρης είπε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Δεδομένου του σοβαρότατου προβλήματος λειτουργίας βασικών κρατικών θεσμών που προκύπτει, με θύματα το σύνολο πρακτικά των πολιτών,
Δεδομένου επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με την πάροδο του χρόνου σβήνονται ή αλλοιώνονται κρίσιμα δεδομένα για τον εντοπισμό των ενόχων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

- Γιατί ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παραπέμψει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα;
- Έχουν λάβει γνώση οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το τεράστιο θέμα που δημιουργείται;
- Υπάρχουν ευθύνες για όσους διέρρευσαν τα στοιχεία, εάν ναι τι ενέργειες έχουν γίνει για την διερεύνηση και απόδοσή τους από τους κ.κ. Υπουργούς και τι αποτελέσματα υπάρχουν ως σήμερα;
- Η διάσπαση της ΓΓΠΣ σε δύο τμήματα συμβάλλει στον βαθμό ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)